Proslavljen 63. rođendan Zavoda za sport i medicinu sporta

Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije obeležio je danas 63 godine postojanja i predstavio nove projekte za buduće šampione! Na 12,7 hektara počela je izgradnja novih sadržaja, a do kraja godine biće i rekonstrukcija postojećih, dok će u maju Zavod biti domaćin 2. Međunarodne konferencije sportske medicine Srbije, koja će okupiti 40 međunarodnih i domaćin predavača i više od 1000 učesnika, a sve  u cilju razmene inovacija, tehnologija, otkrića i važnih rezultata na polju sportske medicine.

Prema rečima direktora Zavoda Gorana Bojovića Zavod je već 63 godine kuća svih sportista, ali i omladine među kojima se, sigurni su, kriju neki novi šampioni. Uz veliku pomoć Ministarstva sporta i omladine čine sve da Sportsko-rekreativni centar „Košutnjak“ postane zona vrhunskog sporta u kome će sportisti imati sve na jednom mestu: najbolje uslove za pripreme i trenige, smeštajne kapacitete i kompletnu zdravstvenu zaštitu. U isto vreme čine sve da nacionalni granski savezi konačno dobiju objekte i terene koji zadovoljavaju standarde međunarodnih takmičenja, kako bi se njihovi sportisti bolje pripremali za međunarodna takmičenja, a Srbija imala objekte koje će u budućnosti koristiti za održavanje nekih novih sportskih evropskih i svetskih takmičenja.  


Proširenje nacionalnog trening centra

-Sa ponosom mogu da najavim da je proširenje Nacionalnog trening centra konačno počelo. Nakon dugog planiranja, dobijanja svih neophodnih dozvola i finansijske podrške Vlade Republike Srbije počeli smo izgradnju dve stene za sportsko penjanje: boulder stena dužine 35 metara i drugu visine 15 metara čija je namena za težinsko, brzinsko i rekreativno penjanje. Obe stene se grade u skladu sa visokim standardima Međunarodne federacije za sportsko penjanje. Investitor radova je najpoznatija kompanija u svetu za izgradnju stena za sportsko penjanje „Wolltopija Sofija“, koja na projektu radi u konzorcijumu sa još dve domaće kompanije. Investicija je vredna oko milion evra, a završetak radova predviđen za proleće. Već smo dobili ponudu od Svetske sportsko-penjačke federacije da sledeće godine ovde napravimo sportsko juniorsko prvenstvo. U međuvremenu počinjemo izgradnju i multifunkcionalne dvorane za razne vrste sportova (rvanje, džudo, tekvondo, karate, streljaštvo i dizanje tegova). Nova dvorana prostiraće se na površini od 3,36 hektara, a ukupna vrednost investicije iznosi 12 miliona evra. U planu je izgradnja zatvorenog olimijskog bazena, stadion sa tribinama i zelenim krovom koji bi se koristio za rekreaciju, atletske staze i teniski klub. Krajem godine u planu je i rekonstrukcija upravne zgrade Centra za medicinu sporta, čime bi se uvezale laboratorije za medicinu, psihologiju, analitiku u sportu i INDOK odeljenje, a sve u cilju podizanja nivoa usluge u okviru ove jedinstvene ustanove sporta – istakao je Bojović i najavio da će Zavod uskoro biti domaćin i jednog velikog međunarodnog događaja.


2. Međunarodna konferencija sportske medicine Srbije

- Od 23. maja do 25. maja u Sava Centru organizujemo 2. Međunarodnu konferenciju sportske medicine Srbije, uz podršku Svetske federacije medicine sporta (FIMS-a) i Udruženja za medicinu sporta Srbije, a pod patronatom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

-Biće ovo sjajna prilika da se na jednom mestu okupe stručnjaci iz celog sveta, povežu popularne i aktuelne teme iz različitih naučnih oblasti sa praktičnim uputstvima i vodičima (kursevi i radionice), razviju neka nova prijateljstva i profesionalne veze između pojedinaca i ustanova. Poznato je da sportska medicina doprinosi sportskim dostignućima kao i očuvanju zdravlja naših sportista. Samim tim, naš zajednički zadatak i misija je oduvek bila razmena inovacija, tehnologija, otkrića i rezultata. Međunarodno priznati predavači u oblasti sportske medicine i sportskih nauka su već potvrdili učešće na konferenciji, a očekujemo dolazak više od 1000 lekara različitih specijalnosti, ali i poznatih sportista – objasnio je Bojović a potom uručio zahvalnice za izuzetne rezultate i doprinos našem sportu u zemlji i svetu, kako pojedinim savezima, udruženjima tako i pojedincima, najboljim ambasadorima Srbije, koji ne samo što promovišu našu zemlju u svetu već imaju ogroman doprinos popularizaciji mnogih sportova među najmlađima.

Svečanom prijemu prisustvovali su predstavnici Ministarstva omladine i sporta RS, Ministarstva zdravlja, RFZO, predstavnici Olimpijskog komiteta Srbije i predsednici i sekretari nacionalnih granskih saveza, udruženja, klubova kao i mnogi drugi značajni ljudi u sistemu sporta Republike Srbije.


Datum: 08.03.2019.
Autor: Cvijeta Radović

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANE VESTI...
+ Čovek koji je leteo na svim kontinen...
+ FIBA 3x3 Svetski tur 2019 počinje ma...
+ Održan žreb za završni turnir Kupa...
+ Kragujevčane očekuje težak ispit
+ Trofej Beograda u kriketu ovog vikenda

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...