x

Čovek koji je leteo na svim kontinentima

Čovek koji je leteo na svim kontinentima
Petar Lončar, pilot paraglajdera iz Beograda, član Aerokluba “Jat“ i jedan od sportista Vazduhoplovnog saveza Srbije, letenjem prethodnih dana u Australiji, kompletirao je svoj lični zadatak – let paraglajderom na svih sedam kontinenata. Svetska vazduhoplovna federacija ne beleži ovakav primer, te je Petar jedini pilot kome je ovakav poduhvat pošao za rukom.

Sa svoje 33 godine i 12 godina letačkog iskustva, uspeo je da poseti i da raširi krila svog paraglajdera u 65 zemalja sveta i na sedam kontinenata: u Evropi, Aziji, Severnoj Americi, Južnoj Americi, Africi, Australiji i na Antarktiku.

Sve je počelo sa letenjem u Evropi 2007. godine, pa je na red došla Azija 2010. godine i let na Himalajima u Nepalu, i 2013. godine Pakistan i letenje na 7000 metara visine. Dalje se Petar uputio 2013. godine na Havaje, a Severnu Ameriku je posetio i 2017. godine kada je leteo u Kanadi. Prvi let u Južnoj Americi ostvario je 2015. godine, kada je obišao Kolumbiju. Prošle 2018. godine pred njim je bio najveći zadatak – odlazak i letenje na Antarktiku. To je i realizovao, a ističe da je to bila najteža ekspedicija i najteži kontinent.

„Na Antarktiku je bilo najteže najviše zbog vremenskih uslova, jer sam imao samo 10 posto šanse da poletim, a takođe  i zbog nepristupačnog terena, jakih vetrova i niskih temperatura. U periodu boravka od šest dana, imao sam dozvolu da napustim brod samo jednom dnevno u trajanju od sat vremena i u to vreme obavim svoj zadatak letenja. Nije mi uspevalo i poslednja prilika izlaska iz broda na kopno donela je uspeh. Vetar se smirio, magla se podigla, odmah sam iskoristio priliku i uspeo da napravim dva kratka leta. Drugi razlog zbog čega je Antarktik bio najteži je sva priprema puta – pronalazak načina kako da posetim ledeni kontinent sa nevelikim budžetom sa kojim sam raspolagao i što sam sve organizovao sam,“ opisuje Petar svoja iskustva sa letenjem na Antarktiku.

Posle ovog ogromnog iskustva, ostala je još Australija za kompletiranje cilja. Petar je početkom marta otputovao u Australiju i već leteo u Sidneju. Time je ostvario svoj lični poduhvat, a pokazao svima kako uz jaku volju, nema nemogućih stvari u životu.  

„Za mene najlepši kontinent za letenje je Azija zbog Himalaja, gde sam imao najbolje letove u karijeri i posebno bih izdvojio letenje u Pakistanu na 7000 metara, kada sam bio najbliži drugom po visini najvišem planinskm vrhu na zemlji – vrhu K2,“ zaključuje Petar i ističe da su novi predeli i iskustva tek pred njim.

Datum: 08.03.2019. Autor: Svetlana Bradić

PROČITAJTE JOŠ...