x

Svetski kup u Nju Delhiju: Damiru Mikecu srebro i olimpijska viza

Svetski kup u Nju Delhiju: Damiru Mikecu srebro i olimpijska viza

Damir Mikec je drugog dana Svetskog kupa u Nju Delhiju osvojio srebrnu medalju vazdušnim pištoljem i tako izborio kvotu za Olimpijske igre u Tokiju 2020! Ovo je druga viza za OI 2020. godine za srpsko streljaštvo i za srpski sport uopšte, posle kvote koju je Zorana Arunović osvojila na Svetskom prvenstvu u Čangvonu.


Sem Mikeca, danas je vazdušnim pištoljem gađao i Dimitrije Grgić, koji je zauzeo 21. mesto. U takmičenju malokalibarskom puškom iz trostava učestvovali su Milenko Sebić (18. pozicija) i Stevan Pletikosić (48. mesto).


Damir Mikec je u finale takmičenja ušao sa četvrtog mesta u kvalifikacijama. Uz našeg strelca, među osam najboljih našla su se šestorica Azijata i Nemac Mihael Heise, juniorski prvak MK pištoljem iz Beograda 2011, ali debitant u finalima na velikim seniorskim takmičenjima. Mikec je „ubio“ 586 krugova, u finale se ulazilo sa 583. Dimitriju Grgiću je 21. poziciju doneo rezultat 577 krugova.


Na Svetskim kupovima se dele dve kvote po disciplini. Samo jedan od današnjih finalista pištoljem je u Nju Delhi došao sa izborenom olimpijskom vizom, Demjung Li (Južna Koreja), bronzani sa SP u Čangvonu. Ali on je ispao posle 12. serije, kao osmoplasirani, pa je brzo postalo jasno da samo zlato i srebro donose kartu za Olimpijske igre.


Naš reprezentativac je dobro počeo finale, posle serije od prvih pet dijabola delio je čelno mesto sa 16-godišnjim Indijcem Šaudarijem Saurabom, svetskim juniorskim prvakom i šampionom Olimpijskih igara mladih.


Saurab se ubrzo odvojio i dominirao finalom, koje je završio ubedljivo osvojivši zlato sa novim svetskim rekordom – 245,0 kruga (1,4 bolji od dosadašnjeg koji je bio u vlasništvu Olega Omelčuka).


Damir Mikec nije uspeo da uhvati Indijca, ali je sigurno gađao do kraja i sačuvao drugo mesto. U trenutku kada otpada trećeplasirani, Mikeca na drugom mestu i Kineza Vanga na trećem delila su čak 4,3 kruga. Naš reprezentativac je takmičenje završio sa 239,3 kruga.



- Izuzetno sam srećan što sam već na početku sezone uspeo da izborim kvotu za Olimpijske igre. Širimo srpski tim za Tokio, nadam se da će iz takmičenja u takmičenje biti sve više naši sportista sa kvotama i normama za Olimpijske igre. Kvalifikacije su bile vrlo naporne, ali uspeo sam sve da prebrodim i da postignem vrlo dobar rezultat – 586 krugova. Finale je takođe bilo izuzetno teško. Atmosfera je bila kao na fudbalskoj utakmici, jer publika je glasno bodrila odličnog domaćeg takmičara Šaudarija Sauraba. Ali na takvu atmosferu sam navikao, izdržao sam pritisak. Do kraja sam gađao u svom ritmu i vraćam se kući sa srebrom i kvotom – kazao je Mikec.


U gađanju MK puškom iz trostava Milenko Sebić je osvojio 18. mesto sa 1.172 kruga, od finala ga je delilo šest krugova. Stevan Pletikosić je 1.160 zauzeo 48. poziciju.


U ponedeljak na vatrenu liniju izlaze Milenko Sebić u kvalifikacijama vazdušnom puškom (finale je takođe sutra), kao i Andrea Arsović i Sanja Vukašinović u eliminacijama MK puškom iz trostava.


Svetski kup Nju Delhi 2019, drugi dan


Vazdušni pištolj, muškarci: 1. Šaudari Saurab (Indija) 245,0 (svetski rekord finala), 2. Damir Mikec  (Srbija) 239,3 3. Vei Pang (Kina) 215,2, 4. Daehun Park (Južna Koreja) 197,6, 5. Mihael Heise (Nemačka) 176,2...Kvalifikacije: 1. Demjung Li (Južna Koreja) 588,2. Pang  587, 3. Saurab 587, 4. Damir Mikec 586… 21. Dimitrije Grgić 577… Za finale 583. Ukupno 76 strelaca.


MK puška trostav (3 puta 40 metaka), muškarci: 1. Ištvan Peni (Mađarska) 459,1, 2. Sergej Kamenski (Rusija) 459,0, 3. Marko De Nikolo (Italija) 444,5, 3. Lorenco Baći (Italija) 433,6, 5. Sang Do Kim (Južna Koreja) 423,4… Kvalifikacije: 1. Simon Klausen (Norveška) 1.182, 2. Đonghjun Kim (Južna Koreja) 1.181, 3. Kamenski 1.180… 18.Milenko Sebić 1.172 (394 klečeći, 394 ležeći, 384 stojeći)… 48. Stevan Pletikosić 1.160 (385, 397, 378)… Ukupno 60 strelaca (u eliminacijama startovalo 84). Za finale 1.178.



REČ TRENERA


Dragan Donević, šef stručnog štaba reprezentacije Srbije, ocenjuje:


-Sve čestitke Damiru, u izuzetno jakoj konkurenciji osvojio je srebro i što je najvažnije olimpijsku kvotu. Ovaj rezultat je veliko ohrabrenje za sve takmičare, nadam se da će biti još dobrih ostvarenja. Andrea Arsović je u subotu bila blizu finala i borbe za kvote vazdušnom puškom. Milenko Sebić u nedelju nije bio daleko od plasmana među osam najboljih u trostavu. Ako nastave ovako da rade i malo poprave neke detalje, veoma brzo će i oni izboriti kvote za Olimpijske igre.


Goran Mikec, brat i trener Damira Mikeca je kazao:


- Damir je gađao u drugoj grupi kvalifikacija. Iako se posle takmičenja u prvoj činilo da će finale biti dosta „jeftino“, da će među osam voditi rezultat oko 580 krugova, strelci druge partije su postigli vredne rezultate. Tako je za plasman u finale bilo neophodno pogoditi visokih 583 kruga. Damir je odlično vođenim mečom postigao visokih 586 krugova. U finalu je do izražaja došlo njegovo iskustvo iz Bundes lige, u kojoj nastupa poslednjih pet sezona. Bio je spreman za karnevalsku atmosferu, koju su napravili domaći navijači. Uspešno je tehnički odradio sve hice, ali nije uspeo da stigne prvoplasiranog Indijca. Osvajanjem kvote već na prvom Svetskom kupu Damir je sebi obezbedio rasterećeniji nastavak sezone i pripreme za olimpijsku godinu.


Datum: 24.02.2019. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...