x

Četvrt veka vladavine Veslačkog kluba Partizan

 Četvrt veka vladavine Veslačkog kluba Partizan

Veslački klub Partizan je dugi niz godina stožer srpskog veslanja i lokomotiva razvoja ovog sporta u našoj zemlji. O njegovoj superiornosti u domaćim okvirima najbolje svedoči podatak da je nedavno došao do 25. uzastopne titule prvaka države. Četvrt veka vladavine je uspeh s kojim se ne može pohvaliti nijedan klub u zemlji i zbog kojeg je VK Partizan postao svojevrsni fenomen srpskog sporta. Čak osam puta proglašavan za najuspešniji beogradski klub u izboru Sportskog saveza Beograda. Prestižno priznanje je dobijao 1966, 1974, 1984, 1989, 2000. i 2001, 2011 i 2012.

Pored toga što je ubedljivo najtrofejniji veslački klub u našoj zemlji Partizan ima i izuzetno važnu ulogu u regrutovanju i pravljenju vrhunskih veslača za reprezentativnu scenu. Članovi "crno-bele" porodice su višestruki učesnici olimpijskih igara, osvajači brojnih svetskih i evropskih odličja, kako u seniorskoj konkurenciji tako i u mlađim uzrastima. O protekloj sezoni, receptu za uspeh, planovima za budućnost i odnosima sa ostalim klubovima u zemlji pričali smo sa Aleksandrom Ivkovićem, glavnim trenerom Veslačkog kluba Partizan i jednim od mnogobrojnih stručnjaka iz "crno-belog" tabora koji, pored klupskog angažovanja, daje nemerljiv doprinos i u radu državnog tima.

Kako ocenjujete ovogodišnju sezonu u kojoj je tačka stavljena osvajanjem 25. uzastopne titule prvaka države?
U rezultatskom smislu u sezoni za nama su u potpunosti ispunjena očekivanja. Tituli sa Prvenstva države na ergometrima u Novom Sadu počekom godine pridodali smo i titulu prvaka države, 25. uzastopnu. Ove godine imali smo možda i najteži zadatak ali smo ga na kraju uspešno rešili i tako pokazali, po ko zna koji put, da smo bez premca u zemlji. U novoj sezoni je došlo do smene generacija u mlađim kategorijama u kojima smo prethodnih godina bili superiorni. Vanserijska prošlogodišnja juniorska selekcija veslača rođenih 1995, koja je imala žetvu medalja na međunarodnoj sceni, prekomandovana je u seniorski tim. Neki od njih su otišli na studiranje u Ameriku, dok je nekima ovo bila prva godina u seniorskoj konkurenciji. Uprkos tome na Državnom prvenstvu bili smo ubedljivi kada su seniori u pitanju čime smo dokazali da vladamo u ovoj konkurenciji, a posebno imponuje trijumf dubl skula koji su činili Andrija Šljukić, koji je dugo bio povređen i kojem je ovo prva godina seniorskog staža, i junior Igor Đerić. Iako u mlađim uzrastima, kod kojih je ove sezone došlo do malog pada, rezultati nisu bili na nivou prethodnih godina posebno bih pohvalio kadetski četverac bez kormilara Aleksandar Antić, Dejan Jovašević, Bogdan Stepić, Danilo Radovanović koji je ubedljivo stigao do titule državnog prvaka čime je pokazao da su loši rezultati tokom sezone bili, pre svega, plod gubitka kompasa u tom trenutku. Takođe, pionirski četverac skul Aleksandar Bojanić, Marko Đuranović, Nikola Jankulović, Pavle Lijeskić je trijumfom dokazao klasu, a na visokom nivou na prvenstvu bili su i junior Igor Đerić i Svetislav Radović, osvajači prva dva mesta u skifu. Ponosni smo i na rezultate ženskog tima. Pre dve godine odlučili smo da posvetimo mnogo veću pažnju i ženskoj sekciji koja je dobila adekvatne uslove za rad, posebnog trenera i sve ostalo neophodno za rezultat. Plodovi takve orjentacije su već vidljivi i koristim priliku da pohvalim sve članice našeg kluba na rezultatima u prethodnoj sezoni.

Partizan četvrt veka dominira na domaćoj veslačkoj sceni. Koji je recept za ovako impresivan niz?
Najveće zasluge za fenomenalan rezultat Partizana na domaćoj veslačkog sceni imaju vizija, strategija i sistem rada koje je odavno postavio Nebojša Ilić i koje su godinama "sveto pismo" u klubu. Plan i program rada svih uzrasnih kategorija do tančina se sprovode zahvaljujući ogromnom entuzijazmu i posvećenosti svih u klubu, a godinama daju vrhunske rezultate. Krajnji cilj jeste pravljenje takmičara za najviše domete na svetskoj sceni a pošto nam to godinama polazi za rukom dominacija na domaćoj sceni se, samim tim, podrazumeva. Jedna od bitnih stavki u planu i programu jeste kontinuitet visoko stručnog rada sa mlađim kategorijama koji u klubu stasavaju sa već oformljenim i dokazanim vrhunskim veslačima. Pored toga posebno smo ponosni na sastav stručnog štaba na čijem je čelu Nebojša Ilić a koji pored mene čine i Oleksandar Fedotov, Saša Mimić, Ivan Brajtigam, Rastko Petrović, Dušan Bunčić, Ivan Ninković i Nikola Oljača. Svi mi smo ponikli u ovom klubu, prošli kao veslači ceo razvojni sistem, i godinama smo pripremani za rad sa novim naraštajima. Zajedništvo, ogroman osećaj pripadnosti i odanosti klubu i svest o visokim ciljevima ne dozvoljavaju nam da skrenemo sa pobedničkog kursa. Takođe, pored postizanja vrhunskog sportskog rezultata u klubu insistiramo i na obrazovanju i drugim vrednostima tako da se svojski trudimo da deca koja prođu kroz klub postanu i pravi ljudi.

Kakvi su planovi za za novu sezonu?
Kao i svake godine i u novu sezonu ulazimo sa najvišim ambicijama. Pripreme su već krenule, a poseban akcenat će biti na radu sa mlađim kategorijama. Moramo da popunimo neke pukotine koje su nastale u protekle dve godine i da naredne godine pokušamo da ostvarimo dominaciju kada je podmladak u pitanju. Takođe, trudićemo se da pored vrhunskog rada i ostale segmente funkcionisanja kluba podignemo na još viši nivo, počev od infrastrukture pa sve do makretinga. Ovu priliku koristima da se posebno zahvalim Ministarstvu omladine i sporta, Veslačkom savezu Srbije, Gradu Beogradu, roditeljima naših članova i prijateljima kluba koji su nam velika podrška u ostvarenju visokih ciljeva.

Kakav odnos sa ostalim veslčakim klubovima u zemlji ima Partizan kao stožer uspeha srpskog veslanja.
Partizan je godinama gajio fer i korektan odnos sa svim veslačkim klubovima u zemlji iako nismo od svih nailazili na istu povratnu informaciju. Bez obzira na to mi ćemo se i dalje truditi i nastojati da imamo najbolje odnose sa svim klubovima jer doživaljavamo da smo svi na istom zadatku, a to je prosperitet srpskog veslanja. Svoju širinu smo dokazali i zimus kada smo doneli internu odluku da, zbog mira u kući, nećemo prihvatati zahteve veslača iz ostalih klubova da se priklone našem jatu. Međutim, u poslednjih šest meseci pojedini klubovi su pokušali da zloupotrebe našu dobronamernost pa smo pomenutu odluku stavili van snage. Vrata Partizana u ovom prelaznom roku su otvorena za sve koji žele da dođu, a koji pri tome zadovoljavaju naše visoke standarde, naravno sve u skladu sa Pravilnikom Veslačkog saveza Srbije za transfere iz kluba u klub.


Datum: 13.10.2014. Autor: Jovan Tešmanović

PROČITAJTE JOŠ...