x

Četiri zlata i dva srebra u Sloveniji

Četiri zlata i dva srebra u Sloveniji

Niska uspeha srpskog badmintona na međunarondoj sceni nastvaljena je i u Sloveniji. Na izuzetno jakim međunarondim turnirima koji su od 17. do 19. oktobra 2014. održani u Mirni i Mokronogu postignut je fantastičan uspeh. Osvojeno je čak šest medalja, od toga četiri najsjajnije. Briljirali su naši reprezentativci uzrasta do 13 godina koji su na 20. Tem Slovenia Youth International 2014 u Mokronogu obeležili takmičenje u ovoj konkurenciji. Sergej Lukić osvojio je zlato u singlu savladavši u finalu prvog nosioca Čeha Jana Janoštika s 3:2. Pre ovog duela Lukić je vezao pet pobeda.

U grupi je savladao Slovence Bora Janežiča, Jana Babnika i Nika Zupančiča, u četvrtfinalu Austrijanca Lenija Sudarma, a u polufinalu domaćeg takmičara Mihu Mastena. Tituli u singlu Lukić je pridodao i trofej u dublu, u tandemu sa svojim reprezentativnim kolegom Matijom Cuparom, koji je pre toga stigao do četvrtfinala singla. Njih dvojica su u meču za zlato s 3:1 bacili na pleća slovenačko-hrvatsku kombinaciju Masten, Vadlja. Do finala su bili bolji od Čeha Humhalova i Slive, odnosno hrvatsko-češke kombinacije Gotesman, Janoštik.

"Prezadovoljan sam rezultatima u Sloveniji. Osvojio sam zlata i u singlu i u dublu i slobodno mogu da kažem da je ovo moj najveći uspeh u dosadašnjoj karijeri. Svaki meč je bio izuzetno naporan i težak, ali sam od početka verovao u sebe i na kraju zasluženo stigao do dva trofeja. Posebno mi je drago jer sam u finalu singla pobedio Čeha Janoštika od kojeg sam prošle godine na ovom turniru izgubio u finalu. Obojica smo tada igrali u dve godine mlađem uzrastu, napredovali smo mnogo, ali sam ga ja stigao i prestigao. Uspesi u Sloveniji će me samo dodatno motivisati da još bolje treniram i da nastavim da napredujem u svim segmentima igre", bio je presrećan Sergej Lukić.

Sve počasti za nastup u Sloveniji, pored Lukića, zaslužuje i Marija Sudimac. Takođe, u uzrasnoj kategoriji do 13 godina naša reprezentativka je osvojila oba zlatna odličja. U singlu je trijumfovala savladavši u finalu prvog nosioca Čehinju Luciju Krpatovu s 3:1. Do okršaja za zlato Sudimac je u grupi bila bolja od Hrvatice Ire Misir, u četvrtfinalu od Čehinje Klare Petruškove, a u polufinalu od Slovenke Maruše Vračar. Sudimac je u dublu osvojila zlato u tandemu sa Hrvativcom Irom Misir. Njih dve su u finalu pobedile s 3:0 domaći tandem Pipan, Vračar. Do finala naša i hrvatska reprezentativka su stigle pobedama nad Belasovom (Hrvatska) i Petruškovom (Češka), te Hrvaticama Martinuš i Šaban.

"Uspeh u Sloveniji je moj najbolji rezultat na međunarodnim turnirima. Iako sam osvojila mnoga odličja prvi put mi je pošlo za rukom da trijumfujem u obe konkurencije u kojima sam nastupila. Presrećna sam zbog toga pogotovo ako se ima u vidu da je turnir u Sloveniji bio izuzetno jak. Okupio je preko 150 badmintonaca i badmintonki iz 20-tak zemalja, a upravo je naša zemlja bila jedna od najuspešnijih", istakla je Marija Sudimac.

Na istom turniru u uzrasnoj kategoriji do 15 godina Srbija je prigrabila dva srebrna odličja, oba u režiji Lene Janić. Naša reprezentativka je izgubila u finalu singla od Mađarice Titine Pap s 3:2, iste igračice koju je pre dve nedelje pobedila u okršaju za zlato na turniru u Poreču. Janićeva se do četvrtfinala probila prvim mestom u grupi u kojoj je "upisala" tri pobede, nad Slovakinjom Tamarom Prostinakovom, Hrvaticom Ninom Miše i Čehinjom Barom Hadačkovom. U četvrtfinalu je savladala Hrvaticu Doroteu Brkič, a u polufinalu Čehinju Janu Adamkovu. Do srebra u dublu Janićeva je stigla u paru sa Hrvaticom Ingom Sadajić. Njih dve su u četvrtfinalu bile bolje od češke kombinacije Adamkova, Hadačkova, u polufinalu od Mađarica Pap i Sotak. Nažalost, u finalu su posle pet setova izgubile od domaćih takmičarki Polanc i Saje. Pored Janićeve u konkurenciji igrača do 15 godina Srbiju su predstavljali Luka Filimonović i Janko Lazarević. Njih dvojica su prikazali odlične partije ali nisu uspeli da se domognu četvertfinala, kako u singlu, tako i u dublu u kojem su nastupali u paru.

"Sve ukupno prezadovoljan sam nastupom naših reprezentativaca na 20. Tem Slovenia Youth International 2014. Dominirali smo u konkurenciji igrača i igračica do 13 godina gde smo osvojili zlatna odličja u sve četiri kategorije. Sergej Lukić i Marija Sudimac su još jednom pokazali da u svojim godištima pripadaju samom vrhu evropskog badmintona. Bez obzira što je izgubila u oba finala u kojima je igrala Lena Janić je osvajanjem srebrnih odličja ostvarila izvanredan rezultat. U finalu singla poražena je od Mađarice Pap od koje je bila bolja u Poreču. Presudila je inspiracija u finalnom meču", kazao je pomoćni trener badminton reprezentacija Srbije Dragan Antić, koji je pored trenera Nikole Mijačića i Mladena Janića činio stručni štab naše reprezentacije u Sloveniji.

Uporedo sa 20. Tem Slovenia Youth International 2014 u Sloveniji, ali u Mirni, održan je 20. Tem Slovenia Junior International, koji je deo juniorskog evropskog kruga kojim se dobijaju bodovi za svetsku i evropsku juniorsku rang listu, i na kojem je učestvovalo preko 160 igrača i igračica uzrasta do 19 godina iz 30-tak zemalja. Na ovom turniru našu zemlju je predstavljalo dvoje takmičara - Dragoslav Petrović i Anja Janić. Petrović, koji je u Mirni branio bronzu od prošle godine, u prvom kolu je bio bolji od domaćeg takmičara Igora Šušteršiča, dok je u drugom izgubio do njegovog sunarodnika Roka Jerčinoviča. Anja Janić se, poput Petrovića, plasirala među 32 najboljih u singlu pobedom u prvom kolu nad Slovakinjom Lucijom Grenčikovom. Ipak, u drugom je izgubila od Čehinje Mihaele Zelinkove. Naša juniorka izgubila je u ženskom dublu gde joj je partnerka bila Hrvatica Ivana Kozak. Njih dve su u borbi za plasman među 16 najboljih poražene od češke kombincije Fuhsova, Švabikova.

"Petrović je podbacio u Mirni u kojoj je branio prošlogodišnje polufinale. Na taj način je izgubio mnogo bodova ali idemo dalje. Posle izvanrednog uspeha u Poreču, gde je osvojio srebro, dobro je krenuo i u Sloveniji. Bio je siguran na startu a onda je u drugom kolu, na iznenađenje mnogih, izgubio od igrača od kojeg je, nema sumnje, mnogo bolji. Igrao je jedan od onih mečeva kada ništa ne polazi za rukom. S druge strane Anja Janić je ispunila očekivanja. Bila je na dobrom putu da se plasira među 16 najboljih u singlu ali je na kraju izgubila, i zbog nedostatka iskustva. Ovo je njen prvi međunarodni turnir u novoj sezoni, ujedno i prvi turnir u konkurenciji igračica do 19 godina", rekao je Antić.

Vlada Republike Srbije - Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava doprinelo je u značajnoj meri učešću srpskih reprezentacija na turnirima u Sloveniji.Datum: 21.10.2014. Autor: N/A N/A

PROČITAJTE JOŠ...