x

Određene reprezentacije za Svetski kup u Nju Delhiju i Evropsko prvenstvo u Osijeku

Određene reprezentacije za Svetski kup u Nju Delhiju i Evropsko prvenstvo u Osijeku

Stručni štab Streljačkog saveza Srbije je, kao što je i najavio, do kraja godine odredio sastave reprezentacija za prva dva velika takmičenja u 2019, za Svetski kup u Nju Delhiju (20 – 28. februar) i Prvenstvo Evrope vazdušnim oružjem u Osijeku (16 – 25. mart).


Upravni odbor SSS je prihvatio predlog stručnog štaba da u Nju Delhiju na prvom Svetskom kupu u sezoni, na kome će se deliti olimpijske kvote, učestvuje sedmoro naših strelaca.

  • Pištolj, žene: Bobana Momčilović Veličković (Bor 030 - vazdušni pištolj i miks vazdušni pištolj).
  • Puška, žene: Andrea Arsović (Partizan - vazdušna i malokalibarska puška trostav) i Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790 – vazdušna, MK puška trostav i miks vazdušna puška).
  • Pištolj, muškarci: Dimitrije Grgić (Akademac - vazdušni pištolj i miks vazdušni pištolj) i Damir Mikec (Policajac - vazdušni pištolj)
  • Puška, muškarci: Milenko Sebić (Crvena zvezda - vazdušna, MK puška trostav i miks vazdušna puška) i Stevan Pletikosić („Čika Mata“ - MK puška).

Uz strelce će biti selektor za pušku Dragan Donević, zatim trener u stručnom štabu Ivan Manojlović i treneri po pozivu za pištolj Jasna Šekarić i Goran Mikec.


Od standardnih reprezentativaca izostaju Zorana Arunović, koja je više nije u konkurenciji za olimpijske kvote, s obzirom da je „vizu“ za srpsko streljaštvo izborila osvajanjem srebra vazdušnim pištoljem na Svetskom prvenstvu, i Milutin Stefanović, koji izostaje zbog privatnih obaveza. Njih dvoje će se ove zime posvetiti učešću na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Osijeku.


U takmičenjima mikseva, u kojima se ne dele kvote za Tokio 2020, nadmetaće se uigran par pištoljem Bobana Momčilović Veličković/Dimitrije Grgić i tandem puškom Milenko Sebić/Sanja Vukašinović. Jedan od naših najiskusnijih strelaca Milenko Sebić će prvi put na velikom takmičenju gađati za nacionalni tim u miksu.


Turnir u Nju Delhiju biće jedno od najtežih takmičenja kad je reč o borbama za olimpijske kvote. Na svetskim kupovima deliće se samo dve olimpijske vize po disciplini, a ovo je tek drugo takmičenje za kvote, posle Svetskog prvenstva.



Usvojen je i sastav za Evropsko prvenstvo u Osijeku, koje nije kvalifikaciono takmičenje za OI u Tokiju. Srbija će imati predstavnike u svim disciplinama.


  • Seniorke, pištolj: Zorana Arunović (Olimpik 011), Bobana Momčilović Veličković (Bor 030), Jasmina Milovanović (Smederevo).S
  • Seniorke, puška: Andrea Arsović (Partizan), Sanja Vukašinović (Novi Sad 1790), Marija Malić (Jedinstvo).S
  • Seniori, pištolj: Dimitrije Grgić (Akademac), Damir Mikec (Policajac).S
  • Seniori, puška: Milutin Stefanović („Čika Mata“), Milenko Sebić (Crvena zvezda), Lazar Kovačević (Jagodina 92).J
  • Juniorke, pištolj: Katarina Maricki (Novi Sad 1790), Jelena Todorović („Aleksa Dejović“), Teodora Simić (Crvena zvezda).J
  • Juniorke, puška: Kristina Lazarević (Novi Beograd – Ušće), Teodora Vukojević („Čika Mata“), Marija Kolarević (Jedinstvo).J
  • Juniori, pištolj: Stefan Todorović (Kolubara).J
  • Juniori, puška: Aleksa Mitrović (Novi Beograd – Ušće), Bogdan Jovanović („Čika Mata“), Đorđe Savić (Oko sokolovo).


U trenerskom timu su: Jelena Arunović (selektor za pištolj), Dragan Donević (selektor za pušku), Ivan Manojlović, Saša Iker (treneri u stručnom štabu), treneri po pozivu: Jasna Šekarić, Goran Mikec, Mitja Grgić (svi pištolj), Stefan Višekruna (puška) i fizioterapeut Ivan Jovanović.


U Osijeku će prvi put za nacionalni tim na velikom takmičenju gađati troje juniora puškom, koji su se rezultatima u poslednjih par meseci izborili za mesto u reprezentaciji: Kristina Lazarević, Teodora Vukojević i Bogdan Jovanović. Juniorka Marija Malić će prvi put na evropskim šampionatima gađati za seniorski tim, ali ona je u najjačoj selekciji debitovala na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu.


Prva velika provera naših strelaca za Nju Delhi i Osijek biće tradicionalni turnir vazdušnim oružjem u Minhenu (23 – 27. januar), na kome će uz sve reprezentativce koji putuju na Evropsko prvenstvo učestvovati i Dejan  Pešić (Pančevo 1813 – puška).


Datum: 28.12.2018. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...