x

Beogradski maraton i Beograd uspešno predstavljeni u Šenženu

Beogradski maraton i Beograd uspešno predstavljeni u Šenženu

Beogradski maraton i Turistička organizacija Beograda predstavili su Beogradski maraton  i turističku ponudu Beograda na jednom od najvećih maratona u svetu - Internacionalnom maratonu u Šenženu koji je  održan prethodnog vikenda. Na specijalizovanom turističko sportskom sajmu, koji je trajao 3 dana, Beogradski maraton i TOB zajednički su, izuzetno uspešno, predstavili grad Beograd i Beogradski maraton putem medijskih nastupa, brojnih pripremljenih turističkih materijala, brošura i video prezentacija o Beogradu, Srbiji i Beogradskom maratonu.   Posebno je značajno da je Kineska centralna televizija na sportskom kanalu 5 (CCTV5) emitovala prilog o Beogradskom maratonu i načinu na koji je prezentacija Beogradskog maratona i Turističke organizacije Beograda izvršena. U prilogu je konstatovano da su posetioci sajma bili izuzetno zainteresovani za Beograd i Beogradski maraton.


Sajam je posetilo preko 100.000 posetilaca – od toga 30.000 učesnika maratona iz 37 zemalja sveta.


Beogradski maraton je, specijalno za ovu priliku, u saradnji sa svojim kineskim partnerima pripremio i posebne turističe paket aranžmane za dolazak kineskih učesnika na 32. Beogradski maraton 2019. koji su prodavani na samom štandu.


Ovo je prvi put da se neki tradicionalni događaj iz Beograda predstavlja na ovakav način na kineskom tržištu, kao i da su prodavani turistički paket aranžmani za boravak u Beogradu i Srbiji tokom održavanja Beogradskog maratona -  najmasovnijeg i najznačanijeg tradicionalnog sportskog događaja u Beogradu i Srbiji.


Beogradski maraton je jedini maraton u svetu – van teritorije Kine, koji ima predznak Pojas i Put (Belt and Road) i deo je značajne „Belt and Road marathon series“. Ne samo zbog te činjenice, interesovanje za dolazak na 32. Beogradski maraton koji će se održati 14.04.2019. godine bilo je i jeste izuzetno veliko.


Tokom održavanja maratona u Šenženu naša delegacija sastala se sa visokim zvaničnicima grada Šenžena na čelu sa zamenicom gradonačelnika gospođom Vu Jihuan. U delegaciji grada Šenžena bili su i gospodin Žang Hejun, šef Biroa za sport, kulturu i turizam u gradu Šenženu i gospođa Liu Jiahen, zamenica generalnog sekretara gradske vlade Šenžena. Tom prilikom ukazano je na veliki značaj ovakvih sportsko turističkih poseta i daljeg razvoja prijateljskih odnosa Kine i Srbije, kao i gradova Šenžena i Beograda. Zamenica gradonačelnika Šenžena prenela je pozdrave zvaničnicima grada Beograda i pozvala je gradonačelnika Beograda gospodina Zorana Radojičića da sledeće godine tokom Internacionalnog maratona poseti Šenžen.


Grad Beograd i grad Šenžen imaju potpisan protokol o saradnji i ovo je izuzetno važan korak u daljem zbližavanju dva grada u konkretnim oblastima kao što su turizam, sport i rekreacija.


Šenžen je grad od 15 miliona stanovnika, a u širem području grada živi preko 23 miliona stanovnika. Šenžen je jedan od najbrže rastućih gradova u Kini i svetu, važi za centar IT sektora u Kini i smatra se drugom Silikonskom dolinom. Šenžen se nalazi na Unesco listi kreativnih gradova sveta.


Datum: 25.12.2018. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...