x

Srpski strelci „nišane“ trofeje i Evropsko prvenstvo

Srpski strelci „nišane“ trofeje i Evropsko prvenstvo

Od petka do nedelje u „Bel ekspo“ centru za medalje i vredne nagrade na 43. Internacionalnom prvenstvu Beograda boriće se strelci sa četiri kontinenta. Najboljim srpskim takmičarima će sem želje da se u što boljem svetlu predstave pred domaćom publikom, dodatni motiv biti i to što će „nišaniti“ mesto u nacionalnom timu.


- Internacionalno prvenstvo će biti jedno od najvažnijih takmičenja za izbor reprezentacije koja će u martu učestvovati na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Osijeku – najavljuje Dragan Marković, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije.- Plan nam je da do kraja godine objavimo sastav nacionalnog tima, kako bi reprezentativci imali dovoljno vremena da se pripreme za šampionat Starog kontinenta koji ih očekuje u martu.


Poslednjih sedmica naši reprezentativci su nizali pobede i odlične rezultate na turnirima u Mađarskoj i Hrvatskoj.


- Možemo da budemo zadovoljni poslednjim rezultatima, strelci su pokazali da su u dobroj formi, pa verujem da su spremni i za kvalitetna ostvarenja u Beogradu- kaže Marković.


Dragan Donević, šef stručnog štaba SSS i selektor za pušku, ističe:


- Internacionalno prvenstvo Beograda je jedan  od najlepših streljačkih turnira na svetu, kako po broju učesnika, tako i po kvalitetu organizacije i rezultata. Nije to subjektivno mišljenje nas iz Srbije.  Potvrda kvaliteta turnira je to što je Internacionalno prvenstvo veliki i interesantan izazov za mnoge goste iz inostranstva, pa je iz godine u godinu konkurencija sve jača, a samim tim i put do trofeja sve teži.


Na vatrenu liniju izlazi krem srpskog streljaštva. Izostaće samo Andrea Arsović i Zorana Arunović.


- Andrea i Zorana su dobile šansu da učestvuju na izuzetno prestižnom turniru u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, na kome će gađati i vazdušnim i malokalibarskim oružjem. Reč je o pozivnom mitingu u ženskoj konkurenciji. Organizatori zovu mali broj vrhunskih strelaca i teško je odbiti poziv. Nažalost, turnir u Ujedinjenim Arapskim Emiratima se poklapa sa Internacionalnim prvenstvom – najavljuje Donević.


Na poslednjem mitingu uoči Internacionalnog prvenstva Beograda, na mitingu u Zagrebu minulog vikenda, naši takmičari su imali dosta uspeha. Najviše je pokazao Damir Mikec, koji je izjednačio državni rekord kvalifikacija pištoljem (580 krugova), a potom osvojio i zlato. Jelena Arunović, selektor za pištolj, ocenjujući  učinak naših reprezentativaca pištoljem tokom ove jeseni, kaže:


- Rezultati naših strelaca pištoljem poslednjih par meseci  ohrabruju. Nisu samo Damir Mikec i Zorana postizali visoka ostvarenja. I ostali reprezentativci i kandidati za nacionalni tim su sve bolji. Raduje me što se u dobru formu vraćaju kandidatkinje za reprezentaciju, koje su se, posle porođaja, nedavno vratile takmičnjima. Jasmina Milovanović je u Zagrebu osvojila drugo mesto. Brankica Zarić se pripremala za Otvoreno prvenstvo Mađarske, na koje nije otišla zbog administrativnih problema, ali sada će u Beogradu imati priliku da pokaže koliko može. Jedino što brine je povreda ruke Duška Petrova, zbog koje nije završio kvalifikacije na turniru u Zagrebu. Ipak, nadam se da će uspeti da se oporavi na vreme.




Mešoviti parovi napadaju medalje

Internacionalno prvenstvo Beograda će u petak početi takmičenjem mikseva, u okviru Trofeja Beograda. Mešoviti parovi, nova olimpijska disciplina, su na mitingu u Beogradu „debitovali“  prošle godine. Prva mesta tada su osvojili Andrea Arsović i Milutin Stefanović puškom, odnosno Damir Mikec i Zorana Arunović pištoljem. Ovi tandemi neće braniti zlatne medalje, ali Srbija će imati dobre adute.


Mikec je gađati u timu sa povratnicom na vatrenu liniju Jasminom Milovanović, koja je u nedelju na mitingu u Zagrebu osvojila srebro vazdušnom puškom. Stefanović će biti u paru sa klupskom drugaricom iz „Čika Mate“, juniorkom Teodorom Vukojević, koja je blistala na „Valter“ kupu pre dve nedelje u Smederevu. Lepe šanse za visok plasman ima i par Sanja Vukašinović/Lazar Kovačević, koji su lane osvojili juniorsko srebro na Evropskom prvenstvu, a ove godine postižu vredne rezultate u seniorskoj konkurenciji…


Prijavljeno je 20 parova pištoljem i 32 puškom, a u finalu ima mesta samo za po pet timova.


Kvalifikacije počinju u 14 časova, a finala su na programu u 16 (pištolj) i 17.30 (puška).


U subotu je na programu Trofej Beograda u pojedinačnoj seniorskoj i juniorskoj konkurenciji.


Miting se završava „Velikom nagradom Beograda“, u nedelju, kada svi nastupaju u apsolutnoj konkurenciji. Osvajači prva tri mesta u svakoj kategoriji dobijaju novčane nagrade i zlatnu, srebrnu i bronzanu statuetu „Beogradski pobednik“. Zlatne „Beogradske pobednike“ braniće naš Damir Mikec (pištolj) i Mađar Peter Vaš. Lane su u ženskoj konkurenciji pobedile Andrea Arsović i Zorana Arunović, koje su trenutno u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.


Raspored finala

Trofej Beograda

Petak, 7. decembar

  • 16.00    Miks, pištolj

  • 17.30    Miks, puška


Subota, 8. decembar

  • 13.30    Puška, muškarci

  • 15.30    Puška, žene

  • 17.30    Pištolj, žene

  • 19.00    Pištolj, muškarci



Velika nagrada Beograda

Nedelja, 9. decembar

  • 13.30    Puška, muškarci

  • 15.30    Puška, žene

  • 17.30    Pištolj, žene

  • 19.00    Pištolj, muškarci


Datum: 07.12.2018. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...