x

Vladimir Lisin novi predsednik ISSF

Vladimir Lisin novi predsednik ISSF Foto: ISSF

Rus Vladimir Lisin izabran je za novog predsednika Međunarodne streljačke federacije (ISSF).


Lisin (62 godine)  je na Izbornoj skupštini, održanoj danas u Minhenu, za protivkandidata imao Italijana Lućana Rosija. Lisin je dobio 148, a Rosi 144 glasa. Obojica su do sada bili potpredsednici ISSF. Za mesto predsednika konkurisao je i Jakis Butros (Liban), ali on je juče povukao kandidaturu.


U radu Skupštine učestvovali su skoro svi članovi svetske streljačke organizacije. ISSF okuplja 160 nacionalnih saveza, sa ukupno 294 glasa. Na minhenskoj sednici pojavili su se delegati 159 saveza. Streljački savez Srbije su predstavljali Nenad Putnik, predsednik, i Nenad Petković, generalni sekretar SSS.


Lisin, većinski vlasnik jedne od najvećih svetskih kompanija za proizvodnju čelika NLMK grupe, je streljaštvo počeo da trenira sa 14 godina, a ima dugogodišnje iskustvo na rukovodećim funkcijama. Pre 16 godina izabran je za predsednika Ruske streljačke federacije. Od 2009. godine je predsednik Evropske streljačke konfederacije, dok je 2014. postao potpredsednik Svetske streljačke federacije.


Na funkciji predsednika ISSF naslediće Meksikanca Olegarija Vaskeza Ranju, koji je Međunarodnu streljačku federaciju vodio 38 godina. Ranja je danas izabran za počasnog predsednika ISSF.


Sem predsednika, izabrani su i novi potpredsednici ISSF: Kevin Kilti (Irska), Raninder Sing (Indija), Robert Mičel (SAD) i Vang Jifu (Kina).  Najviše glasova u izboru za novog generalnog sekretara dobio je Aleksander Retner (Rusija). Dosadašnji generalni sekretar Franc Šrejber, koji je na ovoj funkciji bio od 2010, se nije ponovo kandidovao.


Datum: 01.12.2018. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...