x

Han u Beogradu zbog igara

Han u Beogradu zbog igara Foto: SIM

Evropski komesar za proširenje, Johanes Han, sastao se u Briselu sa delegacijom Sportskih igara mladih, na čelu sa Zdravkom Marićem, regionalnim predsednikom Sportskih igara mladih. Delegacija SIM je upoznala g. Hana sa dosadašnjim aktivnostima realizacije Igara u Hrvatskoj, BiH i Srbiji, kao i o podršci koju ima od Vlade Republike Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, koji je u predsedništvu primio Marića po završetku Državnog finala SIM Srbije, ali i o ciljevima u narednom periodu.

Sagovornici su zaključili da je jako važno da deca i mladi kroz ovakav koncept šire prijateljstva, ali i da su Sportske igre mladih manifestacija koja afirmiše zdravije odnose, poštovanje zajedništva i suživota na Balkanu, u interesu zajednice u celini.

Han je ocenio da je sastanak sa g. Marićem bio vrlo dobar i da Sportske igre mladih kroz sport okupljaju decu iz različitih zemalja iz regiona i dodao je da je projekat SIM velika inicijativa i veoma potrebna!

Evropski komesar za proširenje pružio je punu podršku Sportskim igrama mladih, kao najvećoj manifestacija amaterskog sporta u Evropi u kojoj je učestvovalo u 2018. godini, u Srbiji, Hrvatskoj i BiH, više od 170 000 dece i mladih.

Han i Marić su razgovarali o proširenju Igara, priključenjem novih zemalja u SIM porodicu, kao i ostalim vidovima i oblicima saradnje.

Koliko g. Han veruje u važnost SIM mostova i projekat Igara koji ne poznaje granice, govori i činjenica da je prihvatio poziv i da će postati deo velike porodice ambasadora sportskih igara mladih.

Proglašenje g. Hana za ambasadora Sportskih igara mladih, planirano je da se održi u Beogradu na proleće 2019. godine.

– U duhu širenja Igara, razvoja saradnje i dobrih odnosa u regionu ponosni smo što je g. Han prihvatio naš poziv i što će biti ambasador najlepše Sportske priče – rekao je Zdravko Marić, regionalni predsednik sportskih igara mladih.

Zdravko Marić je zadovoljan sastankom:

– Jako je važno što udruženim snagama možemo da gradimo lepšu i bolju zajedničku budućnost, koja je od izuzetnog značaja za Balkan i region ali i Evropu. U ovim vremenima sport i mladi imaju veoma značajnu ulogu i u spoljnoj politici EU pošto, iako ne toliko vidljiva, doprinosi čvršćem povezivanju država, što je posebno važno za sve naše susede – rekao je Marić.

Datum: 27.11.2018. Autor: SIM Srbije

PROČITAJTE JOŠ...