x

Bob Bimon: Hvala Beogradu i Beogradskom maratonu

Bob Bimon: Hvala Beogradu i Beogradskom maratonu

„Hvala mojim prijateljima iz Beogradskog maratona na čestitkama i divnim rečima koje ste mi uputili. Primio sam ih kao izraz iskrenog prijateljstva i Vašeg dubokog poštovanja za moja dotignuća u sportu. Danas (18.10.2018.) sam ponosan i teško mi je da poverujem da je prošlo pola veka od tog čudesnog takmičenja u Meksiko Sitiju“ – obratio se porukom Beogradskom maratonu Bob Bimon, aktuelni olimpijski rekorder u skoku u dalj i vlasnik drugog najboljeg rezultata u istoriji ove atletske discipline.

„U Beogradu i Srbiji sam bio tri puta u poslednjih 28 godina – sva tri puta u povodu tradicionalnog Beogradskog maratona. Prvi put je to bilo 1990. godine, kada sam, kao aktuelni svetski rekorder u skoku u dalj, promovisao 3. Beogradski maraton, potom 2007. godine, kao specijalni gost – zajedno sa, tadašnjim promoterom Beogradskog maratona, Majkom Pauelom – koji je i oborio moj svetski rekord 1991. godine, a poslednji put sam u Beogradu bio 2017. godine, u okviru fantastičnog projekta „Legende ponovo u Beogradu“ (*), koji je u Beograd doveo sedam prethodnih promotera Beogradskog maratona koji su, takođe, stvarali istoriju svetskog sporta. Zajedno smo obilazili Beograd i njegove znamenitosti, družili se sa Beograđanima i uživali u izvanrednom jubilarnom 30. Beogradskom maratonu“. – nastavio je svoje obraćanje Bob Bimon.

„Znam da je Beogradski maraton, u svojoj dugoj istoriji, prolazio kroz različite turbulentne periode, ali sam ubeđen da ćete svojom snagom, kvalitetom i pozitivnom energijom prevazići sve probleme koji su vam se isprečili na putu uspeha. Želim Vam svu sreću, a svim budućim učesnicima 32. Beogradskog maratona 14.04.2019. godine lepo takmičenje i uživanje na stazi fascinantnog Beograda. Nadam se da ćemo se, u nekoj narednoj prilici, ponovo videti u Srbiji“- zaključio je svoju izjavu Bob Bimon.

Osamnaestog oktobra 1968. godine,  u Meksiko Sitiju, na Olimpijskim igrama, u finalu skoka u dalj, Bob Bimon je „dotakao nebo“ i „video munje“. Tako su, toga dana, svetski mediji izveštavali sa olimpijskog stadiona, kada je Bimon skočio neverovaran svetski rekord od 8.90m u skoku u dalj. Ovih dana, mnogi od medija, podsećaju na Bimonov neverovatan poduhvat, koji je ostvaren te davne 1968. godine i koji, u analima istorije svetskog sporta, slovi kao jedan od najznačajnijih i najneverovatnijih. Neki od predstavnika medija navode kako je, tada dvadesetdvogodišnji mladić iz Njujorka, proveo i 17.10.1968. godine – dan pre velikog finala – kada je u kvalifikacijama skoka u dalj, tek u poslednjoj seriji, ostvario rezultat dovoljan za finale. Neki od njih čak i podsećaju da je to bio i poslednji dan u Bimonovom životu koji je proveo kao „običan smrtnik“, a da je 18.10.1968. godine uskočio u „aleju besmrtnika“. Bimon je, toga dana, u prvoj seriji skočio 8.90m i popravio dotadašnji svetski rekord za 55cm, što se nikada pre, ili posle toga, nije dogodilo u istoriji ove atletske discipline. Bimonov rezultat iz Meksika je i najdugovečniji rekord u istoriji olimpizma.

*Projekat „Legende ponovo u Beogradu“ je jedinstven poduhvat u svetu - da se na jednom mestu, u jednom povodu, tokom održavanja 30. Beogradskog maratona 2017, okupe svetske sportske veličine različitih generacija koje su obeležile ne samo atletski sport, već su sinonim za najveće uspehe u istoriji sporta. U pitanju su atletičari koji su već bili promoteri Beogradskog maratona u prethodnim decenijama, a tokom svojih sportskih karijera pisali su najznačajnije stranice sportskih dešavanja i pomerali granice ljudskih dostignuća.


Datum: 20.10.2018. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...