x

Nišović: Sezona za ponos

Nišović: Sezona za ponos

Srpski kajak je i ove godine bio perjanica srpskog sporta na međunarodnoj sceni. Seniori su se okitili sa 11, mlađi seniori i juniori sa pet a kadeti sa osam odličja. Osvajanjem zlane medalje na Evropskom prvenstvu u Beogradu uz najbrže vreme ikada, i svetskom bronzom iz Montemor Ovelja, Marko Tomićević i Milenko Zorić su ponovo su u najužem krugu kandidata za titulu najuspešnijih sportista Srbije koju su s ponosom dobili i u 2017. godini.

Upravo su rezultati glavni razlog za ponos u srpskoj kući kajaka.

- U sportu uvek može bolje, ali bilo bi neskromno da kažemo da nas uspesi koje su naši takmičari ostvarili ove sezone ne zadovoljavaju. Sa svakog takmičenja smo se vratili sa bar jednim odličjem. Posebno raduju po tri medalje sa svetskog i evrpskog prvenstva, a uz malo sportske sreće taj broj je mogao da bude i veći. Trudimo se da iz godine u godinu držimo korak za svetskim kajakaškim silama, i u odnosu na mogućnosti i bazu, u tome uspevamo – kaže Mirko Nišović, predsednik Kajakaškog saveza Srbije.

Pred srpskim kajakašima je veliki izazov jer je 2019. godina predolimpijska, Svetsko prvenstvo u Segedinu ima epitet izbornog za Olimpijske igre u Tokiju 2020.

- Pravimo program priprema, prvo visinskih zatim i veslačkih. Hoćemo da takmičari sezonu dočekaju maksimalno spremni. Naš cilj je da izborimo maksimalan broj mesta, a ujedno i srpski sport predstavimo na najbolji način baš kao što to radimo godinama unazad. Sledeće godine nema mesta za eksperimentisanje. Analizirali smo prethodnu sezonu, ukoliko je bilo grešaka učinićemo sve da ih ispravimo.

Olimpijski šampion iz 1984. godine i dugogodišnji predsednik KSS se nada da će potrebna sredstva za realizaciju planova da budu na raspolaganju na vreme.

- Očekujemo da će naše potrebe i zahtevi da budu ispraćeni preko budžetskih sredstava Ministarstva omladine i sporta, te Olimpijskog komiteta Srbije. S obzirom da je predstojeća godina predolimpijska, ne očekujemo da će da bude restrikcija.   

Od 8. do 10. juna Kajakaški savez Srbije je organizovao Evropsko prvenstvo za seniore. Takmičenje je dobilo najviše ocene.

- Još jednom smo se pokazali smo se kao dobri domaćini. Sve je funkcionisalo na najvišem nivou i to nije promaklo čelnicima Evropske kajakaške asocijacije. Nacionalni savezi takođe naglašavaju besprekornu organizaciju ali i srdačno gostoprimstvo. Svi pitaju kada ćemo ponovo da budemo organizatori. Ugostili smo 40 reprezentacija. Ni na jednom našem kontinentalnom šampionatu nije bilo toliko zemalja. Izdato je više od 2.000 akreditacija, sa takmičenja je izveštavalo 90 predstavnika domaći i stranih predstavnika medija. Zahvalni smo državi, Gradu Beogradu, Javnom preduzeću Ada Ciganlija, svim sponzorima i prijateljima koji su doprineli da uspešno organizujemo veliki događaj za naš sport i Srbiju.

Raspoloženje su dodatno popravili sportski rezultati.

– Zlatna medalja i svetski rekord Marka Tomićevića i Milenka Zorića su kruna na ovo Evropsko prvenstvo. Nedostajalo im je to zlato i drago mi je što su ga osvojili baš u Srbiji, pred našom publikom. Način na koji su to ostvarili je za divljenje. Nebojša Grujić i Marko Novaković iz godine u godinu potvrđuju klasu. Brojne posade se smenjuju na pobedničkim postoljima u njihovoj disciplini, samo su oni konstantni. Slično je i sa Markom Dragosavljevićem koji je u krugu najbržih svetskih jednosedaša. Nama je važno da su se takmičari i van čamaca, ponašanjem i odnosom, predstavili u najboljem svetslu. Ponosni smo na njih. Ostaje žal što nismo mogli da se pohvalimo i radost podelimo, baš kao ni posle Svetskog prvenstva u Portugaliji, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na tradicionalnim prijemima za osvajače medalja a na kojima smo do ove godine bili redovini gosti.

Nisu samo seniori ostvarili dobre rezultate. U Kajakaškom savezu Srbije su ponosni i na mlađe kategorije.

- Oni su naša budućnost. Na regatu Olimpijskih nada u Poznanju poslali smo čak 36 kadeta. Ulažemo u njih a oni nam već sada vraćaju odličjima. Iz Poljske su doneli osam medalja.

Kajakaška infrastruktura u Srbiji je najveći problem sa kojim se KSS susreće.

- Na sve načine se trudimo da u našoj zemlji obezbedimo uslove za trening. Ali, teško je. Kada počne sezona kupanja, Savsko jezero u Beogradu ne možemo da koristimo. Takođe, problem na Adi Ciganliji je trava. Bilo bi dobro da se korito jezera isprazni i očisti jer se trava kači za čamce, a onda su takmičari na trkama u neravnopravnom položaju. Baza u Čurugu ne zadovoljava potrebe, pod hitno moramo da nađemo rešenje.

Uz želje da sledeća sezona bude još uspešnija, Mirko Nišović ističe:

- Hvala takmičarima, trenerima kao i mojim saradnicima iz Upravnog odbora. Velikiu teret je iznela i kancelarija Saveza koja je doprinela da kajak bude stabilan u prvoj kategoriji sportova. Funkcionišemo na najbolji način, sredstsva se ne razbacuju, pravdanja su na vreme, i za sve to dobijamo pohvale.


Datum: 11.10.2018. Autor: Kajakaški savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...