x

Milićev visok let u Poljskoj

Milićev visok let u Poljskoj

Trunka je nedostajala da Luka Milić postane prvi Srbin koji bi igrao za odličje u muškom singlu na nekom od turnira Svetskog seniorskog kupa. U prvom setu meča za plasman u četvrtfinale Polish International 2018, koji je od 20. do 23. septembra 2018. održan u Bierunu, naš reprezentativac je protiv Austrijanca Leona Švalda imao 19:14 na svom kontu, ali je rival ipak prvi protrčao kroz cilj ovog perioda igre (22:20). Uprkos šokantnom gubitku prvog seta Milić je uspeo da uzvrati u drugom (21:16). Ipak, nije bilo snage za potpuni preokret i završni udarac u trećem, koji je pripao Austrijancu (21:12). Šteta, prava šteta. Uprkos svemu naš reprezentativac je plasmanom među 16 najboljih u Poljskoj pokazao da ima kvalitet, znanje i potencijal da u najskorije vreme prokrči sebi put u visoko društvo svetskog i evropskog badmintona.


Krenuo je od nule u Bierunu. U kvalifikacijama je prvo očitao lekciju domaćem takmičaru Mihailu Sobolevskom (21:7: 21:8), dok je u drugom kolu savladao 260. igrača sveta, Indijca Čiraga Sena i to posle velikog preokreta (18:21, 21:10, 21:14). Plasman u glavni žreb donela mu je rutinska pobeda nad Uzbekistancem Artjom Savatuginom (21:5, 21:16) kojom je zakazao duel sa Englezom Džonijem Torjusenom. Protivnika iz zemlje koja godinama daje igrače svetskog kalibra savladao je u velikom stilu – 21:16, 21:15 i tako stigao do osmine finala u kojem su, na žalost, ostali samo uzdasi za novom velikom pobedom u Poljskoj.


“Iza Milića je fenomenalan turnir u Poljskoj. Ovo je definitivno njegov najzreliji i najuspešniji seniorski nastup ali nam je ostao gorak ukus u ustima. U osmini finala je izgubio već dobijen meč, time i mogućnost da se postane prvi srpski senior u singlu koji se našao u četvrtfinalu Svetskog kupa. Međutim, pouke su tu, sledi oporavak za naredni turnir koji je već sledeće nedelje u Češkoj”, kazao je glavni trener badminton reprezentacija Srbije Milan Barbir.


Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću Luke Milića na turniru u Poljskoj.


Datum: 23.09.2018. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...