x

Peruničić: Bavljenje sportom neprocenjivo za zdravlje

Peruničić: Bavljenje sportom neprocenjivo za zdravlje

Bavljenje sportom je najbolja preventiva za zaštitu od bolesti i najbolji način za očuvanje zdravlja nacije, poručio je državni sekretar za sport Predrag Peruničić, pozvavši sve građane, bez obzira na godine, da budu fizički aktivni, a roditelje da svojoj deci od malih nogu usade ljubav prema sportu.

Peruničić je rekao da će Ministarstvo omladine i sporta, u skladu sa mogućnostima koje diktira ekonomija, učiniti sve da se nastavi sa edukativnim programima, kao što je "Sport u škole" i ulaganjem u sportsku infrastrukturu u svim delovima Srbije podjednako.

Državni sekretar je u Kragujevcu prisustvovao otvaranju manifestacije "Sportom protiv dijabetesa", koju je organizovalo Društvo za borbu protiv šećerne bolesti Kragujevac kako bi ukazali na važnost sporta u borbi protiv bolesti.

"Imajući u vidu neprocenjiv značaj koji bavljenje sportom ima za zdravlje nacije, Ministarstvo omladine i sporta svesrdno podržava projekte kao što je "Sportom protiv dijabetesa". Trudimo se da energiju koristimo u cilju promovisanja zdravih stilova života, jer je zdrava nacija osnov svakog napretka", rekao je Peruničić.

On je podsetio da je prošle godine od dijabetesa u svetu bolovalo 382 miliona ljudi, a da u našoj zemlji od ove bolesti boluje oko 670.000, odnosno 8,5 posto stanovnika, kao i da je svaka inicijativa koja ukazuje na važnost sporta vredna svake pohvale.

"Dijabetes nije prepreka ni za rekreativno, ni za profesionalno bavljenje sportom. Zato je naša poruka svima, naročito deci i mladima da se informišu, da pravilno vežbaju i da oni pobede bolest, a ne da bolest pobedi njih", poručio je Peruničić.

Tokom trajanja manifestacije posetioci su imali priliku da preventivno izmere nivo šećera u krvi, prisustvuju edukativnim radionicama na temu prevencije i lečenja dijabetesa, kao i da uživaju u demonstraciji sportskih veština najmlađih.

 Datum: 17.11.2014. Autor: Jelena Svilanović

PROČITAJTE JOŠ...