x

Eliud Kipčoge bio je učesnik Beogradske trke kroz istoriju 2010

Eliud Kipčoge bio je učesnik Beogradske trke kroz istoriju 2010

Beogradska trka kroz istoriju, jedan od najatraktivnijih trkačkih događaja u svetu, kao jedinstven spoj sporta, istorije i kulture, održavana je u periodu od 1996. godine do 1999. godine i od 2009. – 2010. godine uz pokroviteljstvo i u saradnji sa gradom Beogradom, Zavodom za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Javnim preduzećem Beogradska tvrđava.

Na poslednjoj Beogradskoj trci kroz istoriju, održanoj 2010. godine, učestvovao je i aktuelni svetski rekorder i olimpijski šampion u maratonu – već tada svetski prvak na 5.000m i osvajač olimpijskih medalja na istoj distanci, Eliud Kipčoge. Kipčoge je, na upravo završenom 45. Berlinskom maratonu postigao gotovo nestvaran svetski rekord od 2:01:39 i tako popravio prethodni svetski rekord za 1 minut i 18 sekundi, što se u prethodnih 50 godina u ovoj disciplini nije dogodilo.

Na izuzezetno zahtevnoj stazi dugoj 6.000m, te 2010. godine, u najjačoj svetskoj konkurenciji, na prostoru Beogradske tvrđave, Kipčoge je zauzeo drugo mesto. Pobednik je bio njegov zemljak Džospat Menjo - tada najbrži na svetu na 10.000m. Treći je bio, takođe Kenijac, Stefan Tum, a tek četvrti bio je tadašnji, a i sadašnji svetski rekorder i višestruki svetski prvak na 3.000m stiplčez Saif Said Šahin iz Katara.

Kipčoge je jedan iz plejade najboljih svetskih srednje i dugoprugaša koji su učestvovali na Beogradskoj trci kroz istoriju, a među njima, svakako, posebno mesto zauzima jedan od najboljih dugoprugaša u istoriji atletike Kenijac Pol Tergat, osvajač olimpijskih medalja, višestruki svetski prvak i svetski rekorder u disciplinama na 5.000m, 10.000m, u polumaratonu i maratonu. Tergat je na Beogradskoj trci kroz istoriju trčao četiri puta i nijednom nije pobedio, iako je u to vreme bio petostruki uzastopni svetski prvak u krosu.

Tergat je bio i promoter Beogradske trke kroz istoriju 2009. godine i za nju je izjavio da je „Trka kakve nigde u svetu nema“. Među promoterima ovog jedinstvenog događaja u svetu bili su i Stiv Ovet iz Velike Britanije i Roman Šebrle iz Češke, višestruki svetski rekorderi i olimpijski šampioni.

Uticajni svetski mediji proglasili su Beogradsku trku kroz istoriju za „jedinstven“ i „spektakularan“ događaj.  

Datum: 19.09.2018. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...