x

Od hobija do takmičenja

Od hobija do takmičenja

Deo modelarske zajednice u Srbiji koji se bavi RC modelarstvom (modeli na daljinsko upravljanje) rešio je da, uz pomoć entuzijazista iz svojih redova, okupljanja ozvaniči na način da organizuju takmičenje u RC modelarstvu. Tako će se u subotu 15. septembra na sportskom aerodromu u Pančevu (pokraj fabrike „Utva“), u organizaciji lokalnog Aero kluba „Utva“ iz Pančeva, biti održano Otvoreno prvenstvo Vojvodine i Srbije u RC modelarstvu u disciplini RC jedrilice na elektro pogon.


Zvanično otvaranje takmičenja zakazano je za devet časova, nakon čega slede do 13 časova četiri turnusa. Takmičari će se u okviru ovih rundi boriti da sakupe što više poena, nastojeći da let završe tačno na kraju šestog minuta od startovanja i što bliže cilju. Boduje se trajanje leta u okviru maksimuma od šest minuta, kao i blizina modela cilju nakon sletanja i zaustavljanja. Najveći broj poena se može dobiti ako model sleti u poslednjoj sekundi šestog minuta (dobija 360 poena) i ako se model zaustavi u krugu radijusa 1 metar od cilja (100 poena). Ako let traje i sekundu duže od šest minuta, gube se poeni za precizno sletanje. Proglašenje pobednika je planirano za 16 časova, nakon čega će uslediti RC šou – slobodno letenje.


RC modelarstvo je najmlađa disciplina vazduhoplovnog modelarstva. Za razliku od slobodnoletećih modelarskih kategorija, kod RC kategorija neprekidno je prisutan direktni kontakt između modelara i modela, putem daljinskih komandi, u svim fazama leta. Neophodno je da modelar zna da upravalja sa modelom od poletanja do sletanja, nastojeći da maksimalno dobro ispunjava takmičarske zadatke. Zadaci mogu biti trajanje leta, precizno sletanje, akrobatske figure, slobodni i definisani akrobatski sastavi, a RC modeli mogu biti avioni, helikopteri, jedrilice…


Interesantno je da je pilotiranje RC modelom sa zemlje, teže nego pilotiranje pravom letelicom iz kabine, jer zahteva više analitičkih i motoričkih veština. To je zato što se „pilot“ ne nalazi u kabini, a RC jedrilice su mnogo agilnije i okretnije zbog mnogo manje mase i inercijalnih sila. Dugogodišnji piloti se uvere u to čim uzmu u ruke daljinski upravljač i startuju RC model.


Datum: 13.09.2018. Autor: Svetlana Bradić

PROČITAJTE JOŠ...