x

Beogradski maraton među deset najboljih na svetu

Beogradski maraton među deset najboljih na svetu

Tokom proteklog vikenda, u Talinu, glavnom gradu Estonije, održan je 22. Kongres AIMS (Svetsko udruženje maratona i uličnih trka ), asocijacije koja okuplja preko 450 članica iz preko 120 zemalja sveta. Među nekim od najvećih maratona na svetu bio je prisutan i Beogradski maraton, član AIMS od 1990. godine.


Tokom Kongresa diskutovalo se o najvažnijim temama iz domena organizacije i daljeg razvoja trkačkog pokreta. Takođe su održani i redovni izbori za predsednika AIMS i druge organe ove asocijacije. Po treći put za redom, na četiri godine, za predsednika je izabran gospodin Pako Borao iz Španije, dobro poznat trkačima i široj publici u Srbiji, jer je u poslednjih petnaestak godina u više navrata posetio Beograd i Srbiju i događaje u organizaciji Beogradskog maratona. Borao je poslednji put u Beogradu boravio ovog proleća na jubilarnom 25. Dečijem maratonu, zajedno sa potpredsednicom AIMS, gospođom Martom Morales, zaduženom za socijalna pitanja i mlađe kategorije u ovoj asocijaciji.     


Po prvi put u istoriji AIMS, tokom održavanja Kongresa, birane su najlepše maratonske majice i medalje. Beogradski maraton je, zajedno sa mnogim drugim - među njima i nekim od najvećih maratona na svetu, bio prisutan i predstavio kolekciju majica i medalja sa poslednja tri dogadjaja održana u prethodnoj godini u sopstvenoj organizaciji: Prvog Beogradskog polumaratona 2017, noćne trke na aerodromu Nikola Tesla Beograd - Beg 5K Runway Run 2018 i 31. Beogradskog maratona 2018. Po oceni posebne komisije i članstva prisutnog na Kongresu, u najužem izboru među 10 najlepših maratonskih medalja i majica, našla se kolekcija sa 31. Beogradskog maratona. Osnivač ovog značajnog takmičenja i koordinator rada komisije u odabiru najboljih majica i medalja – Frenk Bejli (koordinator medijskih i PR aktivnosti AIMS – posebno je pohvalio dizajn logo znaka i simboliku koja kroz geografsku poziciju Beograda na ušću dveju reka označava trkača u pokretu.


U okviru 22. Kongresa AIMS održan je tradicionalni Talinski maraton, najveći sportski događaj u Estoniji, koji je okupio učesnike iz preko 60 zemalja sveta, ali i uz vidljivo odsustvo trkača iz Afrike.   


Talinski maraton je zvanično bio deo ceremonije obeležavanja 100 godina od proglašenja nezavisnosti Republike Estonije. Znak za početak maratona dala je predsednica Estonije Kersti Kaljulaid, a potom je i istrčala polumaraton u okviru Talinskog maratona.


Datum: 11.09.2018. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...