x

Udovičić - Borba protiv nasilja u sportu zadatak svih institucija


"Samo zajedničkom akcijom svih nadležnih institucija i nivoa vlasti možemo se uspešno izboriti s problemom nasilja u sportu. Ovu lošu pojavu je teško iskoreniti, ali svi zajedno moramo da radimo na tome da se nivo nasilja kontinuirano smanjuje", poručio je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić otvarajući OEBS-ovu konferenciju o unapređenju bezbednosti na sportskim događajima i istakao da se moraju uvažiti jasno definisane nadležnosti svih aktera u rešavanju ovog problema.

Ministar je naglasio da je neophodan zajednički, sveobuhvatan i koordinisan angažman svih institucija. "Vreme je da se pojačaju aktivnosti u pravcu rešavanja uzroka nasilja. Jasna, nedvosmislena i efikasna primena zakona i maksimalna angažovanost svih nadležnih su neophodnost. Takođe, potrebno je pojačati edukaciju i preventivu. Sport je nešto najčistije i najbolje što ova zemlja ima. To moramo da čuvamo, ali i da zaštitimo. To ne možemo sami. To je zadatak celog društva", kazao je Udovičić.

Ministar sporta rekao je da je u novoj Nacionalnoj strategiji razvoja sporta predviđeno uspostavljanje institucionalnih mehanizama za borbu protiv nasilja i nedoličnog ponašanja gledalaca na sportskim priredbama.

"Mediji su u ovom procesu značajan partner, koji mogu mnogo da pomognu u preventivi, kroz edukaciju širih slojeva društva o načinima za primereno uživanje na sportskim događajima", rekao je Vanja Udovičić.

 Datum: 18.11.2014. Autor: Jelena Svilanović

PROČITAJTE JOŠ...