x

Projekat sportskog usavršavanja trenera pun pogodak RSS

 Projekat sportskog usavršavanja trenera pun pogodak RSS

Rukometni savez Srbije je početkom oktobra meseca , u saradnji sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja iz Beograda organizovao Projekat za sportsko usavršavanje trenera u procesu dobijanja kategorije 3 (najviši nacionalni nivo) u skladu sa odredbama Rink Konvencije. U Projektu učestvuje 80 trenera kategorije 2, koji će po završetku Projekta steći edukativni uslov za dobijanje najviše nacionalne kategorije trenera.

Projekat se realizuje kroz teoretsku i praktičnu nastavu, a do sada je uspešno realizovano pet ciklusa nastave, od devet planiranih. Predavači su eminentni profesori Fakulteta sporta i fizičke kulture iz Beograda kao i sportski stručnjaci po pozivu.

Sa jednim od učesnika Projekta, bivšim istaknutim reprezentativcem Srbije, danas šefom struke RK Partizan, Maksić Nenadom, razgovarali smo o Projektu.

Kako ocenjujete potez RSS da se organizuje Projekat ovakvog tipa?
Zahvalio bi se Rukometnom savezu Srbije na ovoj izvanrednoj i lepoj ideji i mogućnosti da treneri koji nemaju treću kategoriju putem ovakvog Projekta steknu najvažniji uslov za dobijanje najviše nacionalne kategorije trenera. Projekat je osmišljen odlično, veliki broj trenera je uzeo učešće u njemu i onaj ko nije iskoristio ovakvu mogućnost na dvostrukom je gubitku, jer pored mogućnosti dobijanja treće kategorije ostaće osiromašen za nova brojna znanja i veštine koje se mogu naučiti i steći učešćem u Projektu i jednog dana sigurno će zažaliti zbog toga.

Do sada je realizovano pet ciklusa Projekta. Kakvi su vaši utisci?
Projekat je odlično organizovan. Nastava se odvija na jednom mestu, tako da ne gubimo puno vremena. Odvija se u terminima koji su, srazmerno obavezama trenera, dostupni velikoj većini trenera. Jeste pomalo naporno, ali za sve one koji su željni znanja ništa nije teško. Predavači su odlični, konkretni, umeju da nam drže pažnju i pored višečasovnih predavanja. Naročito bi istakao njihovu nesebičnost i spremnost da nam prenesu svo njihovo znanje i veštine..

Nešto o programu Projekta?
Program Projekta je odlično osmišljen i to se dopada svim trenerima.Pokrivene su mnoge oblasti, od onih čisto sportskih, poput antropomotorike,tehnike i taktike, do veoma zanimljivih predmeta, koji na prvi pogled ne izgledaju bitni i atraktivni za trenersku struku, ali koji su veoma bitni za uspešno obavljanje trenerskog posla, kao što su menadžment u sportu, ishrana i stimulativna sredstva i slično.

Generalna ocena Projekta?
Ocena je maksimalna u svakom pogledu, idejnom, organizacionom i stručnom. Svi učesnici Projekta su jako zadovoljni o čemu svedoči sve veće prisustvo učesnika na nastavi. Sve u svemu samo pozitivne i najviše ocene i to nije samo moj utisak, već utisak mnogih kolega koji takođe učestvuju u Projektu.

Projekat se nastavlja šestim ciklusom nastave narednog vikenda na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja kada su na Programu Teorija sportskog treninga, Ishrana i stimulativna sredstva i Menadžment u sportu.

 Datum: 21.11.2014. Autor: Aleksandra Adžić

PROČITAJTE JOŠ...