x

Osam srpskih posada nastupa drugog dana SP u Portugaliji

Osam srpskih posada nastupa drugog dana SP u Portugaliji

Na Svetskom prvenstvu u Montemor Ovelju (Portugalija) u četvrtak 23. avgusta u kvalifikacijama na vodu izlazi osam srpskih posada.

Led probijaju Marko Tomićević i Milenko Zorić, aktuelni svetski šampioni u disciplini dvosed na 1.000 metara u 8.44 časova.

- Iza nas je sjajna godina, osvojili smo dva zlata: na Svetskom kupu u Segedinu a zatim i u Beogradu na Evropskom prvenstvu. Cilj je da te rezultate potvrdimo u Portugaliji i sezonu zaokružimo medaljom na najvećem takmičenju u 2018. Dobro smo trenirali ali smo svesni da sve posade žele isto što i mi. Videćemo kakva će trka da bude u kvalifikacijama, bilo bi dobro da izborimo direktno finale jer bi bili mirni u četvrtak pre podne kada su na programu polufinalne trke. Oseća se blagi pritisak jer sve posade sada gledaju u nas dvojicu, a do prošle godine su u toj ulozi bili Nemci – kaže Milenko Zorić.

Srpski dvosed je i vlasnik svetskog rekorda u ovoj disciplini.

- Tih 3:04.940 je odjeknulo, sada mnogi očekuju da nadmašimo to vreme. Poklopilo se dosta toga u Beogradu, biće teško da bilo ko to sada nadmaši, pa i mi. Svesni smo da sada svi od nas očekuju zlato ali mi smo došli sa idejom da ponovimo ono što radimo iz takmičenja u takmičenje, da se ne obaziremo ni na šta osim na samu stazu. Imaćemo velike rivale u nemačkoj kombinaciji Hof, Gros. Izdvajaju se i Španci Kubalos i Penja pa slovački čamac Gele, Botek. Šansu će tražiti i Mađari, Danci, Česi... – ocenio je Tomićević.

U konkurenciji dvoseda na 1.000 metara prijavljeno je 24 posade raspoređenih u tri grupe. Najbrži iz kvalifikacija idu u A finale, od drugog do sedmog mesta u polufinale.

Milica Starović od 11.47 vesla kvalifikacije jednoseda na 500 metara.

- Očekujem borbu za visok plasman, imam kvalitet za finale. Ako se domognem trke za medalju nadam se da će i sreća malo da me pogleda s obzirom da nisam bila njen miljenik u nekoliko važnih finala. Kvalifikacije neće mnogo toga da pokažu jer su grupe pune i nema direktnog finala – rekla je Starovićeva.

U disciplini K-1 500 za dame prijavljeno je 34 takmičarki podeljenih u četiri kvalifikacione grupe. Po šest najbržih iz svake grupe plus tri sa najboljim vremenov idu u polufinale.

Bojan Zdelar, po godinama još uvek junior, u 11.59 vesla u jednosedu na 500 metara.

- Ovo je za mene ogromno iskustvo. Nemam strah, veslao sam na Svetskom kupu i na šampionatu Evrope u Beogradu tako da znam kako je kada su pred tebe najbolji svetski kajakaši. Ne opterećujem se plasmanom, nemam teret rezultata ali to ne znači da sam došao turistički. Daću sve od sebe da opravdam poverenje selektora i trenera, i iskoristim svaku šansu za dobar plasman – naglasio je Bojan Zdelar.

I kod muškaraca je u disciplini K-1 500 za dame prijavljeno je 34 takmičara, pa je sistem za plasman za nastavak takmičenja isti.

Milica Starović u 13.05 ponovo izlazi na stazu. Sa Kristinom Bedeč vesla kvalifikacije dvoseda na 500 metara.

- Ovo nam je prvo takmičenje da zajedno veslamo u dvosedu ali nam to nije problem. Poznajemo se, i lako smo se uklopile. Na treninzima smo, po ostvarenim vremenima, pokazale da možemo u borbu za visok plasman. Videćemo kako će to da izgleda na takmičenju. Nadamo se plasmanu u finale – rekla je Bedečova.

Prijavljeno je 18 dvoseda. Iz obe grupe po tri najbrža čamca direktno idu u A finale, od četvrtog do sedmog mesta plus jedno najbolje vreme idu u polufinale.

U jednosedu na 1.000 metara kod muškaraca vesla Dragan Hančovski. Kvalifikacije su u 13.34 časova.

- Potrudiću se da dobrim trkama ostvarim najbolji mogući plasman u ovom trenutku. Prvi korak ka tome je da se izborim za mesto u polufinalu – kazao je Hančovski.

Grupe su pune, ukupno 36 takmičara. Po šest najboljih uz tri najbrža vremena idu u polufinale.

U konkurenciji sprintera prvi od naših takmičara na vodu izlazi dvosed Nebojša Grujić, Marko Novaković. Kvalifikacije discipline K-2 200 počinju u 15.45 časova.

- Toliko velikih trka i takmičenja imamo iz sebe, tako da smo spremni na sve. Želimo da nastavimo niz uspeha na najvećim takmičenjima – poručio je Novaković.

Trofejni dvosed ima dva srebra u 2018, sa Svetskog kupa u Segedinu i Evropskog prvenstva u Beogradu.

- Oba puta je od nas bila brža španska kombinacija Toro, Kravioto. To nam je još jedan motiv, pokušaćemo da im se revanširamo. Svakako, moramo da budemo koncentrisani kako bi uopšte došli u priliku da se borimo za neko od odličja – dodao je Nebojša Grujić.

U konkurenciji dvoseda na 200 metara prijavljeno je 18 čamaca. Po tri najbrža idu direktno u A finale, plasman od četvrtog do sedmog mesta vodi u polufinale koje je takođe u sredu (17.15).

Od 16.21 u kvalifikacijama K-1 1000 vesla Marija Dostanić.

- Ovo mi je debi u jednosedu na 1.000 metara. Imam dobro iskustvo iz Beograda, doduše iz dvoseda. Nadam se da ću da opravdam poverenje – poručila je Dostanićeva.

Prijavljeno je 22 jednoseda na 1.000 metara. Po jedna najbrža devojka iz svake grupe ide direktno u finale, od drugog do sedmog mesta u polufinale.

Poslednja na regatnu stazu izlazi Nikolina Mijušković u kvalifikacijama jednoklek na 200 metara.

- Iako me očekuju trke sa starijim takmičarkama nemam strah. Znam koliko sam trenirala, koliko je truda i energije uloženo. Moje je da izveslam najbolje trke a plasman će da dođe sam po sebi. Veslala sam u finalima evropskih šampionata za seniore, bilo bi dobro kada bih to uspela i u ovoj konkurenciji – rekla je Mijuškovićeva.

U disciplini C-1 200 prijavljene su 32 takmičarke. Po šest iz svake grupe uz tri najbolja vremena idu u polufinale.


RASPORED, ČETVRTAK 23. AVGUST

  • 10.44    K-2 1000, kvalifikacije: Tomićević, Zorić

  • 11.47    K-1 500, kvalifikacije: Milica Starović

  • 11.59    K-1 500, kvalifikacije: Bojan Zdelar

  • 13.05    K-2 500, kvalifikacije: Starović, Bedeč

  • 13.34    K-1 1000, kvalifikacije: Dragan Hančovski

  • 15.45    K-2 200, kvalifikacije: Grujić, Novaković

  • 16.21    K-1 1000, kvalifikacije: Marija Dostanić

  • 16.55    C-1 200, kvalifikacije: Nikolina Mijušković

  • 17.15    K-2 200, polufinale


Datum: 22.08.2018. Autor: Kajakaški savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...