x

Proglašeni pobednici Srbije u paraglajdingu u disciplini prelet

Proglašeni pobednici Srbije u paraglajdingu u disciplini prelet
Ovogodišnja sezona domaćih takmičenja za pilote paraglajdera koji se takmiče u disciplini prelet uspešno je završena takmičenjem „Raška Open“, koje je održano u proteklih pet dana. To je ujedno bilo i četvrto završno kolo Lige Srbije u paraglajdingu, nakon takmičenja u Knjaževcu, Nišu i Vršcu.

Pilot koji je učestvovao na svakom kolu lige i svojim letačkim umećem sakupio ubedljivo najviše bodova, i time osvojio prvo mesto u generalnom plasmanu lige je Vladimir Bačanin iz Paraglajding kluba „Air 037“ iz Kruševca. Vladimir je potvrdio prošlogodišnju titulu, kada je takođe u 2017. godini bio najbolji u ligaškom takmičenju pilota paraglajdera. Drugo mesto je osvojio Srđan Kesić iz Aero kluba „Novi Sad“, a treće mesto Zoran Petrović iz Paraglajding kluba „Golija“ iz Raške.

Ekipno su tokom godine najuspešniji bili piloti iz Paraglajding kluba „Golija“ Raška, koji su postali pobednici lige u konkurenciji timova, ispred drugoplasiranog Paraglajding kluba „Air 037“ iz Kruševca i trećeplasiranog Kluba slobodnog letenja i biciklizma „Ares“ iz Beograda.

U odvojenoj sport klasi najuspešniji je Dejan Valek iz Aero kluba „Novi Sad“, drugo mesto sa nekoliko bodova zaostatka osvojio je Ninko Kljukovnica iz Sportskog paraglajding kluba „Berkut“ iz Vršca, a treće mesto njegov klupski kolega Dragodin Milovanović.

I juniori su imali svoje nastupe u ligi, a pobedničku poziciju među njima je zauzeo Pavle Pavlović iz Paraglajding kluba „Golija“ iz Raške. Srebrnu medalju je osvojio Đorđe Lazarević iz Paraglajding kluba „Eol“ iz Kraljeva i bronzanu medalju Bogdan Beloica iz takođe kraljevačkog kluba. Inače, Paraglajding klub „Eol“ i kraljevačka škola letenja su paraglajding zajednicu obogatili sa čak četiri juniora, koji su takmičarski aktivni, što je za ovaj sport značajan broj mladih koji će nastaviti tradiciju.

U okviru ovogodišnje lige održano je četiri takmičenja i ukupno devet letačkih dana i zadataka. Učešće je uzelo 59 takmičara, od toga 35 u sport klasi, 6 juniora i 18 klubova. Piloti koji se takmiče u disciplini prelet imali su ove godine uspešne sve vrste takmičenja iz kalendara VSS – liga, državno prvenstvo, jedno revijalno i evropsko prvenstvo kao međunarodni nastup.

Ostatak godine će za paraglajding biti u znaku pilota koji se takmiče u disciplini precizno sletanje. Tu je sezona, moglo bi se reći, u mesecu septembru u punom zamahu, jer „precizaše“ očekuju dva kola lige, jedno revijalno rakmičenje i najvažnije evropsko prvenstvo. Time ćemo u oktobru mesecu imati konačan presek sezone što se tiče ove paraglajding discipline.

Datum: 18.08.2018. Autor: Svetlana Bradić

PROČITAJTE JOŠ...