x

Pet srpskih juniorskih čamaca na planetarnom šampionatu u Račicama

Pet srpskih juniorskih čamaca na planetarnom šampionatu u Račicama Foto: VSS

U sredu, 8. avgusta 2018, u češkim Račicama počinje Svetsko prvenstvo za juniore na kojem će do nedelje za odličja boriti 752 takmičara i takmičarki iz 57 zemalja. Boje Srbije na ovom takmičenju braniće 12 reprezentativaca i reprezentativki koji će ogledati u pet disciplina. Četverac, koji je na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu za juniore u Gravelinu ostvario ogroman uspeh osvojivši bronzano odličje, u Češkoj će nastupiti sa jednom izmenom u sastavu u odnosu na to takmičenje. Uz osvajače evropskog odličja Marka Đuranovića, Pavla Lijeskića i Veljka Matića, veslaće i Andrija Simenunović koji zauzeo mesto Koste Petkovića.

– Zbog zdravstvenih problema Koste Petkovića pokušali smo kombinaciju sa Nikolom Lonačarom koji je “otpao” iz istog razloga kao i Petković. Naposletku je u čamac seo Andrija Simeunović koji je od početka bio u trenažnom procesu sa nama. Na kontrolnim treninzima se pokazalo da čamac ide isto brzo kao i tada i mislim da izmena posade neće biti hendikep. U svakom slučaju, kao i na Evropsko prvenstvo, i na planetrani šampionat odlazimo bez rezultatskog opterećenja tim pre što se radi o mladoj ekipi. Jedina želja nam je da izveslamo bolje rezultate nego u Gravelinu, a za koji će to plasman biti dovoljno videćemo na licu mesta – kazao je trener četverca Aleksandar ivković i dodao – Konkurencija će biti neuporedivo jača nego na šampionatu Starog kontinenta. Prijavljeno je 17 čamaca, a pored evropskih prvaka i viceprvaka Italijana, odnosno Rumuna, u Račicama će učestvovati i sjajne posade Velike Britanije, aktuelnog svetskog juniorskog prvaka sa dva veslača iz prošlogodišnjeg tima, Nemačke kao i Novog Zelanda koji ne dolazi na ovakva takmičenja ako nema materijala za najviši plasman.

Todor Stanković i Marko Prodanović činiće srpski dvojac koji će za rivale u Račicama imati 23 posade. Njih dvojica su debi na velikoj međunarodnoj sceni imali na šampioantu u Gravelinu koji su završili na osmom mestu.

– Mnogo smo brži, tehnički precizniji i taktički potkovaniji u odnosu na Evropsko prvenstvo za juniore. Na nekim test deonicama na 1.000 m momci postižu i četiri sekunde bolje rezultate i verujem da će to pokazati kada počnu okršaji u Račicama. Nema sumnje da će biti mnogo teško jer će, osam-devet, ekipa zasigurno ima kvalitet za postolje. Naš konačan plasman mogao bi da zavisi i od žreba i od prve trke. Ako uspemo da se u narednu rundu plasiramo iz kvalifikacija i tako izbegnemo repesaž siguran sam da bismo mogli i do finala. Ukoliko i ne uspemo u tome i u B finalu bismo se borili za što viši plasman – istakao je trener muškog dvojca Vladimir Mojić.

U ženskom dubl skulu, u kojem je prijavljeno 22 čamca, nastupiće Maša Bugarski i Jana Tarabić. Tener ove posade Goran Todorović pred početak šampionata je napomenuo da je iluzorno pričati o dometima ove ekipe, tim pre što joj je ovo prvo takmičenje na najvećoj svetskoj sceni.

– Maša Bugarski je kadetkinja, dok je Jani Tarabić ovo prva godina u juniorskoj konkurenciji. Nijedna od njih dve nema gotovo nikakvog iskustva na međunarodnoj sceni i jedini zadatak će im biti da u Račicama izveslaju svoje najbolje trke i da pokažu napredak u odnosnu na ono što su radile na treninzima – bio je kratak Todorović.

Miloš Tomić će “sa klupe” predvoditi dve srpske posade u Češkoj – muški dubl skul Slavko Savić, Boris Dimitrijević, koji će za rivale u Račicama imati 27 posada, i ženski dvojac Minja Vizi, Iva Lazić, koji će takmičiti u konkurenciji 14 čamaca. Njih petoro su svojevrsne završne pripreme imali upravo u Račicama gde su učestvovali na kampu Svetske veslačke federacije (FISA).

– Mnogo nam je značilo učešće na Kampu koji je finansirala FISA i na kojem su predstavnike imale još mnoge zemlje. Zajedno sa sa iskusnim FISA trenerima uspeli smo da sagledamo tehničke, fizičke i psihološke sagledamo nedostatke i mane i da probamo da ih za ovo kratko vreme ispravimo. FISA se zaista maksimalno potrudila da svi učesnici budu prezadovoljni ostvarenim za osam dana Kampa i ja joj se ovim putem najsrdačnije zahvaljuem na tome. Nadam se da će naši momci i devojke iskustvo stečeno na ovom Kampu, na koji će se nadovezati predstojeće Svetsko prvenstvo, uz kvalitetan rad narednih godina, pretvarati u finala i medalje sa najvećih svetskih takmičenja – rekao je Tomić i dodao kada je reč o nastupu na planetarnom šampionatu – I Minja Vizi i Iva Lazić su kadetkinje, a pre svega se nadam da će na samoj regati pokazati koliko su napredovale u poslednjih 10-tak dana. S obzirom da će se takmičiti u konkurenciji starijih devojaka što se plasmana tiče nemam očekivanja, ali smo, ipak, zacrtali neki rezultatski cilj koji bi nas učinio zadovoljnim. Iako nismo upoznati sa konkurencijom u ženskom dvojcu, gledajući zemlje koje će imati predstavnike u ovoj disciplini mislim da su sve ekipe jako kvalitetne. Izdvojio bih možda čamce SAD i Čilea kao jedne od favorita za medalju. U muškom dubl skulu će biti žestoka konkurencija. Međutim, i Savić i Dimitrijević su napravili veliki skok na Kampu u Račicama stoga možemo da se nadamo da će i u plasmanskom i u rezultatskom smislu ostvariti dobar rezultat.

Žreb kvalifikacionih grupa na Svetskom prvenstvu za juniore biće održan u utorak. Dan kasnije od srpskih posada na stazi će se naći samo ženski dubl skul Maša Bugarski, Jana Tarabić. Ostale naši čamci kvalifikacije će veslati u četvrtak.


Datum: 07.08.2018. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...