x

Do poslednjeg daha za svetski tron

Do poslednjeg daha za svetski tron Autor fotografije: Vladimir Mladenović
Maksimumom do medalja, do trona! Ukratko bi glasio raport drugog dana takmičenja  na 20. CMAS Svetskom prvenstvu u plivanju perajima i brzinskom ronjenju za seniore koje se održava u Beogradu.

Takmičari iz 40 zemalja sveta ponovo su priredili veliki spektakl u bazenu "Milan Gale Muškatirović". Veoma visok nivo konkurencije svih plivača iznedrio je nove šampione. Sam start finalnog dela takmičenja obeležile su atraktivne trke na 100 metara ronjenje sa bocom. Kod žena poseban i ne svakidašnji momenat, isto vreme i dva zlata osvojile su reprezentativke Kine Pei Yao Xin i Yaqi Lin. Bronza je pripala predstavnici Rusije Lidiji Stadnik.

„Presrećne smo, dva zlata, jedna trka, Kina na pobedničkom postolju. Veoma smo ponosne i iskreno očekivale smo i jedna i druga ovo zlato. Jeste da je neobično videti dva pobednika, ali mi smo vredno radile i težile ka tome da se u Beogradu oktimo zlatom, uspele smo u tome“ – rekla je Pei Yao Xin.

U muškoj konkurenciji 100 m ronjenja sa bocom Koreji su dve medalje (zlato i srebro) izborili Kwanho Lee i Taekyun Kim, dok je brozna otišla u ruke njihovom komšiji iz Kine Zhen Bo Tongu. Blistavi osmeh na licima Korjenaca rekao je sve, opisao je svu sreću i zadovoljstvo uspeha koji su ostvarili.

„Bio sam favorit u ovoj trci i opravdao sam tu ulogu, zlato sija na mojim grudima, zlato ide u Koreju. Pohvalio bi domaćine, kako za organizaciju, tako i gostoprimstvo. Beograd je divan grad i Srbi su sjajni ljudi. Hvala, kući se vraćam pun divnih utisaka, ne zaboravnih trenutaka i srećan“ – rekao je Lee.

Posebno su bile zanimljive trke na 1500 m (plivanje sa perajima). Kod žena zlato je osvojila predstavnica Finske Terhi Ikonen, najstarija i najiskusnija takmičarka u ovoj disciplini. Srebro je otišlo u ruke Ukrajinke Jevgenije Olienikove, dok je broznu uzela Nemica Elena Pošart.

U muškoj konkurenciji zlatom se okitio Ukrajinac Oleksandar Odjonkov, srebro je pripalo Mađaru Adamu Bukoru, dok je bronzu uzeo Rus Aleksej Šafigulin.

„Nakon tri godine zlato je ponovo na mojim grudima u ovoj discipini. Pre tri godine osvojio sam svetsko zlato i nakon toga sam pokušavao ponovo, ali nije uspevalo. Vredno sam radio, trenirao i evo sada, ovde u Beogradu, došao sam do novog zlata i jako sam srećan“ – istakao je Ukrajinac Odjonkov.

Najuzbudljivija trka dana bila je u plivanju sa perajima na 200 metara u muškoj konkurenciji. Novi šampion sveta postao je Rus Dimitri Žurman koji je do zlatne medalje doplivao samo dve stotinke pre Belorusa Aleksandra Bjazmena. Ono što ovu trku čini najuzbudljivijom u prva dva dana ovog šampionata jeste činjenica da je bronzani Huan Fernando Okampo Lozada (šampion u ovoj disciplini 2016) iz Kolumbije bez srebra ostao takođe sa samo dve stotinke zaostatka.

Datum: 18.07.2018. Autor: SOPAS

PROČITAJTE JOŠ...