x

Dominacija Rusa prvog dana SP u Beogradu

Dominacija Rusa prvog dana SP u Beogradu Autor fotografije: Vladimir Mladenović
Prve radosti, suze, osmesi, ali i tuge zbog ostvarnog željenog, odnosno neostvarenog rezultata viđeni su na bazenu „Milan Gale Muškatirović“ – prvog dana takmičenja 20. CMAS Svetskog prvenstva u plivanju perajima i brzinskom ronjenju za seniore.

U zatvorenom bazenu „Milan Gale Muškatirović“ u Beogradu održan je prvi takmičarski dan u kome je isplivano sedam finala. Najviše medalja osvojila je selekcija Rusije (dve zlatne, tri srebrne i jednu bronzanu). Ovaj tim (Lev Štraih, Aleksej Fedkin, Marija Patlasova i Vitlina Simonova) je oborio i svetski rekord u štafeti 4x100 meštovito plivanje sa dva peraja. Ovu trku ruski tim je isplivao u vremenu dva minta, 58 sekundi i 04 stotinke (2:58.04).

Oboren je još jedan svetski rekord u trci na 400 metara za žene u plivanju sa perajima. Rekord je postavila kineska takmičarka 24-godišnja Ji Ting Sun sa vremenom 3:12.10

„Presrećna sam zbog rezultata koji sam ostvarila. Zvršnica trke je bila izuzetno uzbudljiva, gde sam vodila veliku borbu sa ruskom takmičarkom Elenom Lopatinom. Oborila sam svetski rekord, osvojila zlato, što mi je uvek i bio san. Srce mi je puno jer zlato i novi svetski rekord idu u Kinu. Moram istaći izuzetnu dobrodošlicu domaćina i organizatora. Beograd je divan grad i divni ljudi žive ovde. Osećamo se kao kod kuće – rekla je nova vlasnica svetskog rekorda, kineskinja Sun.

Briljirala je reprezentativka Rusije Ekaterina Mikhailjuškina koja je osvojila zlato na 100 metara u plivanju sa perajima (00:38.28) i bronzu na 400 m plivanje sa perajima, koja je ujedno jedna od najmlađih takmičarski i jedna od najboljih na svetu u ovom sportu.

Zlatom su se okitili i reprezntativci Mađarske, Belorusije i Ukrajine.

Kolumbiju su obradovale dve takmičarske na 100 metara u plivanju perajima. Srebro je osvojila Paula Alehandra Aguira Joja rezultatom 00:38.87 dok je bronzu uzela Grejs Fernandez 00:38.95

Drugog dana takmičenja na programu je devet trka. Kvalifikaciona takmičenja rezervisana su za jutarnji deo programa (100 IM women Heats, 100 IM men Heats, 1500 SF women Slow heats,  1500 SF men Slow heats, 200 BF women Heats, 200 BF men Heats, 200 SF women Heats, 200 SF men Heats, 4x50 SF mixed Heats), dok su sama finala u popodnevnom programu koje počinje od 16:30 časova.

Prvi put u istoriji ovo takmičenje se prenosi uživo na nacionalnoj TV stanici i na youtube kanalu MOK-a.

Karte za Svetsko prvenstvo u plivanju perajima i brzinskom ronjenju za seniore u Beogradu mogu se kupiti na biletarnici sportskog centra "Milan Gale Muškatirović" u Beogradu po ceni od 200 dinara.

Datum: 17.07.2018. Autor: SOPAS

PROČITAJTE JOŠ...