Završeno 21. Svetsko prvenstvo u fudbalu

Finalna utakmica, kao i ceremonija svečanog zatvaranja 21. Svetskog prvenstva u fudbalu održana je u nedelju, 15. jula 2018. godine, na stadionu Lužnjiki u Moskvi (Rusija).


21. Svetsko prvenstvo u fudbalu održano je u periodu od 14. juna do 15. jula 2018. godine, na 12 stadiona u 11 gradova u Rusiji, u organizaciji Fudbalskog saveza Rusije i Međunarodne federacije fudbalskih asocijacija (FIFA).


Pobednik 21. Svetskog prvenstva u fudbalu je reprezentacija Francuske koja je u finalu pobedila Hrvatsku sa 4:2. Treće mesto na šampionatu sveta pripalo je reprezentaciji Belgije koja je u utakmici za treće mesto pobedila Englesku sa 2:0. Reprezentacija Francuske kao pobednik 21. Svetskog prvenstva u fudbalu kvalifikovala se na FIFA Kup Konfederacija 2021.


Odigrano je ukupno 64 utakmice i postignuto je 169 golova. Najbolji strelac 21. FIFA Svetskog prvenstva u fudbalu je Hari Kejn (Engleska) sa 6 postignutih golova. Najbolji igrač 21. FIFA Svetskog prvenstva u fudbalu je Luka Modrić (Hrvatska). Najbolji mladi igrač 21. FIFA Svetskog prvenstva u fudbalu je Kilinan Mbape. Najbolji golman 21. FIFA Svetskog prvenstva u fudbalu je Tibo Kurtoa (Belgija). Nagradu za ferplej dobila je reprezentacija Španije.


Za najuspešnije reprezentacije 21. FIFA Svetskog prvenstva u fudbalu po osvojenim pozicijama predviđene su novčane nagrade, i to: 1. mesto - 38 miliona USD; 2. mesto 28 miliona USD; 3. mesto 24 miliona USD; 4. mesto 22 miliona USD; od 5. do 8. mesta 16 miliona USD; od 9. do 16. mesta 12 miliona USD; od 17. do 32. mesta 8 miliona USD.


Najuspešnije reprezentacije u istoriji FIFA Svetskih prvenstava su: Brazil sa pet (5) osvojenih titula, Italija i Nemačka sa po četiri (4),  Argentina, Urugvaj i Francuska sa po dve (2) titule.

Sledeće Svetsko prvenstvo u fudbalu (22. FIFA Svetski kup) održaće 2022. godine, Kataru.


Datum: 15.07.2018. Autor: Marko Skorić

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...