x

Beograd spreman za svetske plivačke zvezde

Beograd spreman za svetske plivačke zvezde

Dva dana ostalo je do svečane ceremonije otvaranja 20. CMAS Svetskog prvenstva u plivanju perajima i brzinskom ronjenju za seniore koje će biti održano u Beogradu od 16. do 23. jula 2018. (na bazenu "Milan Gale Muškatirović" i na Adi Ciganliji), u organizaciji  Saveza organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije i pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Grada Beograda.

Beograd će biti epicentar takmičenja svetskih asova u plivanju perajima koji su već stigli u našu prestonicu i započeli pripreme za borbe koje slede od 16. jula na bazenu Milan Gale Muškatirović, a zatim i na samoj Adi Ciganliji gde će biti održan i sam maraton od 6000 kilometara, što je jedno od najvećih atrakcija ovog prvenstva.

Ovim povodom održana je i konferencija za medije u Skupštini grada Beograda, a prisutnim predstavnicima medija obratili su se:

Predsednik Saveza organizacija podvodnih aktivnosti Republike Srbije i članica Izvršnog biroa Svetske ronilačke federacije - Božana Ostojić

Državni sekretar za sport u Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije - Predrag Peruničić, tehnički direktor takmičenja Zoran Radoičić, srpski reprezentativci Ivan Lenđer i Andrej Matić, predsednik komisije za plivanje perajima u CMAS (Svetska federacija) - Mišel Gunar, kao i predstavnici Saveza Nemačke i Francuske.

Organizacija i domaćinstvo Svetskog prvenstva u plivanju perajima i brzinskom ronjenju za seniore, jubilarno 20. je velika stvar za naš Savez i za našu zemlju. Najveći deo takmičenja odvijaće se na bazenu na Dorćolu. Imaćemo 20. jula odlazak na Adu Ciganliju gde će održati maraton na otvorenoj vodi, a onda se 21. i 22. opet na bazenu održavaju takmičenja u brzinskom. Naša želja je da promovišemo podvodne sportove i da pokušamo da se uskoro nađemo na programu Olimpijskih igara. Već su načinjeni prvi, važni i veliki koraci u tom smeru – istakla je Božana Ostojić.

Učesnike šampionata pozdravio je i Predrag Peruničić, državni sekretar za sport.

„Srbija je uvek dobar domaćin. Ovo je jedno zanimljivo takmičenje i iskreno sam se iznenadio kada sam video broj učesnika, preko 400 takmičara i 40 zemalja. Mi kao Vlada se trudimo da podržimo ovakve događaje, jer kod nas ne postoji razlika između malih i velikih sportova“ – rekao je Peruničić.

„Pozivamo ljubitelje vodenih sportova da dođu, uživaju u ovom izuzetno lepom sportu, jednom svetskom takmičenju koje se održava u našem gradu i zemlji i bodre nas reprezentativce Srbije na putu do što boljeg plasmana“ – rekao je naš Andrej Matić najbolji plivač Srbije u disciplini mono peraji.

Proslavljeni plivač Srbije Ivan Lenđer prvi put takmičiće se na plivačkom prvenstvu na kome će koristiti peraje.

„Mi često u sklopu treninga radimo sa perajima, tako da ne ulazim u nešto poptuno novo. U suštini je isto kao plivanja, samo što imamo disaljku tako da ne vadimo glavu iz vode. Bilo mi je izazov to da probam. Daću svoj maksimum, a nadam se da će to biti dovoljno za neki dobar rezultat – izjavio je 28 -godišnji reprezentativac Srbije Lenđer koji će nas predstavljati i na Evropskom seniorsko prvenstvu u plivanju koje je na programu 03. do 09. avgusta 2018. u Glazgovu.

Takmičenje će biti održano u sledećim disciplinama i distancama:

Bazen:

  • Plivanje sa perajima (SF): 50m, 100m, 200m, 400m, 800m, 1500m

  • Ronjenje na dah(AP): 50m

  • Ronjenje sa bocom (IM): 100m, 400m

  • Štafeta: 4x100m SF, 4x200m SF, 4x50m SF mixed, 4x100m BF mixed

  • Plivanje sa dva peraja (BF): 50m, 100m, 200m, 400m


Plivanje u otvorenoj vodi:


  • Individualno: 6000m

  • Štafeta: 4x2000m


Svečana ceremonija otvaranja 20. CMAS Svetskog prvenstva u plivanju perajima i brzinskom ronjenju za seniore zakazana je za 15. jul od 20:30 časova na platou ispred beogradskog pobednika (Kalemegdanska tvrđava).

Datum: 13.07.2018. Autor: SOPAS

PROČITAJTE JOŠ...