x

Svečano otvorene 18. Mediteranske igre

Svečano otvorene 18. Mediteranske igre

Ceremonija svečanog otvaranja XVIII Mediteranskih igara u Taragoni održana u petak, 22. juna 2018. godine.


Tokom ceremonije otvaranja XVIII Mediteranskih igara, Predsednik MKMI Amar Adadi naglasio je da su ove igre najmasovnije ikada obzirom da učestvuje preko 4000 sportista iz 26 zemalja u 33 sporta.


Zastavu Srbije na ceremoniji svečanog otrvaranja 18. Mediteranskih igara nosio je rvač Davor Štefanek, osvajač zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.


Mediteranske igre (Mediteranske Olimpijske igre) predstavljaju međunarodno, multisportsko takmičenje koje se održava svake četiri godine, u okviru olimpijskog pokreta uz podršku Međunarodnog Olimpijskog komiteta (MOK). 18. Mediteranske igre održavaju se u periodu od 22. juna do 01. jula 2018. godine, u Taragoni (Španija), u organizaciji Olimpijskog komiteta Španije u saradnji sa Međunarodnim Olimpijskim komitetom (MOK).


Dan ranije, svečanom ceremonijom podizanja državne zastave Republike Srbije i intoniranja himne u mediteranskom selu domaćin Mediteranskih igara poželeo je dobrodošlicu Timu Srbije. Svečanoj ceremoniji su uz članove Tima Srbije prisustvovali i Žarko Zečević, potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije i Đorđe Višacki, generalni sekretar OKS.


-„Što se tiče Olimpijskog komiteta Srbije, mislim da je ovo jedna velika proba za naše sportiste da pokažu u kakvoj su formi i do kog stepena su se pripremili do sada. Ove Mediteranske igre  treba da budu početak priprema za Olimpijske igre u Tokiju gde najbolji sportisti treba da iskažu svoje rezultate. Zbog toga ovo takmičenje ima značaja kako bismo videli na kom nivou spremnosti za Olimpijske gre u Tokiju smo trenutno.“ - izjavio je Žarko Zečević, potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije.


Programom Mediteranskih igara predviđeno je učešće oko 4000 sportista iz 26 zemalja, koji će se takmičiti u 33 sportske discipline. Tim Srbije na 18. Mediteranskim igrama u Taragoni čini 139 sportista koji će nastupiti u 27 sportova tokom 10 dana takmičenja.


Reprezentacija Srbije na Mediteranskim igrama osvojila je 66 medalja (17 zlatnih, 22 srebrne, 27 bronzanih). Na prethodnim Mediteranskim igrama održanim u turskom Mersinu, sportisti Srbije su osvojili ukupno 34 medalje, od čega 12 zlatnih, 11 srebrnih i 11 bronzanih u 12 različitih sportova. Najuspešniji su bili strelci sa ukupno 7 medalja.

Datum: 23.06.2018. Autor: Marko Skorić

PROČITAJTE JOŠ...