Juniori ispunili plan na startu Svetskog prvenstva


Pobedom u svojoj grupi kvalifikacija Andrija Šljukić se direktno plasirao u četvrtfinale skifa, dok su se trećim mestom u svojoj kvalifikacionoj grupi Aleksandar Beđik i Igor Lončarević direktno plasirali među 24 najbolje posade u dvojcu bez kormilara na Svetskom prvenstvu za juniore koje je u sredu počelo u Trakaiju (Litvanija). - U četvrtak na stazu od srpskih posada izlazi samo osmerac Uroš Marinković, Bojan Došljak, Nikola Kekić, Nikola Selaković, Ljubomir Gavrić, Martin Mačković, Viktor Pivač, Aleksa Stanković i kormilar Mateja Jošić koji od 8,58 časova vesla u trećoj grupi kvalifikacija.

Srpska juniorska veslačka reprezentacija u rezultatskom smislu ispunila je plan na startu Svetskog prvenstva koje je u sredu, 7. avgusta, počelo u Trakaiju. Obe naše posade koje su izlašle na stazu prvog dana šampionata plasirale su se direktno u narednu rundu pa će imati dan pauze pred četvtrfinale okršaje u petak. Andrija Šljukić je u skifu već na samom početku takmičenja pokazao zube i s pravom se svrstao u red favorita. S vremenom 7:56,60 trijumfovao je u četvrtoj kvalifikacionoj trci i tako se, uz drugoplasirani čamac Azerbejdžana (7:59,54) i trećeplasirani Belgije (8:02,97) direktno domogao četvrtifinala u petak. Četvrto, peto i šesto mesto pripali su Belurisiji (8:06,64), Meksiku (8:11,05) i Južnoafričkoj Republici (8:19,32) koji će u četvrtak veslati u repesažu. Iz prve grupe kvalifikacija direktno u četvrtfinale plasirali su se Poljska, Slovačka i Litvanija, iz druge Norveška, Češka i Moldavija, iz treće Francuska, Argentina i Tunis, iz pete Kuba, Hrvatska i Grčka a iz šeste Nemačka, Kanada i Italija.

- Šljukić je odveslao izuzetno pametno. Napao je kada je trebalo i već posle posle 1.000 metara imao je sigurno vođstvo u odnosu na evropskog prvaka Jotova. Tako je sebi obezbedio mirnu završnicu u kojoj je mogao i da sačuva snagu za naredne izazove. Iako je tek početak takmičenja ovo je lep nagoveštaj Šljukićevih dometa. Pobediti evropskog prvaka, koji je ovde sigurno jedan od najbržih skifista, jeste odlična stvar - kazao je trener reprezentacije Srbije Aleksandar Ivković.

Dvojac bez kormilara Aleksandar Beđik, Igor Lonačarević je s vremenom 7:24,87 osvojio treće mesto u četvrtoj, najbržoj, trci kvalifikacija i tako se uz prvoplasirane Austrijance (7:21,41), drugoplasirane Čehe (7:23,66) i četvrtoplasirane Ukrajince (7:31,76) direktno plasirao u četvrtfinale koje je na programu u petak. Poslednje mesto u ovoj trci pripalo je Holanđanima (7:51,15) koji će šansu za četvrtfinale tražiti u repesažu u četvrtak. Direktno iz kvalifikacija među 24 najbolja dvojca bez kormilara plasirali su se još i Nemačka, Slovenija, Mađarska, Australija (prva četiri čamca iz prve grupe kvalifikacija), Hrvatska, SAD, Italija, Francuska (druga grupa), Grčka, Turska, Danska, Moldavija (treća grupa), Velika Britanija, Indija, Švedska i Belorusija (peta grupa).

- Beđik i Lončarević se nisu snašli iako su osvojili treće mesto i tako izbegli repesaž. Nisu izveslali kako treba i šta treba i što se mene tiče podbacili su u kvalifikacijama. Ostaje da se vidi kakvi će biti u četvrtfinalu ali su danas bili daleko od onog što su pokazali u pripremnom periodu - ocenio je Ivković učinak dvojca bez kormilara u kvalifikacijama.U četvrtak, 8. avgusta, od srpskih posada na stazu izlazi samo osmerac Uroš Marinković, Bojan Došljak, Nikola Kekić, Nikola Selaković, Ljubomir Gavrić, Martin Mačković, Viktor Pivač, Aleksa Stanković i kormilar Mateja Jošić. Evropski prvaci iz Minska vatreno krštenje na šampionatu imaće od 8,58 časova po našem vremenu (9,58 po lokalnom) kada će u prvoj stazi treće grupe kvalifikacija pokušati u duelu sa posadama Litvanije, Australije i Danske osvoje jedno od prva tri mesta koja vode direktno u subotnje polufinale. Poslednji čamac će priliku za plasman među 12 najboljih tražiti kroz repesaž u petak. U prvoj grupi kvalifikacija su Južnoafrička Republika, Rumunija, Holandija, Italija i Rusija a u drugoj SAD, Hrvatska, Nemačka, Belorusija i Velika Britanija.

 Datum: 08.08.2013. Autor: N/A N/A

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...