x

Dobra atmosfera pred početak EP na Adi Ciganliji

Dobra atmosfera pred početak EP na Adi Ciganliji Foto: Kajakaški savez Srbije

U Beogradu, u petak 8. juna, počinje Evropsko prvenstvo u kajaku i kanuu na mirnim vodama. Trke prvog dana takmičenja počinju u 9.00 časova. Prepodnevni program je rezervisan za kvalifikacije na 500 i 1.000 metara, popodne se nastavlja u istom ritmu pa slede polufinala.


Od srprskih posada, prvi na vodu izlazi muški četverac na 500 metara.

- Verovatno će najteže zadatke na Evropskom prvenstvu da imaju četverci jer su u obe konkurencije skoro svi čamci konkurentni za odličja – kaže Bora Sibinkić, selektor reprezentacije Srbije. – Naše posade su dobro pripremljene i verujemo da mogu da obezbede mesta u finalima. Nezahvalno je da se bilo šta prognozira, a naročito kada trke još nisu ni počele.


Ono pto raduje sve u stručnom timu Srbije je raspoloženje u timu.

- Svi naši takmičari su odlično pripremljeni za ovo Evropsko prvenstvo. Što je najvažnije, svi su zdravi. Odatle poroizilazi dobra atmosfera koja će, nadamo se, da se odrazi i na rezultate.

Selektor je sa svojim saradnicima tokom treninga na Savskom jezeru da na delu vidi konkurenciju.

- Svi koji nešto znače u evropskom kajaku, došli su u Beograd. Ovo je takmičenje za koje svi tempiraju formu. Nema mesta za kalkulacije i isprobavanja.


Srpski kajakaši dobro znaju šta da očekuju od Regatne staze na Adi.

- Treniramo često u Beogradu, nedvano smo proveli tri nedelje ovde. Domaćini smo, i učinićemo sve da to pretvorimo u plus za nas. Prisutna je pozitivna trema. Očekujemo podršku sa tribina uz koju će takmičarima da bude lakše.


Selektor Sibinkić se odlučio da u tim uvrsti i plejadu mladih takmičara.

- Za njih je ovo uvod u seniorski kajakaški svet. Rezultatima, radom i ponašanjem na treninzima, ali i van njega, zaslužili su priliku da učestvuju na ovako značajnom takmičenju. Nemaju nikakav pritisak, ovo im je ogromno iskustvo za sve što ih čeka u daljoj sportskoj karijeri.


Četverac na 500 metara vesla u sastavu: Vladimir Torubarov, Dejan Pajić, ervin Holpert, Stefan Vekić.

- Imamo priliku da probijemo led u Beogradu. Ukoliko budemo među tri najbrža čamca u kvalifikacijama idemo direktno u finale što bi nam odgovaralo zbog lakšeg oporavka. Grupa je kvalitetna, tu su Španija, Rusija, Češka, Mađarska, Nemačka... Kao da je finale. Promenili smo raspored sedenja i ta promena je bila pozitivna – rekao je Vladimir Torubarov.


Samo deset minuta posle muškog, na start izlazi ženski četverac na 500 metara. Za direktno finale je potreban plasman među tri najbrža.

-  U Segedinu se videlo da imamo potencijal. Radile smo dobro, zadovoljne smo kako to izgleda na treninzima. Trke su nešto druugo, ali imamo samopouzdanje i složne smo u nameri da pokažemo da vredimo. Idemo trku, po trku. U petak nas očekuju Mađarice, Nemice, Portugalke... Biće žestoka borba za mesto u finalu  – ocenila je Nikolina Moldovan.


Dostanićeva i Bedečova su prijavljene i u dvosedu na 1.000 metara.

- Nemamo mnogo vremena između trka četveraca i dvoseda, pa sve zavisi koliko će snage da nam ostane. Svakako, pružićemo maksimum. Nikada nije bila ovolika konkurencija u ovoj disciplini, videćemo kako će sve da prođe – istakla je Marija Dostanić.


Aktuelni svetski šampioni, evropski vicešampioni i najbolji sportisti Srbije u 2017. Marko Tomićević i Milenko Zorić u Beogradu izazivaju veliku pažnju.

- Rezultati sa prethodnih takmičenja, naročito od prošle godine, stavljaju nas u ulogu favorita. To nas ne opterećuje jer smo svesni da se od nas očekuje visok plasman. To je lepo ali pitaju se i druge posade. Naravno, Nemci imaju naše poštovanje, Mađari su odlični, Francuzi... Spisak konkurenata za postolje nije mali. Veslaćemo naše trke, štoperica će da pokaže za koliko je to dovoljno – poručio je Milenko Zorić.


Bojan Zdelar je najmlađi u srpskom timu. Prijavljen je u jednosedu na 500 metara.

- Imam privilegiju da sam deo tima u kom je veliki broj šampiona. Trudiću se da maksimalno iskoristim šansu. Osetio sam na Svetskom kupu kako izgledaju trke sa dosta starijim rivalima, iskoristiću to iskustvo.


Milica Starović je i u jednosedu na 500 metara.

- Prošle godine u Plovdivu sam za malo ostala bez medalje u ovoj disciplini. Ostaje mi da se borim za mesto u finalu, a posle…


Četverac na 1.000 metara prvi put vesla u ovom sastavu. Nešto iskusniji Dragan Hančovski pridružio se mlađim seniorima Anđelu Džombeti, Nikoli Rasuliću i Mihailu Subotiću.

- Prošle godine smo veslali na mlađeseniorskom, sada na seniorskom prvenstvu. Imamo šansu da se pokažemo u dobrom svetlu – kaže Džombeta. – Najbitnije je da ponovimo ono što radimo na treninzima.


Sestre Olivera i Nikolina Moldovan startuju u kvalifikacijama dvoseda na 500 metara.

- To je naša disciplina, imamo najbolje rezultate u tom dvosedu. Imamo dovoljno iskustva da se nosimo sa trenutno najboljim posadama na kontinentu. Uspeh u Beogradu bi za nas bio nešto posebno.


Debi u dvosedu na 500 imaće Simo Boltić i Strahinja Stefanović.

- Nismo do sada veslali zajedno, pa nije zgodno da prognoziramo bilo šta. Imamo brzinu, ali i snažnu konkurenciju – poručio je Boltić.


Svi reprezentativci i članovi tima složni su u oceni da im je neophodna podrška sa tribina Ade Ciganlije i pozivaju publiku da im bude „vetar u leđa“. Ulaz na tribine je sva tri dana slobodan.


Datum: 07.06.2018. Autor: Kajakaški savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...