x

Beograd i kajakaši spremni za spektakl

Beograd i kajakaši spremni za spektakl Foto: Kajakaški savez Srbije

U Skupštini Grada Beograda najavljeno je Evropsko prvenstvo u kajaku i kanuu na mirnim vodama koje je na programu od 8. do 10. juna u našem glavnom gradu. Svečano otvaranje je dan ranije, u četvrtak 7. juna na Adi Ciganliji, mestu gde će biti održano takmičenje.


U ime Grada, takmičenje je najavio Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika.

- Zadovoljan sam kako teku pripreme. Sve gradske kuće i sekretarijati su dati u službu ovog prvenstva. Takmičari će imati dobre uslove, a ostaje nam da se nadamo da će biti lepo vreme. Pozivam publiku da dodje na Adu Ciganliju i navija za našu ekipu. Beograd je spreman za velika takmičenja i mi ćemo da nastavimo sa njima zbog razvoja sporta i promocije glavnog grada.


Državni sekretar za sport Predrag Peruničić je sa optimizmom govorio o učešću naše reprezentacije na Evropskom prvenstvu.

- Veliko zadovoljstvo je biti uz šampione. Pre ovog sastanka sam se kladio da ćemo da osvojimo pet medalja. Moram da naglasim veliku saradnju Ministarstva omladine i sporta, Kajakaškog saveza Srbije i Grada Beograda. Imamo nekoliko takmičenja i to je nastavak saradnje i pokazatelj rada Vlade Srbije. Ovo je prolazna stanica za Tokio 2020. Rezultati neće izostati i očekujem što više navijača i da Beograd bude grad sporta. Ubedjen sam da ćemo osvojiti pet medalja, muškarci tri, a devojke dve.


Mirko Nišović, predsednik Kajakaškog saveza Srbije, je rekao:

- Velika nam je čast što imamo priliku da posle sedam godina ponovo ugostimo najbolje evropske kajakaše. Dosta toga se promenilo od te 2011. Napredovali smo u organizaciji i funkcionisanju saveza ali i u takmičarskom smislu. Tada je osvojena jedna medalja, sada verujemo da bi taj rezultat mogao da bude i premašen. Organizacija Evropskog prvenstva je veliki izazov za sve nas. Zahvaljujem se pre svega državi, Ministarstvu omladine i sporta, Gradu Beogradu i Adi Ciganliji na izdvojenim sredstvima i logističkoj pomoći i podršci da iznesemo ceo projekat. Najbolja ocena za našeg rada biće komentari gostiju iz 40 zemalja, a ne sumnjam da će utisci da budu pozitivni baš kao što su bili prošle godine posle Svetskog kupa i Evropskog prvenstva za juniore i mlađe seniore. Upravo ta dva takmičenja su nam bila uvertira za 2018. Cilj nam je, pored dobrih rezultata, da iz Srbije pošaljemo najlepšu sliku, a i da promovišemo kajak srpskoj omladini.


O sastavu tima je govorio Bora Sibinkić, selektor reprezentacije Srbije.

- Opredelili smo se za 26 takmičara raspoređenih u 17 posada, 15 iz redovnog programa i dve u parakajaku. Imamo iskusne, ali i mlade takmičare koji su još uvek mlađi seniori. Ovo je za nas poseban događaj jer se održava u Srbiji. Imali smo priliku da se odmerimo sa rivalima nedavno u Segedinu na Svetskom kupu ali će svi pravu snagu da pokažu u Beogradu.


Jedan od takmičara sa najdužim stažom u reprezentaciji je Marko Novaković.

- Drago nam je što možemo da se na ovako značajnom takmičenju predstavimo domaćoj publici. To je za nas sa jedne strane velika čast, a sa druge i vrsta lepe obaveze. Aktuelna generacija srpskih kajakaša je navikla javnost da donosi odličja iz drugih zemalja, a sada imamo priliku da se predstavimo na delu. Pozivamo ljubitelje kajaka, i sporta, da dođu za vikend na Adu Ciganliju i pomognu nam da ostvarimo što bolje rezultate i plasmane. Ne osećamo pritisak, i smatram da imamo sve preduslove za dobro takmičenje.     


U Beogradu će veslati u dvosedu na 200 metara sa Nebojšom Grujićem.

- Pre tri nedelje smo imali generalnu probu na Svetskom kupu u Segedinu. Osvojili smo srebro. Za nas je to odličan početak sezone. Imali smo još vremena da se uveslamo. Potrudićemo se da uradimo ono što smo radili na svim prethodnim takmičenjima od kada veslamo zaedno, a to je da uđemo u borbu za najviši plasman. Trke su brze, odlučuju nijanse a ne zavisi ni sve od nas, pitaju se i druge posade – naglasio je Novaković.


Najmlađa u ženskom delu srpske reprezentacije je Marija Dostanić.

- Imamo dobar tim koji je poslednjih nekoliko godina konkurentan sa najjačim svetskim kajakaškim silama pa zato očekujem da se i u Beogradu uključimo u borbe za finala, a posle i za medalje, zašto da ne. Sestre Moldovan i Milica Starović su iskusne, tu je i Kristina Bedeč koja zna kako je na ovakvim takmičenjima. Billjana, Nikolina i ja smo tu da ih pratimo. Mlade smo, za nas je ovo veliko iskustvo. Ne sumnjam u podršku sa tribina. Imale smo odlične uslove za pripreme zahvaljujući Kajakaškom savezu Srbije, Ministarstvu omladine i sporta, Olimpijskom komitetu...


Marija je član četverca na 500 metara. Veslaće sa Nikolinom Moldovan, Milicom Starović i Kristinom Bedeč. Sa Bedečovom će i u dvosed na 1.000 metara.

- U Segedinu, na Svetskom kupu, smo ušle u finale četveraca. To je pokazatelj da ta posada ima određeni kvalitet. Na pripremama u Čurugu smo imale priliku da još malo doradimo neke stvari. Konkurencija je izuzetno jaka, pa je najbolje da razmišljamo samo o narednoj trci koja nas očekuje. Čast mi je i što ću u čamac sa Kristinom koja je evropski i svetski šampion na toj distanci.



Spisak reprezentativaca Srbije na EP po disciplinama:

K-1 200    Marko DRAGOSAVLJEVIĆ


K-2 200    Nebojša GRUJIĆ, Marko NOVAKOVIĆ


K-1 500    Bojan ZDELAR


K-2 500    Strahinja STEFANOVIĆ, Simo BOLTIĆ


K-4 500    Dejan PAJIĆ, Ervin HOLPERT, Stefan VEKIĆ, Vladimir TORUBAROV


K-2 1000    Marko TOMIĆEVIĆ, Milenko ZORIĆ


K-4 1000    Andjelo DŽOMBETA, Nikola RASULIĆ, Dragan HANČOVSKI, Mihailo SUBOTIĆ


C-1 200    Goran CVITANOVIĆ


C-1 200    Nikolina MIJUŠKOVIĆ


K-1 200    Biljana RELIĆ


K-1 500    Milica STAROVIĆ


K-1 5000    Kristina BEDEČ


K-2 1000    Marija DOSTANIĆ, Kristina BEDEČ


K-2 500    Nikolina MOLDOVAN, Olivera MOLDOVAN


K-4 500    Nikolina MOLDOVAN, Milica STAROVIĆ, Kristina BEDEČ, Marija DOSTANIĆ


KL2 – parakajak    Vuk RADOVANOVIĆ


KL2 – parakajak    Strahinja BUKVIĆ


Napomena: K – kajak, C – kanu, 1 – jednosed, 2 – dvosed, 4 – četverac, 200/500/1000 - metara


Datum: 04.06.2018. Autor: Kajakaški savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...