x

Basket 3X3 stopama srpske košarke

Basket 3X3 stopama srpske košarke Autor fotografije: Bogdan Kosanović/Red Bull Content Pool
Red Bull Reign, basket turnir 3x3, doneo je rekordno interesovanje za nadmetanje na Kališu! Iako živimo u zemlji košarke broj prijavljenih timova je premašio sva očekivanja organizatora što dokazuje da popularnost novog olimpijskog sporta uveliko raste. Tako će tereni KK Crvena zvezda na Malom Kalemegdanu 16. juna od 17 časova biti mali da prime sve koji su želeli da se bore za titulu najbolje basketaške ekipe u Srbiji.

Drugu godinu zaredom jedan od najvećih svetskih 3x3 basket turnira pod nazivom Red Bull Reign stiže u Srbiju, zemlju koja je važila za domaćina najvećeg nacionalnog turnira u okviru svetske serije kako po broju timova tako i po interesovanju publike. Da prošla godina nije bila slučajnost po broju timova, potvrdilo je još veće interesovanje ove godine pa su se za 32 mesta na turniru prijavile čak 92 ekipe što je ubedljivo najveći broj timova globalno.

Ulog ipak nije mali, pobednik turnira ide na svetsko finale u Vašington 14. septembra gde će imati čast da predstavlja Srbiju na ovom prestižnom turniru.

Ko zna, možda ćemo dobiti i nove zvezde ovog sporta?

Upravo na ovim terenima i pod zidinama Kalemegdana je Dušan Domović Bulut šampionskom titulom na Red Bull King of the Rock turniru dobio inspiraciju da postane najbolji basketaš sveta, u čemu je uspeo. Bogdan Dragović je vezao dve titule i sada je svetski klupski prvak sa Zemunom, dok je Stefan Kojić bio planetarni šampion 2016. godine u igri 1na1 - trenutno igra za Liman, jednu od najuspešnijih svetskih ekipa, a zovu basketa ne odole ni mnogi profesionalni košarkaši.


Nikola Kalinić, Rade Zagorac i Nemanja Dangubić su posećivali ove basket turnire, a prošle godine je Nemanja Nedović bio impresioniran završnicom turnira i borbom za titulom.

- Veliki sam ljubitelj uličnog basketa, 1x1 i 3x3, zaista uživam da gledam kako se ti momci svake godine takmiče. I ja sam odrastao na uličnom basketu, to je nezaobilazan deo sazrevanja za sve. Sećam se da sam gledajući neke momke koji igraju 3x3 odlučio da treniram i ja košarku. Na takvom uličnom basketu uvek mogu da se pokupe neke fore koje mogu da se koriste i u standardnoj košarci. Ponekad takve stvari zapravo samo na ulici i možeš da naučiš - podsetio je Nedović prošle godine na korene košarke.

Ovaj put, za turnir se prijavilo mnogo više ekipa nego što ima mesta (čak 92 tima), a takmičenje je koncipirano po modifikovanim pravilima.

Na predstojećem turniru, utakmice će trajati po osam minuta i igraće se do 21 poena, osim velikog finala koje će se igrati 10 minuta bez limita poena. Po četiri ekipe će biti raspoređene u četiri grupe, a po dve idu dalje u nokaut fazu do borbe za titulu - pobednički tim ide u Vašington i dobija Nike poklon pakete i Honor 10 mobilne telefone.

Na predstojećem turniru učestvovaće Just to get a rep, 3x3 Banovci, 3x3 Voždovac, Big Bullets 3x3, Lakijevi puleni, Zmaj 3x3, Doktori, Durantule, Košutnjak, Fortis, Galebovi, 16.000, Zemunska, Maja Berović, Gala, Vladičin Han, Midžeti, Smećari, Aleksandar Veliki, East Coast, Plan B, Zvezdara 2, Rođa Raičević, Žarkovo 3x3, Lisice, Kaznena ekspedicija, 3x3 123, GM, Maya Berović, Sloba i Kija, Bašta Caffe i Tiranosaurus Palanakis.

Ulaz na turnir je besplatan, a u pauzama između utakmica i gledaoci će moći da osvoje vredne robne nagrade.

Datum: 01.06.2018. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...