x

Šta može istina protiv organizovanih medijskih laži?

Šta može istina protiv organizovanih medijskih laži?

Novinar Igor Velimirović, urednik sportske rubrike Blic-a, već više od mesec dana – a sve u slavu „slobodnog, nezavisnog i istraživačkog“ novinarstva – periodično zasipa domaću javnost neistinama, manipulacijama i podmetanjima o Beogradskom maratonu.


U svom poslednjem nastupu od pre 7 dana (online izdanje dnevnih novina Blic u tekstu pod naslovom: „Evo dokaza da je Beogradski maraton izbrisan sa svetske atletske mape“ i štampano izdanje istih novina u tekstu pod naslovom: „Beogradski maraton izbrisan sa mape“) on, koristeći se očiglednim falsifikatom „dokazuje“ nešto što ne postoji. On je, naime, uz navedene tekstove priložio fotografiju ovogodišnjeg kalendara Svetske asocijacije atletskih federacija (IAAF) sakrio 2018. godinu i „objasnio“ auditorijumu da je to u stvari kalendar za 2019. godinu - iz kojeg je Beogradski maraton „izbrisan“.


Istina je da Beogradski maraton nikada nije ni bio u kalendaru IAAF (pa nije ni mogao da bude izbrisan iz istog), da kalendar IAAF za 2019. godinu u ovom trenutku ni ne postoji za redovne godišnje događaje poput maratona, budući da se formira tek krajem 2018. godine, a istina je i da je atletska mapa u koju gleda gospodin Igor Velimirović potpuno pogrešna... Svi koje ova tema interesuje odavno znaju da je za Beogradski maraton oduvek bio i ostao relevantan jedino kalendar Svetskog udruženja maratona i uličnih trka (AIMS) – matične organizacije svih svetskih organizatora uličnih trka - a da neobavezni kalendari EA i IAAF za Beogradski maraton nemaju nikakav poseban značaj, kao ni za hiljade drugih trka širom sveta. Istina je i da Igor Velimirović s namerom koristi falsifikovane, a svima dostupne podatke i našoj javnosti svesno podmeće bezočnu neistinu kao neku njegovu, izmišljenu „istinu“, a neki naši mediji, nažalost, bez trunke razmišljanja i bilo kakve provere te njegove izmišljotine dalje prenose i čine nam time dodatnu štetu.


Takođe, Igor Velimirović bez ikakvog ustručavanja, iz nekih samo njemu poznatih razloga, šalje direktne, besne i uvredljive SMS poruke Dejanu Nikoliću, direktoru Beogradskog maratona - u kojima preti, obećava i najavljuje „rasturanje Dejana Nikolića i Beogradskog maratona“.


Šta učiniti sa takvim čovekom, koji, čini se, ima neograničenu slobodu da zloupotrebljava medij u kojem radi i time nanosi ogromnu štetu i Dejanu Nikoliću i Beogradskom maratonu? Pritom, koji motiv ima Igor Velimirović da radi to što radi?


Da se vratimo pitanju iz naslova. Beogradski maraton, kao i svako ko je izložen orkestriranim, prljavim kampanjama, može protiv takvih „novinara“ i medija da učini vrlo malo. Ali može da nastavi da čini ono što je i do sada činio – tj. da nastavi da se bavi svojim poslom i da organizuje događaje koji će i dalje biti najlepše razglednice koje naš glavni grad ima.


Naravno, Igora Velimirovića i redakciju Blica, Beogradski maraton će tužiti za štetu koju nam organizovano nanose u kontinuitetu, jer nisu ni odgovorili na naš zahtev da demantuju neistine koje su objavili.

 

Datum: 30.05.2018. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...