x

Juniori spremni za izazove u Gravelinu

Juniori spremni za izazove u Gravelinu Foto: Veslački savez Srbije

Dve srpske posade iz Beograda i jedna iz Pariza u četvrtak, 24. maja 2018, stići će na poprište Evropskog prvenstva za juniore koje u francuskom Gravelinu počinje u subotu i na kojem će se do nedelje za odličja boriti 470 veslača i veslačica iz 34 zemlje Starog kontinenta. Naša zemlja će na šampionatu nastupiti u tri discipline. U skifu, u kojem je prijavljeno najviše čamaca (25) od svih disciplina nastupiće Marko Torbica kojem će predstojeći šampionat biti najveći i najznačajniji izazov u dosadašnjoj karijeri.

– Iako veslanje treniram šest godina tek poslednje dve sam se profesionalno posvetio treninzima. To tada sam se više rekreativno bavio ovim sportom. Rezultat nije izostao. Uspeo sam da izborim svoje mesto u državnom timu za Evropsko prvenstvo za juniore i da tako iznenadim i sebe i druge. Budući da sve sve dogodilo preko noći imam malu tremu što ću biti učesnik ovako velikog takmičenja, ali sam siguran da će ona nestati sa prvim startom u Gravelinu. Odlično sam radio u završnim pripremama i maksimalno sam spreman za sve izazove koji me očekuju u Francuskoj – kaže Torbica i dodaje – Budući da nemam značajno međunarodno iskustvo od protivnika koji me očekuju na prvenstvu poznajem jedino Slovenca Jaku Časa koji je trijumfovao na ovogodišnjoj Internacionalnoj regati “Croatia Open” na kojoj sam ja slavio u B finalu. Bez obzira na sve spreman sam da dam svoj maksimum i nadam se da mogu do jedne od tri karte koje vode na Letnje Olimpijske igre mladih u Argentini iako sam svestan da bi to bio ogroman rezultat.

Srpski dvojac čine Marko Prodanović i Todor Stanković, koji poput Torbice, debitiju na evropskim prvenstvima za juniore. Mlađi Stanković, kome je ovo prva godina juniorskog staža, biće štroker ovog čamca, jednog od 14 prijavljenih za Gravelin.

– Imali smo dobre završne pripreme u Parizu, a došao je trenutak da pokažemo šta znamo i umemo. Ostaje još da “probamo” Regatnu stazu i da se psihološki što bolje pripremimo za start. Prvi cilj nam je plasman u finale i u ovom trenutku samo razmišljamo o tome – istakao je Stanković – Glavni favoriti za osvajanje zlata su braća Lončarić iz Hrvatske koji su lane u Trakaiju postali svetski juniorski prvaci u ovoj disciplini. Na regati u Zagrebu, na kojoj smo osvojili srebro, “tukli” su nas u finalu za šest sekundi. Oni su ujedno i jedina posada sa kojom smo do sada odmerili snage, a na licu mesta ćemo videti kakvog su kvaliteta ostali rivali.

Četverac čine dvojica debitanata i mlađih juniora, Kosta Petković i Veljko Matić, te Marko Đuranović i Pavle Lijeskić, članovi teškog četverca koji je lane osvojio šesto mesto na Evropskom prvenstvu za juniore u Krefeldu. Najiskusniji Lijeskić, koji je 2017. veslao i u četvercu koji je na Svetskom prvenstvu za juniore u Trakaiju bio drugi u C finalu, pred odlazak u Francusku poručio je:

– Odlično smo radili na Srebrnom jezeru, a na licu mesta ćemo videti za koji domet imamo kvalitet. Zavisiće od mnogo toga, pre svega od trenutne inspiracije i želje u određenom trenutku. Favorita nema i mislim da su sve posade manje-više ujednačene – rekao je Lijeskić – Prošle godine sam bio član četveraca koji su nastupili i na Evropskom i na Svetskom prvenstvu za juniore. I ti čamci i ovogodišnji teški četverac su imali i imaju svoje kvalitete i teško ih je porediti. Osnovna razlika jeste da su prošlogodišnji bili kombinovani, a da ovaj čine veslači iz jednog kluba. Što se mene lično tiče ja sam iskusniji za godinu dana i, u svakom slučaju, fizički i psihloški jačl i spremniji nego što sam bio 2017.

Inače, Evropsko prvenstvo za juniore biće poslednje kvalifikaciono takmičenje za evropske timove u skifu i dvojcu za plasman na Letnje Olimpijske igre mladih u Buenos Airesu. U skifu će tri najbolja čamca obezbediti “vizu” za Igre mladih, ne računajući Švajcarsku i Belorusiju koje su se već plasirale za takmičenje u Argentini. U dvojcu će samo najbolji čamac obezbediće svoje mesto za Igre mladih u Buenos Airesu. U kombinaciju za “vizu” za Argenitnu neće ući Hrvatska i Rumunija koje već imaju obezbeđen plasman za to takmičenje. Žreb kvalifikacionih grupa na Evropskom prvenstvu za juniore biće održan u petak od 17 časova. Dan kasnije, od 9,55 č, počinju kvalifikacije. Istog dana u popodnevnim časovima na programu će biti trke repesaža. U nedelju, 27. maja, veslaju se polufinala i finala.
Datum: 24.05.2018. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...