x

Španac Tores osvaja FMX krunu

Španac Tores osvaja FMX krunu
Deni Tores (ESP) krunisan je za sveukupnog šampiona Red Bull X-Fighters svetske turneje 2011 u Sidneju (Australija), najprestižnije svetske FMX turneje. Lokalni heroj Džoš Šian (Josh Sheehan) pobedio je na poslednjem takmičenju turneje na domaćem terenu na Kokatu ostrvu pred publikom od 11000 gledalaca.

Sidnej (AUS) će biti zapamćen kao najspektakularnije dešavanje u 11-ogodišnjoj istoriji Red Bull X-Fightersa. Pobednik Džoš Šian, kao i njegov sunarodnik Kameron Sinkler, uspeli su da izvedu ukupno tri dupla backflipa na običnim motocross motorima. "Bio sam uveren da mogu to da izvedem, tako da sam samo izašao i to izveo," rekao je Šian, koji je u finalu pobedio Novozelanđanina Livaja Šervuda. "To je bio razlog zbog kojeg sam pobedio".

Za Denija Toresa, osvajanje trećeg mesta bilo je dovoljno da osvoji titulu u generalnom plasmanu na finalnoj stanici u 2011. ispred impresivnog grada Sidneja u pozadini i tako preuzeo titulu od Nejta Adamsa (USA) koji je osvajao prvo mesto u 2009. i 2010. Adams je ove godine učestvovao u takmičenju uprkos polomljenom ramenu, ali je završio tek na 11. poziciji. 24-orogodišnji Španac, novokrunisani šampion, pobedio je na otvaranju sezone u Dubaiju (UAE) i u koridi u Madridu (ESP). Adams je imao najbolje trikove u Braziliji (BRA), Rimu (ITA) i Poznanju (POL), zahvaljujući kojima je osvojio prvo mesto na ovim takmičenjima.

Red Bull X-Fighters svetska turneja je u 2011. okupila više od 230 000 fanova na šest takmičenja na četiri kontinenta i tako dokazala da je bukvalno najveća FMX turneja na svetu. I Tores (Brazilija) i Adams (Madrid) nisu učestvovali na ovim takmičenjima zbog povreda. Top favorit Andre Vila, koji je na kraju završio na trećem mestu u generalnom plasmanu, doživeo je prelom butne kosti u Poznanju, tako da je bio primoran da svoj FMX motor vrati u garažu do kraja ovogodišnje sezone.

Finalni rezultat u Sidneju (AUS): 1. Džoš Šian (AUS) 2. Livaj Šervud (NZL), 3. Deni Tores (ESP), 4. Majk Mejson (USA), 5. Rob Adelberg (AUS), 6. Adam Džons (USA); 11. Nejt Adams (USA), 12. Eigo Sato (JPN)

Konačni poredak svetske turneje (nakon 6 od 6 takmičenja): 1. Deni Tores (ESP) 390 poena, 2. Nejt Adams (USA) 375, 3. Andre Vila (NOR) 270, 4. Džoš Šian (AUS) 230, 5. Blejk Vilijams (AUS), 6. Eigo Sato (JPN), 7. Livaj Šervud (NZL), 8. Adam Džons (USA), 9. Robi Medison (AUS), 10. Maikel Melero (ESP).
Datum: 20.09.2011. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...