x

Srpski kuglaši osvojili u Evropi dva prvenstva

Srpski kuglaši osvojili u Evropi dva prvenstva

Blistava sezona srpskih internacionalaca u evropskim ligama: osvojili su dva prva mesta, tri vicešampionske titule i jednu  „bronzu“!

Vilmoš Zavarko i Daniel Tepša, u slovačkoj Železarni (Podbrezova) koju trenira srpski stručnjak Miloš Ponjavić, nekadašnji selektor seniorske muške reprezentacije Srbije četvorostrukih šampiona sveta, su osvojili bez poraza prvo mesto u Inter ligi u kojoj je igralo po šest klubova iz Slovačke i Češke. Zavarko je bio i najbolji igrač lige! Železarna je osvojila i ovogodišnju Ligu šampiona!

Italijanski Nojmarkt, za koga  su ove sezone igrala dvojica najboljih mladih kuglaša u svetu, srpski internacionalci Igor Kovačić Robert Ernješi, trijumfovao je u  Seriji „A“ bez poraza. Robert Ernješi je prvi igrač Serije „A“ sa 621 čunj u proseku i odigrao je 22 utakmice. Nekadašnji šampion sveta Mađar Tamaš Kiš je igrao za drugu ekipu Nojmarkta i  imao je prosek 635 čunja iz 12 mečeva, ali u Seriji „A 2“- Zapad. Igor Kovačić je četvrti u Seriji „A“ sa 612 čunjeva u proseku i odigrao je 16 utakmica.

Vicešampionske titule osvojili su splitski Mertojak mladog srpskog asa Alena Kujundžića (iza Zaprešića, ispred Grmoščice), mađarski Segedin  i ženska ekipa nemačkog Šrechajma u Prvoj Bundes ligi.

Segedin, u kome su igrali ove sezone dvojica internacionalaca iz Srbije Jovan Ćalić i kapiten omladinske reprezentacije Srbije Norberet Ernješi zauzeo je drugo mesto u mađarskoj Super ligi. U poslednjem, 22. kolu, pobedio na gostovanju desetoplasirani Baloguniom sa 3:5 u poenima igrača i 3.320:3.414 u čunjevima. Jovan Ćalić je na petoj „tabli“ izgubio poen od Cereia 560:549 (2:2).  Šampionsku titulu osvojio je Zalaegerseg sa 42 boda, Segedin je drugi sa 41, dok je Repcelaki treći sa 36 bodova.

Norbert Ernješi je igrao za juniorski tim Segedina u tom meču i doneo poen protiv F. Horvata 546:562 (2:2) za pobedu od 4:0. Omladinski tim Zalaegersega je osvojio titulu sa 36 bodova, koliko je imao i drugoplasirani Segedin, ali su mladi kuglaši Zalaegersega pobedili u oba prvenstvena meča. Treći je bio Repcelaki sa 35 poena.

U nemačkoj Prvoj Bundes ligi za kuglašice,  Šrechajm u kome je u minuloj sezoni igrala Sabina Šokac, dugo godina prvotimka najboljeg spskog ženskog kluba svih vremena subotičkog Pionira, osvojio je vicešampionsku titulu iza Viktorije iz Bamberga a ispred Lidolšajma!

Nojkirhen  srpskih reprezentativaca Radovana Vlajkova i Miloša Simijonovića zauzeo je treće mesto u austrijskoj Super ligi iza Fojt Sent Peltena i  Union Orta Donau. Radovan Vlajkov je bio i „broj 1“ na listi igrača Super lige Austrije, dok je Miloš Simijonović peti!

KSV Beč u kome je igrao bivši srpski reprezentativac Arpad Antal, nekadašnji višestruki šampion sveta, zauzeo je šesto mesto.

Visoke plasmane zabeležili su u ženskoj Super ligi Austrije klubovi srpskih reprezentativki: „Post 1036“ Renate Vilov je četvrti, a Fojt Sent Pelten u kome je igrala Zorica Barać - peti.

Datum: 12.05.2018. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...