x

Gornji Milanovac spreman za Prvenstvo Srbije

Gornji Milanovac spreman za Prvenstvo Srbije

Prvi put posle 36 godina Gornji Milanovac će biti domaćin nacionalnog šampionata u streljaštvu. U milanovačkoj sportskoj hali „Breza“ u subotu i nedelju (28. i 29. april) biće održano Prvenstvo Srbije serijskom vazdušnom puškom za seniorsku, juniorsku i pionirsku kategoriju (B i C program).


Domaćin prvenstva je Streljačka družina „Dragan Jevtić Škepo“, koja poslednjih godina značajno napreduje, pa joj je Streljački savez Srbije poverio organizaciju masovnog takmičenja na kojem će se pojaviti više od 370 učesnika.


Streljaštvo u Gornjem Milanovcu ima tradiciju dugu oko 130 godina, jer prva streljačka družina u gradu je osnovana još u vreme kralja Milana. Međutim, kako to obično biva, klub je zbog ratova obustavljao, pa potom obnavljao rad. Temelje modernog streljaštva u Gornjem Milanovcu su postavili ugledni treneri i sportski radnici Vladimir Jevtić, Srboljub Jakovljević i Miodrag Živanović, koji je 1954. u Gornji Milanovac doneo srebrnu medalju sa Svetskog prvenstva u gađanju puškom velikog kalibra. Njihovom zaslugom klub se 1973. godine uselio u  prostorije u kojima je i danas.


Strelci „Dragana Jevtića Škepe“ su osvojili više od 1.200 medalja na velikim takmičenjima, a  poslednjih godina klub je uradio mnogo i na poboljšanju uslova rada


–Prošle godine smo, uz veliku pomoć lokalne samouprave, izradili montažno vazdušno strelište, sa 33 mesta na vatrenoj liniji. Ove godine smo dodali još sedam mesta. Uspešna generalna proba strelišta za šampionat države, bilo je prvenstvo regiona Zapadna Srbija, koje smo u hali „Breza“ organizovali početkom aprila– kaže Dejan Bajkić, trener kluba.


SD „Dragan Jevtić Škepo“ okuplja oko 50 strelaca u svim takmičarskim kategorijama, još oko 20 – 30 u školi streljaštva.


– Najviše uspeha naši strelci su postizali serijskom vazdušnom i vojničkom puškom, a u poslednje tri godine posvetili smo se i radu standardnim vazdušnim oružjem, što je brzo dalo dobre rezultate. Kadetkinje našeg kluba su pre dve nedelje na Prvenstvu Srbije osvojile ekipnu titulu standardnom vazdušnom puškom, dok su mlađe juniorke bile druge – nastavlja Bajkić.


Milanovčani imaće i velike adute na prvenstvu predstojećeg vikenda.


– Nadamo se medaljama, imamo kandidate za odličja u nekoliko kategorija, ali u jakoj, masovnoj konkurenciji sve je moguće i nezahvalno je prognozirati. Nadam se da ćemo opravdati ukazano poverenje, da ćemo svim učesnicima biti dobri domaćini– zaključio je Bajkić.


U subotu će od 10.15 do 16 časova biti održano takmičenje pionira i pionirki. Svečano otvaranje zakazano je za 11.45. Ceremoniji će, između ostalih, prisustvovati i Nenad Putnik, predsednik Streljačkog saveza Srbije. Prisustvo je najavio i Dejan Kovačević, predsednik SO Gornji Milanovac.


Drugog takmičarskog dana na vatrenu liniju prvo izlaze juniori i juniorke (10.15 – 12.45), dok će potom biti održano takmičenje seniora i seniorki (13.15 – 17.15). Prvenstvo se završava proglašenjem pobednika u seniorskoj konkurenciji, koje je na programu u 17.45.


Datum: 26.04.2018. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...