x

Zorani Arunović i Damiru Mikec bronza u miksu na SK u Čangvonu

Zorani Arunović i Damiru Mikec bronza u miksu na SK u Čangvonu

Srpski strelci „pogodili“ su novu medalju na drugom Svetskom kupu sezone u Čangvonu (Južna Koreja). Zorana Arunović i Damir Mikec osvojili su treće mesto u takmičenju mikseva vazdušnim pištoljem.  To je drugo odličje za našu reprezentaciju na SK u Čangvonu. Prvo, takođe bronzano, osvojila je Zorana Arunović u pojedinačnom takmičenju vazdušnim pištoljem.


Visok plasman zabeležio je i naš drugi mešoviti par. Bobana Veličković i Dimitrije Grgić zauzeli su devetu poziciju. Od finala, u koje ulazi pet najboljih iz kvalifikacija, delilo ih je pet krugova.


Danas je održano i takmičenje muškaraca malokalibarskom puškom u trostavu (3 puta 40 metaka). Milenko Sebić je ostao pred vratima finala, na devetom mestu.


Arunovićeva i Mikec, aktuelni evropski vicešampioni u miksu, su u kvalifikacijama „ubili“ visokih 776 krugova. Za četiri kruga popravili su vlastiti državni rekord i u finale ušli kao drugi. Prvo mesto pripalo je mladom indijskom paru Manu Kaker/Om Parkaš Mitraval. Indijci su pogodili 778 i za krug nadmašili svetski rekord kvalifikacija koji su od prvog ovogodišnjeg Svetskog kupa (Gvadalahara) držali Sandra i Kristijan Rajc (Nemačka).


Plasman u finalu gotovo da se nije menjao od početka do kraja. Trku je poveo kineski tim u kome su bili Ksiaođing Đi, koja je u sredu osvojila pojedinačno srebro ispred Arunovićeve, i Điaju Vu, debitant u Svetskom kupu. Na drugom mestu učvrstio se nemački tandem Sandra i Kristijan Rajc. Treću poziciju držao je naš par, sledile su ekipa Indije i Ukrajine 2.


Arunovićeva i Mikec su u finišu smanjili zaostatak za Nemcima, ali nedovoljno da ih i prestignu. Posle 21.hica finala, kada ispada trećeplasirani miks, Sandra i Kristijan Rajc su imali pola kruga više od srpskog para i nastavili finale. Poslednje tri serije nisu donele promenu. Kina 1 je trijumfovala sa 487,7, što je 4,9 krugova bolje od dosadašnjeg svetskog rekorda finala Rusije, postavljenog na EP u Đeru.


Arunovićeva se okitila svojom 16, a Mikec 12. medaljom u svetskim kupovima.


– Sjajan nastup našeg miksa u Čangvonu. Ovo je bila prva prava prilika da Zorana i Damir odmere snage sa najboljim mešovitim parovima  na svetu - ističe Goran Mikec, trener reprezentacije, a ocenjujući rezultat srpskog tandema kaže:

– U kvalifikacijama su postigli odličan rezultat, a istim tempom su nastavili i u finalu. Međutim, čak i sa vrlo visokim prosekom pogodaka - 10,1 krug, nisu uspeli da u kvalitetnom finalu osvoje sjajniju medalju od bronzane. Muški član nemačkog miksa je neuobičajeno dobrim pogocima „izvlačio“ prosek njihove ekipe i udaljio naš tim od drugog mesta. Ovo takmičenje je bila veoma značajna uvertira za Svetsko prvenstvo, koje nas na istom strelištu očekuje u septembru. Uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Olimpijskog komiteta nastavljamo rad u skladu sa planom i očekujemo još bolje rezultate.


Uspešan oporavak Milenka Sebića

U takmičenju muškaraca u trostavu (3 puta 40 metaka), Milenko Sebić je zahvaljujući odličnoj drugoj fazi kvalifikacija (40 metaka ležećim stavom – 399 krugova), ušao u borbu za finale, međutim u poslednja tri hica stojećeg stava vezao je tri devetke i pao na deveto mesto. Kvalifikacije je završio sa vrlo dobrih 1.176 krugova, ali to nije bilo dovoljno za finale, u koje je kao poslednji, osmi ušao Slovenac Petar Gorša sa 1.177. Milutin Stefanović je zauzeo 22. poziciju (1.172 kruga), a Stevan Pletikosić se plasirao na 43. mesto (1.166).


– Muškarci su juče bili solidni u eliminacijama. Danas, u kvalifikacijama Milenku Sebiću je nedostajao krug ili malo sportske sreće da se nađe u finalu. Njegov rezultat je za svaku pohvalu, posebno zbog toga što je u poslednja dva meseca imao zdravstvenih problema. Postigao je ostvarenje na kome mu čestitam. U potpunosti se oporavio i spremno očekuje nastavak sezone – naglašava Dragan Donević, sef stručnog štaba i selektor za pušku i dodaje:


– Stevan Pletikosić je bio odličan u eliminacijama, ali je u stojećem stavu u kvalifikacijama podbacio. Milutinu Stefanoviću malokalibarska puška nije glavna disciplina, ali rezultatima u Čangvonu je najavio da od njega može da se očekuju visoki plasmani i u takmičenjima malim kalibrom.


Andrea Arsović u petak stavlja tačku


Andrea Arsović je danas gađala u eliminacijama trostava (3 puta 40 metaka) za dame. Sa 1.154 kruga, zauzela je 26. mesto u konkurenciji 43 takmičarke u prvoj grupi i prošla u kvalifikacije koje su na programu u petak. Arsovićeva će sutrašnjim nastupom staviti tačku na učešće srpskih strelaca na Svetskom kupu u Čangvonu.


– Andrea se razbolela, u sredu nije trenirala, bila je u bolnici , primila dve injekcije zbog stomačnih problema. Ipak, smogla je snage da učestvuje u eliminacijama, ali u poslednjem, stojećem stavu, se videlo da nije imala snage da meč završi na visokom nivou. Videćemo kako će biti sutra u kvalifikacijama - zaključuje trener Dragan Donević.


Strelište za rekorde

Čangvon nije prvi put domaćin Svetskog kupa. Međutim, takmičari puškom su gađali na novom malokalibarskom strelištu, pripremljenom za predstojeće Svetsko prvenstvo u septembru.


– Malokalibarsko strelište je odlično, kao i ceo sportski kompleks - prenosi utiske Dragan Donević.


Potvrda teze o kvalitetnom strelištu je i podatak da je Snježana Pejčić (Hrvatska) danas u eliminacijama pogodila 1.180 krugova i za dva kruga nadmašila svetski rekord. Dame od ove sezone u trostavu gađaju tri puta 40 (umesto dosadašnjih 20 metaka), a prvi svetski rekord je na SK u Gvadalahari postigla Kineskinja Ruiđao Pei (1.178).



Svetski kup u Čangvonu, peti dan

Vazdušni pištolj, miks: 1. Kina 1 (Ksiaođing Đi/Điaju Vu) 487,7 (svetski rekord finala), 2. Nemačka 1 (Sandra Rajc/Kristijan Rajc) 484,2, 3. Srbija 1 (Zorana Arunović/Damir Mikec) 424,3, 4. Indija 1 (Manu Kaker/Om Parakaš Mitraval) 378,6, 5. Ukrajina 2 (Polina Konarijeva/Oleg Omelčuk) 338,0. Kvalifikacije: 1. Indija 1 778 (svetski rekord kvalifikacija), 2. Srbija 1 776, 3. Ukrajina 2 774... 9. Srbija 2 (Bobana Momčilović Veličković/Dimitrije Grgić) 767... Ukupno 45 parova. Za finale (peto mesto)  771 krug.


MK puška trostav, muškarci, finale: 1. Sergej Kamenski (Rusija) 460,6, 2. Marko De Nikolo (Italija) 459,0,3. Ištvan Peni (Mađarska) 448,2... Kvalifikacije: 1. Kamenski 1.185, 2. Juri Ščerbacevič (Belorusija) 1.183, 3. De Nikolo 1.179... 9. Milenko Sebić 1.176 (389 klečeći, 399 ležeći, 388 stojeći)... 22. Milutin Stefanović 1.172 (392,396, 384)... 43. Stevan Pletikosić 1.166 (392, 395, 379)... Ukupno 76 strelaca. Za finale 1.177 krugova.


MK puška trostav, žene, eliminacije – Prva grupa: 1. Snježana Pejčić (Hrvatska) 1.180 (svetski rekord finala)... 26. Andrea Arsović  1.154 (387 klečeći, 391 ležeći, 376 stojeći stav)... Ukupno 43 takmičarke. Druga grupa: 1. Živa Dvoršak (Slovenija) 1.175... Ukupno 43 takmičarke


Datum: 26.04.2018. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...