x

31. Beogradski maraton – najbolji do sada

31. Beogradski maraton – najbolji do sada

U subotu 21.04.2018. godine održan je 31. Beogradski maraton. Izuzetna nam je čast da smo zajedno sa Gradom Beogradom uspeli da organizujemo fantastičnu manifestaciju koja je još jednom okupila rekordan broj učesnika u trkama na 5km, 21km i u maratonu. Više od 27 000 naših sugrađana, gostiju iz cele Srbije i 73 zemlje sveta delilo je sa nama zadovoljstvo odlične organizacije najvećeg događaja u regionu.

Nikada do sada nije Beogradom tekla tako velika reka neskrivene radosti i pozitivne energije. Nikada do sada nije bilo toliko građana na ulicama Beograda da sve učesnike pozdrave i daju im podršku. Nikada do sada nije bilo toliko muzičkih stanica na trasi koje su učesnicima i građanima ulepšale ovaj ionako divan, sunčan dan. Beogradska filharmonija je svojim koncertom na mostu na Adi učinila ovogodišnji Beogradski maraton jedinstvenim u svakom pogledu, zajedno sa muzičarima na još 21 stanici duž trase – što je apsolutni rekord do sada.

Ponosni smo na izvanrednu podršku koju su nam na ovom izuzetno zahtevnom i kompleksnom događaju pružili svi gradski sekretarijati i javna komunalna preduzeća, sve službe i ustanove Grada Beograda – kako bi svi učesnici bezbedno i zadovoljni stigli do Terazija.

Zahvalni smo i MUP Srbije koji je zdušnim angažovanjem svojih pripadnika omogućio da Beograd nastavi da funkcioniše i u uslovima održavanja trke, ali i da omogući da svi učesnici sigurno i bezbedno trčeći ili hodajući stignu do cilja.

Takođe, zahvalni smo i našim sponzorima i partnerima koji su nam omogućili da za sve učesnike obezbedimo optimalne uslove u svim segmentima organizacije događaja od posebnog značaja za Grad Beograd i najveće tradicionalne sportske manifestacije u našoj zemlji.

Ponosni smo na srpske atletičare koji su se u izuzetno teškim vremenskim uslovima borili i izborili za svoje pobede u maratonu i osvojili zaslužene nagrade. Izuzetno nam je drago što je njihov dugogodišnji veliki trud dobio i svoje pravo takmičarsko priznanje. Nastavićemo i dalje da podržavamo najbolje srpske dugoprugaše i maratonce.

Posebno smo ponosni na rastući trkački pokret u našoj zemlji i naše sjajne trkače i trkačice koji su svojim učešćem ovaj događaj učinili još boljim i lepšim.

Povodom 31. izdanja Beogradskog maratona, u naš glavni grad došlo je preko 3000 učesnika i gostiju iz inostranstva iz celog sveta, prvi put je u polumaratonu i maratonu organizovano učestvovalo 250 pripadnika MUP, zajedno sa preko 200 pripadnika Vojske Srbije. U Aqua Viva Trci zadovoljstva, u organizaciji Mama Fit koncepta, više od 500 trudnica i mama sa decom u kolicima je ulepšalo najmasovniju trku na manifestaciji, imali smo u više trka i rekordan broj učesnika sa invaliditetom – njih više od 400 u akciji „Ravnopravno do cilja“ u saradnji sa Poverenikom za zaštitu ravnopravnosti i SSOSIB (Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograda)...

Dve velike nacionalne zdravstvene kampanje u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom omladine i sporta, RTS-om i Sekretarijatom za zdravstvo Grada Beograda - promovisane su i pokrenute na 31. Beogradskom maratonu – „Rak je izlečiv“ i „Trčim za zdrava pluća“.

Imali smo i kampanju „Ne dozvoli da pukne“ Fondacije Hemofarm, pokrenutu sa ciljem informisanja i edukacije javnosti o kardiovaskularnim bolestima u Srbiji, sa posebnim fokusom na povišen krvni pritisak. Na Aqua Viva Trci zadovoljstva u vazduh je pušteno 6639 crvenih balona sa rečima „Ne dozvoli da pukne“ kao simbol broja osoba preminulih od direktnih posledica neregulisanog visokog krvnog pritiska na godišnjem nivou u Srbiji.

Takođe, preko 500 volontera dalo je izuzetno veliki doprinos odličnoj organizaciji manifestacije zajedno sa 200 kadeta i gimnazijalaca Vojske Srbije.

Imali smo i 12 okrepnih stanica na kojima su polumaratonci i maratonci mogli da uzmu Aqua Viva vodu, Aqua Viva izotonike, banane, limun... 21 put.

Rekord je oboren i u štafetnom polumaratonu, gde je učešće uzelo 110 štafeta, od toga 80 korporativnih, 20 fakultetskih i 10 srednjoškolskih.

Promoter 31. Beogradskog maratona je bio Halid Hanuči, Amerikanac marokanskog porekla - dvostruki svetski rekorder u maratonu.

U gostima su nam bili najuticajniji i najreferentniji ljudi iz svetskog maratonskog pokreta: Kevin Li, predstavnik najvećeg svetskog organizatora maratona – kineske kompanije WISDOM SPORTS, koja organizuje 30 maratona u Kini i sa kojom smo potpisali ugovor o partnerstvu kao prvi maraton na svetu izvan Kine u maratonskoj seriji „Jedan pojas, jedan put“, po inicijativi kineskog predsednika Si Đinpinga. To nam otvara perspektivu izuzetno značajnog organizovanog dolaska velikog broja kineskih trkača na 32. Beogradski maraton 2019. godine, što će više nego značajno povećati turistički promet u Beogradu i Srbiji. Bio nam je i Trejsi Sandland, osnivač najveće američke maratonske Rock n Roll serije sa takođe 30 maratona koje organizuju.

Svi oni su oduševljeni atmosferom u Beogradu i organizacijom našeg događaja i imaju samo reči pohvale za sve što su na 31. Beogradskom maratonu videli. Time je Beogradski maraton upisan na mapu najvećih svetskih tur operatera u svetskom maratonskom pokretu.

Nedelju dana pre 31. Beogradskog maratona, na 25. Dečijem maratonu gosti su nam bili predsednik AIMS (svetsko udruženje maratona i uličnih trka) Pako Borao i potpredsednica AIMS Marta Morales zadužena za dečije programe. Oni su u svojim pisanim izjavama po odlasku iz Beograda toliko lepih reči o Dečijem maratonu i Beogradskom maratonu izrekli, da će to zahtevati naše posebno obraćanje medijima u predstojećem periodu.

Uvereni smo da će 32. Beogradski maraton 2019. godine (na kojem očekujemo 1 100 000 – tog učesnika) kao i uvek do sada otići dalje od svog prethodnika, na opšte zadovoljstvo svih njegovih učesnika, Grada Beograda kao pokrovitelja, sponzora i partnera, a uvereni smo i predstavnika medija.

Datum: 24.04.2018. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...