x

Andreja Mladenović: Još jedan velelepan Beogradski maraton

Andreja Mladenović: Još jedan velelepan Beogradski maraton

Beogradski maraton je od samog početka najpogodnija platforma za mnogobrojne organizacije i institucije da predstavi organizuju humanitarne i druge društveno odgovorne akcije, a na današnjem susretu s medijima svoje programe i aktivnosti predstavili su partneri Beogradskog maratona, Uniqa osiguranje, Medigroup, CorD i Inicijativa Digitalna Srbija.


Njih je u svojstvu domaćina pozdravio Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda:

– Veoma smo zadovoljni što Beogradski maraton ima toliko pratećih manifestacija i akcija, tako da svi koji učestvujemo u organizaciji sa zadovoljstvom pristupamo svake godine našim obavezama. Grad se umiva, naše službe zajedno s organizatorima danonoćno su na stazi, vremenski uslovi su se popravili, tako da možemo da očekujemo još jednu velelepnu manifestaciju, tim pre što imamo informacije da će prošlogodišnji rekordi po broju učesnika biti oboreni. Pozivam Beograđane da uzmu učešće u nekoj od trka, ili da odaberu ulogu gledaoca i navijača, ali i apelujem da prate sve informacije preko Beokom servisa kako bi manifestacija protekla u savršenom redu.


Beogradski maraton produžio je saradnju sa UNIQA osiguranjem kao zvaničnim osiguranjem 31. Beogradskog maratona, pa će kao i prethodnih pet godina ova renomirana osiguravajuća kuća osigurati sve učesnike trke zadovoljstva, ali i polumaratonce i maratonce. Takođe, UNIQA osiguranje će 31. Beogradskom maratonu dati poseban doprinos tako što će i ove godine za sve prisutne i učesnike maratona priprema pravi muzički spektakl. Naime, od Londona do Terazija biće organizovana muzička avenija, gde će podršku maratoncima davati trubači, DJ-evi i bubnjari. Na Brankovom mostu bubnjari na čelu sa Dragoljubom Đuričićem bodriće trkače prilikom odlaska na Novi Beograd, ali i u povratku kako bi im pomogli da istraju u poslednjoj i najtežoj deonici maratonske i polumaratonske trke. Ovogodišnja novina je još jedan muzički punkt sa bubnjarima na mostu na Adi.


“Ponosni smo što ćemo i u naredne tri godine biti deo najmasovnijeg pokreta u Srbiji i najprestižnijeg sportskog takmičenja. Kao zvanično osiguranje Beogradskog maratona, UNIQA se brine o  sigurnosti svih učesnika. Osim što podržava maraton, UNIQA i ove godine podržava i maratonce, ali i kroz dobru zabavu mnogobrojne posetioce maratona.

Subota, 21. april je dan za motivaciju, volju, ostvarenje sna i nove uspehe. Zbog toga ćemo i  ove godine podržati sve takmičare muzičkim programom u okviru UNIQA muzičke avenije, i tako im pružiti dodatni podsticaj  da ostvare što bolje rezultate. Nadamo se da će, zbog odlične atmosfere na ulicama Beograda, i broj posetilaca biti rekordan” rekla je Sonja Marić, direktorka sektora za marketing i PR UNIQA osiguranja.


Specijalni gost UNIQA osiguranja na ovogodišnjem maratonu biće Dejan Savić, selektor vaterpolo reprezentacije Srbije sa kojom ova osiguravajuća kuća ima dugogodišnju saradnju.

„MediGroup, kao vodeći privatni zdravstveni sistem u Srbiji i regionu, tradicionalno i sa ponosom podržava Beogradski maraton, najveću sportsku manifestaciju kod nas, a u cilju promocije zdravlja i zdravih životnih navika. Zahvalni smo što nam je ukazano poverenje da i ove godine doprinesemo zdravlju učesnika Beogradskog maratona, kojima smo omogućili da u okviru posebnog paketa „Čekiraj se“, u nekom od MediGroup domova zdravlja na sedamlokacija u Beogradu i jednoj u Novom Sadu provere svoje zdravstveno stanje pre nego što stanu na maratonsku crtu. Paket provere zdravstvenog stanja prilagođen je potrebi trčanja maratona i biće dostupan po posebnim cenovnim pogodnostima. Naši zaposleni će i ovoga puta učestvovati na samom maratonu, pružajući posebnu podršku kako manifestaciji, tako i svim ostalim učesnicima. Obzirom da je predstojeći Beogradski maraton u znaku Nacionalne kampanje "Rak je izlečiv", pomenula bi da smo i u MediGroupi posebnu pažnju ove godine posvetili prevenciji i osmislili posebne programe sa ciljem ukazivanja na značaj preventivnih mera uz specijalne pogodnosti  kroz više različitih skrininga koji doprinose blagovremenoj dijagnostici. Shvatamo važnost podizanja svesti o značaju prevencije i drago nam je da kroz naše aktivnosti dajemo podršku i nacionalnoj kampanji "Rak je izlečiv". - izjavila je Maja Simić, direktorka prodaje i marketinga MediGroup-e.

„Trčanje je naporan i ozbiljan sport, a napori kojima se izlažu trkači i posebno maratonci, su izazov za svaki organizam. Glavna dobrobit trčanja je unapređenje našeg zdravlja, a maraton je najduža i najteža atletska disciplina. Stoga su adekvatna priprema, kako uma, tako i tela, a posebno sama provera zdravstvenog stanja, neophodni za prevenciju eventualnih povreda, ali i davanje maksimalnih rezultata. Intenzivan i dugotrajni trening kod nepripremljenih osoba može dovesti do ozbiljnih posledica po zdravlje. Zbog toga je od izuzetnog značaja poželjno proveriti svoje zdravlje pre izlaganja većim opterećenjima. Sa tim ciljem smo u MediGroupi kreirali poseban paket provere zdravstvenog stanja Čekiraj se za potrebe Maratona.“ - naglasio je Dr Goran Rađen, načelnik internističkog odeljenja Opšte bolnice MediGroup, medicinski direktor Beogradskog maratona koji je i član Međunarodne asocijacije medicinskih direktora maratona.

Neda Lukić je podsetila da magazin CorD već dvanaestu godinu na Beogradskom maratonu organizuje humanitarnu akciju, u kojoj je u minulih 11 godina prikupljeno 147.000 evra koje je dobilo 55 institucija i pojedinaca kojima je pomoć bila potrebna:

– U našoj akciji CorD charity masters nije važno biti pobednik, već je važno biti human i pomoći onima kojima je to potrebno. Svaki trkač mora da nadje sponzora, organizaciju ili ustanovu u kojoj radi ili slično, koji će za svaki pretrčani kilometar donirati najmanje 400 dinara. Mi imamo mnogo redovnih učesnika, poput onih iz ambasada BiH, Australije i Ukrajine, i do danas za 31. Beogradski maraton imamo prijavljeno 92 humanitarna trkača.


Pod zastavom Inicijative Digitalna Srbija u subotu 21. aprila biće više od 500 učesnika u svim trkama Beogradskog maratona od Trke zadovoljstva, preko polumaratona i štafetne trke na polumaratonskoj stazi, do maratona iz Nordeusa, Telenora, Telekoma Srbija, Sosiete ženerala, Majkrosofta, Nju frontijer grup i Laranović i Nikolić.

– Reč je akciji prikupljanja dodatnih sredstava za razvoj portala Petlja i pružanju podrške uvođenju obavezne nastave programiranja i u osnovnoj školi. Akcija Trka za Petlju trebalo bi da unapredi razvijanje edukativnih materijala za učenike sedmih i osmih razreda – rekao je Nebojša Vasiljević, direktor fondacije Petlja.


Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona, potvrdio je da su rekordi od 7.000 učesnika maratona i polumaratona iz 70 zemalja u velikoj opasnosti, jer je za prijavu ostao još jedan dan, i zahvalio svim partnerima koji svojim učešćem u organizaciji, poput Skupštine grada Beograda i svih gradskih službi i sekretarijata, ili u humanitarnim aktivnostima doprinose vrednosti i ugledu Beogradskog maratona.

– Nama je bilo teško kada smo dobili obaveštenje da Henri Rono zbog zdravstvenih problema neće moći da dođe u Beograd i obavi ulogu promotera. Naravno, Henri Rono je nezamenjiv, jer je svako od velikih asova svetske atletike poseban. Međutim imali smo sreću što je ulogu promotera bez oklevanja prihvatio Halid Hanuči, dvostruki svetski rekorder u maratonu, koji je svoje svetske rekorde postigao na maratonima iz serije „najvećih 6“ u Čikagu i Londonu, i koji je još uvek rekorder SAD. Halid Hanuči je već krenuo put Beograda i sutra će nam se pridružiti na završnoj konferenciji za medije uoči 31. Beogradskog maratona – rekao je Nikolić.


Datum: 19.04.2018. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...