Dvostruki svetski rekorder u maratonu na 31. Beogradskom maratonu

Legendarni kenijski trkač Henri Rono, čovek koji je 1978. godine postavio četiri svetska rekorda u četiri discipline (3.000, 5.000, 10.000 m, 3.000 m stiplčez) za samo 81 dan, radovao se dolasku u Beograd, ali na insistiranje lekara zbog zdravstvenih problema moraće da posetu Beogradskom maratonu odloži za neku drugu priliku.

To, međutim ne znači, da učesnici 31. Beogradskog maratona u subotu 21. aprila, neće uz sebe imati velikog asa svetske atletike – Halid Hanuči je sa zadovoljstvom prihvatio poziv da dođe u Beograd.

Halid Hanuči je prvi čovek koji je maratonsku stazu pretrčao za manje od dva sata i šest minuta, jedini je maratonac koji je dva puta u istoj godini bio brži od 2:06, jedini koji je postavio svetske rekorde na dva maratona iz grupe “šest najvećih”, jedan je od samo četvorice u istoriji svetske atletike koji su popravljali sopstveni svetski rekord na stazi od 42.195 metara i jedan od samo petorice koji su više od jednom postavljali najbolji rezultat svih vremena...

Gost Beograda je rođen u Maroku 1971. a 1992. preselio se u Sjedinjene Američke Države i postao reprezentativac i rekorder nove domovine.

Sjajnu karijeru Hanuči je najavio 1997. pobedivši na Čikaškom maratonu, tada s najboljim debitantskim rezultatom  (2:07,10) u istoriji, na tron u Čikagu vratio se 1999. sa svetskim rekordom (2:05,42), a 2000. štopericu je zaustavio na 2:07,01. Naredne, 2001. proglašen je za najboljeg sportistu SAD posle pobede na Londonskom maratonu s novim svetskim rekordom (2:05,38) i četvrte pobede u Čikagu s 2:05,56.

Povodom svog dolaska u Beograd Halid Hanuči izjavio je: “Radujem se dolasku u Beograd na 31. Beogradski maraton i druženju sa učesnicima ovog poznatog događaja kao i sa Beograđanima i gostima koji će u subotu 21.04.2018. biti sa nama”.

Iako se od atletike oprostio 2007. posle serije povreda stopala, Halid Hanuči i danas drži američki rekord u maratonu.


Datum: 19.04.2018. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

POVEZANE GALERIJE SLIKA...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...