x

Svetski izazovi srpskih šampiona Kristala i Beograda

Svetski izazovi srpskih šampiona Kristala i Beograda

Ligaška sezona u Srbiji je završena i predsednik TK Miloš Mitrović napravio je i konačne tabele. Na osnovu plasmana u Super ligi Srbije i Kupu Srbije, poznati su i srpski klubovi koji će u oktobru u međunarodnim kupovima igrati za trofeje.

Šampioni, kuglaši Beograda i prvakinje, kuglašice zrenjaninskog Kristala stekli su prvo da igraju u Svetskom kupu (Kupu šampiona) u Zaprešiću u Hrvatskoj. Vicešampioni, kuglaši Partizana i kuglašice Srema mogu da igraju u Kupu Evrope u Sarajevu, dok će trećeplasirane ekipe, muški tim  Metalca iz Gornjeg Milanovca i ženska ekipa novosadskog Radničkog imati priliku da se bore za trofeje u Kupu NBC federacije čiji je domaćin Banja Junaković kraj Apatina. U ovom najmasovnijem takmičenju za klubove, pravo učešća stekli su treći tim u Kupu Srbije za muškarce novosadski Radnički i finalistkinje Kupa Srbije kuglašice Apatina.

Super ligu Srbije za kuglaše napustili su Rudar iz Kostolca i Kordun iz Kljajićeva, a ušli su Apatin (prvak Prve lige Srbije - Vojvodina) i kruševački Car Lazar (prvak Prve lige Srbije - grupa Centar). Apatin (koji je u Super ligi Srbije bio vicešampion 2007) se vratio među najbolje posle 2011, dok je Car Lazar posle jedne srpskoligaške sezone ponovo u elitnom društvu.

Kod kuglašica, iz Super lige, u niži rang otišle su Jagodina i Bačka (Novi Sad) a ušli su beogradski EDB (prvak Prve lige Srbije – Centar) i Eđšeg iz Bačke Topole (prvi u Prvoj ligi Srbije – grupa Vojvodina). EDB se, posle jedne sezone, ponovo našao u superligaškom društvu, a Eđšeg je povratnik posle 2012. Ovaj klub pod imenom Umetnost bio je drugi 1994, treći 1995.

U Prvoj ligi Srbije – grupa Vojvodina za kuglaše, redosled je bio Apatin, Vojvodina (Novi Sad) i Banat (Zrenjanin). Vojvodina je  osvojila drugo mesto pobedivši u „majstorici“  na kuglani „Funk arena“u Bačkoj Topli zrenjaninski Banat. Klubovi su ligu završili sa po 21 bodom. Ligu su napustili Dolina iz Padine i Eđšeg iz Bačke Topole, koji je dva puta razigravao za opstanak: prvo je izgubio u „majstorici“  za osmo mesto od Jadrana iz Golubinaca, potom i u meču za upražnjeno mesto u Prvoj ligi Srbije - grupa Vojvodina od Petrovaradina, drugoplasiranog u Prvoj vojvođanskoj ligi. Na kuglani u Vrbasu, Petrovaradin je slavio sa  3.429:3.144 (7:1) predvođen igračem meča Sinišom Grujićem (601).

U Prvoj ligi Srbije - Centar prva tri mesta pripala su Car Lazaru, Čačku i Bakru iz Bora. U Drugu srpsku ligu preselila se Jagodina, a ušao Soko Štark Avala Ada (Beograd).

Kod kuglašica prva tri mesta u prvoj ligi Srbije - Centar pripala su beogradskom EDB, Pobedniku (Beograd) i niškom Čairu.

U Prvoj ligi Srbije - grupa Vojvodina za kuglašice, redosled je bio Eđšeg (Bačka Topola), Radnički LK (Kikinda) i NS 1932. Iz ovih liga nije bilo ispadanja.

Prvak Prve vojvođanske lige Hajduk iz Kule i drugoplasirani Petrovaradin (kroz doigravanje) ušli su u Prvu ligu Srbije - grupa Vojvodina. Treće mesto pripalo je  Spartaku iz Debeljače. Trebalo je da kuglaši iz Debeljače igraju meč za treće mesto sa „13. majem“ iz Novog Sada (klubovi su završili tamičenje sa po 26 bodova), ali utakmica nije odigrana zbog troškova („13. maj“ je predao) i treće mesto pripalo je Spartaku. Ligu su napustili NS 1932 i Senta.

U Prvoj srpskoj ligi prva tri mesta pripala su Soko Štark Avali Adi (Beograd), Ibru iz Kraljeva i  kragujevačkoj Šumadiji. Iz ove lige nema ispadanja.

Vojvodina iz Bačkog Gradišta i novosadski Spens osvojili su prva dva mesta u Drugoj vojvođanskoj ligi i ušli u Prvu vojvođansku ligu. Treće mesto pripalo je Slobodi iz Stare Moravice. Odigrana je „majstorica“  za drugo mesto u ovoj ligi između Spensa i Slobode iz Stare Moravice, jer su klubovi ligašku trku završili sa po 30 bodova, i slavili su Novosađani. 

Datum: 13.04.2018. Autor: Kuglaški savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...