x

Za srebrni jubilej 400.000. učesnik

Za srebrni jubilej 400.000. učesnik

U subotu 14. aprila u Beo zoo vrtu 25. put održaće se Dečiji maraton, namenjen Beograđanima predškolskog uzrasta, a na srebrnom jubileju pored pobednika izdvojiće se i 400.000. učesnik. Na prethodna 24 dečija maratona i u kvalifikacijama za 25. učestvovalo je 399.900 mališana iz beogradskih predškolskih ustanova, a na stazi oko slonare dugoj 230 metara u subotu nastupiće 150 najbržih u ovogodišnim kvalifikacijama.


Za jubilej manifestacije, koju zajedničkim snagama organizuju Beo zoo vrt, Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu Beograda i Beogradski maraton, u Beograd su stigli važni gosti – Pako Borao, predsednik, i Marta Morales, potpredsednica Svetskog udruženja maratona i uličnih trka (AIMS), a susretu sa novinarima u Beo zoo vrtu prisustvovali su i neki od ranijih pobednika...   


Srboljub Aleksić, direktor Beo zoo vrta, poželeo je gostima dobrodošlicu, a učesnicima Dečijeg maratona sportsku sreću na subotnjem takmičenju istakavši da Beo zoo vrt, kao i svake godine, spremno dočekuje Dečiji maraton, najlepšu manifestaciju koja se održava na ovom prostoru.


Njegova dobrodošlica obuhvata i Aleksu Tamindžića, pobednika iz 2014, Nikolu Sibinca, pobednika iz 2013. a ponajviše Aleksu Uskokovića, pobednika iz 2006. Sva trojica se i dalje bave sportom. Aleksa Tamindžić je ostao veran atletici, Nikola Sibinac se posle atletike okušao u nekoliko sportova i trenutno je u stonom tenisu, a Aleksa Uskoković, koji je pre nekoliko dana napunio 18 godina, je prvo trenirao sprint, zatim paralelno tenis i košarku, a sada je kapiten reprezentacije Srbije u košarci.

– Prošlog leta juniorska reprezentacija Srbije postala je prvak Evrope i ponosan sam na sve momke koji su učestvovali u osvajanju titule, a kada sam ja u pitanju – moj početak je bio ovde 2006. godine na Dečijem maratonu. Tek kada sam protrčao ciljem i video nasmejane roditelje, shvatio sam da sam ostvario nešto veliko i važno – rekao je Aleksa Uskoković, donedavno član Crvene zvezde MTS, a sada FMP-a.


Marta Morales, potpredsednica AIMS zadužena za razvoj trkačkog pokreta i rekreacije u mlađim uzrasnim kategorijama je uvidela vrednost ovog koncepta takmičenja za najmlađe:

– Mnogi maratoni imaju i trku za mlade trkače, ali ona se održavaju istog dana kada i veliki maratoni i ostaje u njihovoj senci, a Beogradski maraton i Dejan Nikolić rade na Dečijem maratonu kao i na Beogradskom maratonu i zato je on jedinstven u svetu. Tako Beogradski maraton ne radi samo na izgradnji zdravog društva već i njegovom razvoju ulažući u decu. To potvrđuju i ovi bivši šampioni i ja ću ovaj „nou hau“ ovaj profesionalni odnos prema najmlađima podeliti sa našim članicama iz celog sveta i sigurna sam da će ga mnogi maratoni prihvatiti.


Pako Borao, predsednik najmasovnije svetske sportske organizacije sa 440 maratona i uličnih trka iz 110 zemalja sa desetinama miliona trkača, sličnog je mišljenja:

– Želim da čestitam Dejanu Nikoliću i njegovom timu što na najispravniji način rade na budućnosti, a budućnost su ova, naša deca. Šta devojčice i dečaci rade kada trče – smeju se. Oni su nasmejani i mi ih učimo da budu srećni, učimo ih kroz takmičenje da budu što bolji, ali i da se bore kroz život i budu što bolji ljudi.


Severein Leonardi, zamenik direktora UNICEF-a je dodala:

– Mi sarađujemo već 25 godina, zadovoljna deca su srž onog što je UNICEF, a sport i igra su važan deo odrastanja svakog deteta. Sport pomaže da se smanji svaki oblik diskriminacije, da se uklone sve vrste prepreka i veoma mi je drago što i deca s posebnim potrebama učestvuju na Dečijem maratonu.


Jelena Radivojević iz Sportskog saveza osoba sa invaliditetom je istakla da će ove godine u Beo zoo vrtu nastupiti i mališani iz Specijalne bolnice za cerebralnu paralizu, a na konferenciji za novinare mali Andrej Anđelković je na pitanje da li će pobediti na trci odgovorio jasno i glasno – „Hoću“.


UNIQA osiguranje, tradicionalno je osiguralo sve učesnike i obezbedilo specijalan poklon za pobednika – bicikl. UNIQA je već 5 godina ponosni sponzor i sigurni partner ove manifestacije. Dečji maraton je manifestacija jedinstvena po ambijentu u kojem se održava, Beogradskom zoološkom vrtu, ali i po najslađim učesnicima – malim maratoncima! UNIQA je pripremila poklone za drugoplasiranog i trećeplasiranog učesnika, kao i za popularnog Pužića. Sponzorstvom ove dečije manifestacije koja okuplja klince i klinceze predškolskih ustanova, UNIQA osiguranje nastavlja da promoviše sport i zdrav način života, uz poruku da je izuzetno važno da se talenat za sport kod dece na vreme prepozna i maksimalno podrži.” – izjavila je Sonja Marić, direktor marketinga Uniqa osiguranja.


Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona je priznao da ni on ni ostali u Beogradskom maratonu, prilikom pokretanja Dečijeg maratona, nisu očekivali da će stići do srebrnog jubileja, kao i da se u tome ne bi uspelo bez Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu Beograda kojem se posebno zahvaljujem i Beo zoo vrta „najboljeg mesta za uvođenje dece u sport“.


Jubilarni 25. Dečiji marton počeće u subotu u 10,50 h polaganjem „svečanog obećanja“, a pobednici kvalifikacionih trka trčaće u finalnoj trci koja počinje u 12,30 h. Za sve navijače ulaz u Beo zoo vrt do 12 h je besplatan.


Datum: 13.04.2018. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...