Za srebrni jubilej 400.000. učesnik

U subotu 14. aprila u Beo zoo vrtu 25. put održaće se Dečiji maraton, namenjen Beograđanima predškolskog uzrasta, a na srebrnom jubileju pored pobednika izdvojiće se i 400.000. učesnik. Na prethodna 24 dečija maratona i u kvalifikacijama za 25. učestvovalo je 399.900 mališana iz beogradskih predškolskih ustanova, a na stazi oko slonare dugoj 230 metara u subotu nastupiće 150 najbržih u ovogodišnim kvalifikacijama.


Za jubilej manifestacije, koju zajedničkim snagama organizuju Beo zoo vrt, Sekretarijat za obrazovanje i dečiju zaštitu Beograda i Beogradski maraton, u Beograd su stigli važni gosti – Pako Borao, predsednik, i Marta Morales, potpredsednica Svetskog udruženja maratona i uličnih trka (AIMS), a susretu sa novinarima u Beo zoo vrtu prisustvovali su i neki od ranijih pobednika...   


Srboljub Aleksić, direktor Beo zoo vrta, poželeo je gostima dobrodošlicu, a učesnicima Dečijeg maratona sportsku sreću na subotnjem takmičenju istakavši da Beo zoo vrt, kao i svake godine, spremno dočekuje Dečiji maraton, najlepšu manifestaciju koja se održava na ovom prostoru.


Njegova dobrodošlica obuhvata i Aleksu Tamindžića, pobednika iz 2014, Nikolu Sibinca, pobednika iz 2013. a ponajviše Aleksu Uskokovića, pobednika iz 2006. Sva trojica se i dalje bave sportom. Aleksa Tamindžić je ostao veran atletici, Nikola Sibinac se posle atletike okušao u nekoliko sportova i trenutno je u stonom tenisu, a Aleksa Uskoković, koji je pre nekoliko dana napunio 18 godina, je prvo trenirao sprint, zatim paralelno tenis i košarku, a sada je kapiten reprezentacije Srbije u košarci.

– Prošlog leta juniorska reprezentacija Srbije postala je prvak Evrope i ponosan sam na sve momke koji su učestvovali u osvajanju titule, a kada sam ja u pitanju – moj početak je bio ovde 2006. godine na Dečijem maratonu. Tek kada sam protrčao ciljem i video nasmejane roditelje, shvatio sam da sam ostvario nešto veliko i važno – rekao je Aleksa Uskoković, donedavno član Crvene zvezde MTS, a sada FMP-a.


Marta Morales, potpredsednica AIMS zadužena za razvoj trkačkog pokreta i rekreacije u mlađim uzrasnim kategorijama je uvidela vrednost ovog koncepta takmičenja za najmlađe:

– Mnogi maratoni imaju i trku za mlade trkače, ali ona se održavaju istog dana kada i veliki maratoni i ostaje u njihovoj senci, a Beogradski maraton i Dejan Nikolić rade na Dečijem maratonu kao i na Beogradskom maratonu i zato je on jedinstven u svetu. Tako Beogradski maraton ne radi samo na izgradnji zdravog društva već i njegovom razvoju ulažući u decu. To potvrđuju i ovi bivši šampioni i ja ću ovaj „nou hau“ ovaj profesionalni odnos prema najmlađima podeliti sa našim članicama iz celog sveta i sigurna sam da će ga mnogi maratoni prihvatiti.


Pako Borao, predsednik najmasovnije svetske sportske organizacije sa 440 maratona i uličnih trka iz 110 zemalja sa desetinama miliona trkača, sličnog je mišljenja:

– Želim da čestitam Dejanu Nikoliću i njegovom timu što na najispravniji način rade na budućnosti, a budućnost su ova, naša deca. Šta devojčice i dečaci rade kada trče – smeju se. Oni su nasmejani i mi ih učimo da budu srećni, učimo ih kroz takmičenje da budu što bolji, ali i da se bore kroz život i budu što bolji ljudi.


Severein Leonardi, zamenik direktora UNICEF-a je dodala:

– Mi sarađujemo već 25 godina, zadovoljna deca su srž onog što je UNICEF, a sport i igra su važan deo odrastanja svakog deteta. Sport pomaže da se smanji svaki oblik diskriminacije, da se uklone sve vrste prepreka i veoma mi je drago što i deca s posebnim potrebama učestvuju na Dečijem maratonu.


Jelena Radivojević iz Sportskog saveza osoba sa invaliditetom je istakla da će ove godine u Beo zoo vrtu nastupiti i mališani iz Specijalne bolnice za cerebralnu paralizu, a na konferenciji za novinare mali Andrej Anđelković je na pitanje da li će pobediti na trci odgovorio jasno i glasno – „Hoću“.


UNIQA osiguranje, tradicionalno je osiguralo sve učesnike i obezbedilo specijalan poklon za pobednika – bicikl. UNIQA je već 5 godina ponosni sponzor i sigurni partner ove manifestacije. Dečji maraton je manifestacija jedinstvena po ambijentu u kojem se održava, Beogradskom zoološkom vrtu, ali i po najslađim učesnicima – malim maratoncima! UNIQA je pripremila poklone za drugoplasiranog i trećeplasiranog učesnika, kao i za popularnog Pužića. Sponzorstvom ove dečije manifestacije koja okuplja klince i klinceze predškolskih ustanova, UNIQA osiguranje nastavlja da promoviše sport i zdrav način života, uz poruku da je izuzetno važno da se talenat za sport kod dece na vreme prepozna i maksimalno podrži.” – izjavila je Sonja Marić, direktor marketinga Uniqa osiguranja.


Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona je priznao da ni on ni ostali u Beogradskom maratonu, prilikom pokretanja Dečijeg maratona, nisu očekivali da će stići do srebrnog jubileja, kao i da se u tome ne bi uspelo bez Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu Beograda kojem se posebno zahvaljujem i Beo zoo vrta „najboljeg mesta za uvođenje dece u sport“.


Jubilarni 25. Dečiji marton počeće u subotu u 10,50 h polaganjem „svečanog obećanja“, a pobednici kvalifikacionih trka trčaće u finalnoj trci koja počinje u 12,30 h. Za sve navijače ulaz u Beo zoo vrt do 12 h je besplatan.


Datum: 13.04.2018. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

POVEZANE GALERIJE SLIKA...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...