x

Srpski kadeti isprobali trostav vazdušnom puškom

Srpski kadeti isprobali trostav vazdušnom puškom

Na strelištu družine Novi Sad 1790 danas je završen prvi ovogodišnji Kamp perspektivnih strelaca u organizaciji Streljačkog saveza Srbije.


U radu četvorodnevnog kampa vazdušnim oružjem učestvovalo je tridesetak srpskih streljačkih nada. Na okupu su bili strelci puškom kadetskog uzrasta (od 14 do 16 godina) i kadeti i mlađi juniori (2000. i 2001. godište) koji gađaju pištoljem.


Streljački savez Srbije ima dugogodišnju tradiciju organizacije kampova, koje priređuje pod patronatom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, ali ovogodišnji u sportskom centru na Novosadskom sajmu je bio specifičan.


Naime, kadeti puškom nisu radili po standardnom sistemu. Iako su trenirali vazdušnim oružjem, vežbali su trostav, koji je takmičarska disciplina za malokalibarsku pušku.


Cilj kampa je da mladi što pre krenu da uče trostav, jer strelac često tek posle četiri – pet godina treniranja vazdušnom počne da gađa i malokalibarskim puškom – objašnjava Dragan Marković, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije i nekadašnji reprezentativac i nastavlja:


– Nastojimo da u razvojni program uvedemo ovakav sistem rada, a videćemo kako će klubovi reagovati i da li će ga prihvatiti.


Takmičenja i treninge vazdušnim oružjem, na desetometarskom strelištu, je lakše organizovati od onih na otvorenom malokalibarskom (50 metara).


– Ukoliko klubovi prihvate ovakav sistem i prilagode strelišta za vazdušno oružje, mladi će trostav moći da vežbaju tokom cele godine, što može da bude veliki benefit. Kada dođe do uzrasta u kome počinje da se takmiči i malokalibarskom puškom strelac će već znati na koji način treba da se postavi prilikom gađanja i da zauzme sva tri stava, klečeći,ležeći i stojeći- nastavlja Marković.


Mnogi kadeti su na prvog dana bili pomalo rezervisani prema novom sistemu, prenosi Marković i dodaje:


– Kako je rad odmicao i kad su počeli da postižu dobre rezultate, da pogađaju „desetke“ klinci su bili oduševljeni.


U septembru će, u Novom Sadu biti održano i državno prvenstvo za mlađe kategorije u trostavu vazdušnom puškom.


Danas, za kraj kampa organizovano je kontrolno takmičenje. Gađalo se tri puta dvadeset metaka. Najpreciznija je bila Lara Canić (Niš 1881) sa 619,2 kruga. Slede: Kristina Lazarević (Novi Beograd – Ušće) 617,2, Đorđe Savić (Oko sokolovo) 612,7, Anastasija Radulović 612,6, Emilija Ponjavić 611,2 (obe „Dragan Jevtić Škepo“), Magdalena Nikolić (Jagodina 92) 611,0, Strahinja Bojić (Mladost) 609,9, Tamara Đapić (Crvena zvezda) 608,1...  Učestvovalo je 22 strelaca.


Direktor kampa bio je Ivan Manojlović, koordinator za juniorske kategorije u stručnom štabu reprezentacije Srbije, a rukovodioci rada bili su takođe članovi stručnog štaba, Saša Iker, trener juniorskih selekcija za pušku, i Goran Mikec, trener omladinske reprezentacije za pištolj.


Sem kampa u Novom Sadu, od ponedeljka do četvrtka je održan i kamp za juniorke sportskim MK pištoljem, u Beogradu, na 25-metarskom strelištu na Carevoj ćupriji.  Jelena Arunović, selektor za pištolj u stručnom štabu nacionalnalne selekcije, bila je na čelu trenerskog tima.


Datum: 05.04.2018. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...