x

U Beški nema kuglane, ali ima kuglaša

U Beški nema kuglane, ali ima kuglaša

Svojevremeno je Beška, mesto na auto putu Beograd – Novi Sad kod mosta na Dunavu,  imalo Kuglaški klub Hajduk koji je igrao u nižim ligama i bio sjajan domaćin na kuglani sa dve staze.  Međutim, sredinom prošle decenije, klub se ugasio, jer su novi propisi nalagali da mora da se igra na kuglani sa četiri staze…

- Kuglanje, međutim, nije zamrlo u Beški – kaže Borislav Bajić  kuglaš beogradskog Partizana koji je kuglanje zaveleo zahvaljujući ocu Vladimiru Bajiću dugogodišnjem prvotimcu crno – belih.- Prebrojao sam, Beška ima tačno 24 kuglaša što je i za neka mesta gde postoje kuglane, lep broj. Napravili smo dve ekipe i redovno se takmičimo na kuglanu Sajmište u Novom Sadu u revijalnoj “Tropikana ligi”. Kuglanje u Beški ima lepu tradiciju, svojevremeno su, na dvostaznu kuglanu na turnire i utakmice rekreativaca, dolazili kuglaši iz Petrovardina, Novog Sada, Inđije…

Legenda Hajduka bio je Lajoš Hancko igrač i dugogodišnji predsednik, koji je preminuo pre skoro deceniju i po. Njegovim ogromnim zalaganjem i entuzijazmom, klub je opstajao i pored teških uslova. Slobodan Sudar, Radovan Šarac, Milan Backović (preminuo lane), Aleksandar Mesaroš, Slavko Stojanović, Dragan Paplica, Aleksandar Milanović… bili su okosnica kuglaške ekipe Hajduka. Danas su aktivni kao takmičari Borislav i Vladimir Bajić u superligašu Partizanu i Duško Stojković koji igra u vojvođanskom ligašu  Železničaru iz Inđije.

- Kroz kampove talenata Kuglaškog saveza Srbije prošli smo Aleksandar Milanović  i ja što je još jedan pokazatelj da je u Beški bilo mladih kuglaša i pored loših uslova za treninge i takmičenje. Dugo se priča u selu da će se izgraditi sportska hala i da je na spratu, po projektu, predviđen i prostor za kuglanu. Pripadamo Opštini Inđija, gde ne postoji ni jedna uslovna kuglana  za takmičenja, tako da bi sa objektom u Beški, gde je i najveće interesovanje za kuglanje, ovaj sport, ne samo oživeo, nego i dobio na zamahu - smatra Borisilav Bajić.

Kuglaški entuzijasti iz Beške, svakog ponedeljka kreću put Novog Sada na “Tropikana ligu”. Kotizaciju i put plaćaju sami, kao i termine za treninge petkom. Takmiče se već tri godine i uporni su da sačuvaju kuglanje u selu na obali Dunava. Dresove su im obezbedili sponzori “Kafe ofsajd” u “Kafe pub”.

Beška je imala veoma razvijen i raznolik sportski život, ali je uprvo nedostatak hale doveo da gašenja pojedinih klubova i  zamiranja sportova:

- Fudbaleri Beške su u Vojvođanskoj ligi – “Jug”, Tekvondo klub Elit se ponosi Anom Bajić, “bronzanom” na Evropskom prvenstvu u kategoriji do 73 kg, uspešan je i Šah klub Hajduk. Imamo i Boćarski klub Beška za discipline “petanke”  pikado i bilijar klub "Pab Beška", a radi Udruženja sportskih ribolovaca "Ladni izvor"…U Beški vole i golubove, poznato je bilo udruženje “Srpski visokoletači SS 319"… Mnogi klubovi u popularnim sprtovima su se, međutim, ugasili jer nije bilo dvorane. Rukometni klub  Hajduk igrao je u Drugoj ligi, aktivni i uspešni bili su Košarkaški klub Beška, Atletski klub Hajduk, Odbojkaški klub Mladost i Klub malog fudbala Sidro… Zato nam je svima, a posebno mladima, želja da što pre dobijemo dvoranu i kuglanu i da sport ponovo oživi u Beški – dodao je Borislav Bajić.


Datum: 04.04.2018. Autor: Kuglaški savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...