Legendarni Henri Rono promoter 31. Beogradskog maratona

Čuveni Henri Rono, jedan od najboljih trkača u istoriji svetske atletike, čovek koji je pomerao granice i postavljao nove standarde u atletici - biće promoter 31. Beogradskog maratona.

„Izuzetno nam je drago da je Kenijac Henri Rono promoter 31. Beogradskog maratona. Rono je jedna od neponovljivih legendi svetske atletike i sporta uopšte, čovek koji je dominirao srednjim i dugim prugama sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka i koji je trčanje podigao na viši nivo“ – izjavio je Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona.

„Rono tako nastavlja dugogodišnju tradiciju, da promoteri Beogradskog maratona budu istaknuti atletičari koji su ostvarili atletske i sportske podvige koje niko pre ili posle njih nije dostigao. Rono je u više navrata obarao svetske rekorde u različitim disciplinama. Način na koji je Henri trčao i stalna očekivanja publike da će postići još jedan svetski rekord punili su stadione širom sveta. Tokom 1978. godine Rono je ostvario do tada nezamisliv poduhvat – u rasponu od samo 81 dana oborio je svetske rekorde na 3000m, 3000m stipl, 5000m i 10000m – podvig kakvom se niko nikada nije približio. Henri Rono je, nažalost, imao i veliku sportsku nesreću, da u periodu kada je vladao svetskom atletikom svoj kvalitet nije mogao da dokaže osvajanjem i olimpijske medalje jer je Kenija bojkotovala Oiimpijske igre u Montraelu 1976. godine, a potom i Olimpijske igre u Moskvi 1980. godine, ali njegovi rezultati i podvizi ostaju sinonim za „neponovljivo“ i „nestvarno“ – kako su tada o njemu pisali svetski mediji“ – zaključio je svoju izjavu Nikolić.

Henri Rono koji sada živi u Albukerkiju u SAD i radi kao trener, povodom svog skorog dolaska u Srbiju izjavio je: „Počastvovan sam da ću biti promoter Beogradskog maratona za koji sam čuo da je odlično organizovan i da je popularan u Beogradu i Srbiji. Veoma je lepo da se neko seća mojih rezultata posle toliko godina. Ja sam tokom svoje karijere takmičio na mnogim mestima, ali nikada u Beogradu. Čuo sam i da je Beograd lep grad, a Srbija lepa zemlja i vrlo sam uzbuđen da uskoro to vidim i doživim. Svim budućim učesnicima 31. Beogradskog maratona želim uspešan nastup, a možda i ja istrčim neku distancu na tom događaju“ – ostao je pomalo zagonetan Henri Rono.

Dugogodišnji Henrijev menadžer i čovek koji je takođe zaslužan za njegove uspehe, inače jedan od najuticajnijih ljudi u svetskom trkačkom i maratonskom pokretu Amerikanac Trejsi Sandlan, biće i ovom prilikom uz njega u Beogradu. Tim povodom je izjavio: „Za 50 godina moje karijere u atletici bio sam privilegovan da upoznam i da se družim sa stotinama svetskih rekordera i osvajača olimpijskih medalja, ali čak i među njima Henri je poseban. Mislim da ga je Bog poslao na zemlju da trči i promoviše atletiku. Drugi takav po mom mišljenju je Jusein Bolt. Takođe, želim da istaknem da Dejana (Nikolića) poznajem odavno i da pratim razvoj Beogradskog maratona kao jednog od značajnih događaja u maratonskoj svetskoj seriji. Vrlo sam nestrpljiv da doživim ovaj izvanredan događaj i vidim Beograd, jedan od lepših svetskih gradova.“ – zaključio je svoju izjavu Trejsi Sandlan.

31. Beogradski maraton biće održan 21.04.2018. godine.


Datum: 04.04.2018. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

POVEZANE GALERIJE SLIKA...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...