x

Blistavom Kristalu derbi šampionata protiv sjajnog Srema

Blistavom Kristalu derbi šampionata protiv sjajnog Srema

Kuglašice zrenjaninskog Kristala pobedile su Srem na kuglani u Golubincima u derbiju šampionata i 17. kola Super lige Srbije sa 3.208:3.251 u čunjevima i 6:2 u poenima kuglašica. Sada su ova dva kluba izjednačena u bodovima na vrhu tabele, po 27. Redosled na kraju šampionata odlučiće međusobni dueli a tu su Zrenjaninke uspešnije  jer imaju dve pobede, tako da ukoliko i u poslednjem kolu idućeg vikenda upišu bodove protiv novosadske Bačke na svojim stazama, osvojiće šampionsku titulu!

Prvi blok završen je nerešeno 1:1. Ana Marton je izgubila od Dragane Dorožan, a nekadašnja trofejna reprezentativka Jelena Bogdanov (devojačko Majstorović) savladala je Mariju Kresović, ali je Srem imao čunj više na kontu.

U drugom bloku, oba poena pripala su Kristalu. Marinu Jokić savladala je Ana Budai, a Biljanu Vukelić, sa 544 čunja najbolju u redovima Srema, reprezentativka Zrenjaninki Hermina Lukač, koja je, na kraju, sa 585 čunjeva bila i igračica utakmice. Kristal je poveo sa 3:1 u poenima kugašica i imao je 66 čunjeva više.

U trećem paru, Jovanka Ralić je protiv reoprezentativke Kristala Maje Đukić posle tri seta gubila sa 2:1 ali je imala, zahvaljujući sjajnom trećem setu (160:126), devet čunjeva više. Đukićeva je, zbog povrede, sišla sa staze pred poslednji set. Zamena, mlada Milena Jurišić, je osvojila četvrti set (111:124) i  donela četvrti igrački poen Kristalu.

Za, ipak, neizvesnu završnicu se postarala Tatjana Mandić. Serijom „devetki“ u poslednjem setu, pokušala je da nadoknadi čunj razliku, osvojila je i poen protiv Vladane Obrenić, ali je na kraju Kristal dobio još dva poena jer je imao 43 čunja više, za pobedu od 6:2.

- Obzirom da smo celu sezonu igrale kao domaćini na tuđim kuglanama, jer naša u Rumi nije uslovna za superligaške utakmice, moramo da budemo zadovoljni i vicešampionskom titulom. I u ovoj utakmici smo dale maksimum, sigurna sam da je publika uživala. Volela bih, a mislim da smo kao klub zaslužili, da  dobijemo modernu kuglanu u našoj Rumi i da ne budemo više stalno gosti...-rekla je Jelena Bogdanov u mikrofon TV ekipe.

Boba Božić  generalni sekretar Kristala, zahvalila Sremu na gostoprimstvu i sjajnoj organizaciji utakmice:

- Ovakvi mečevi mngo znače za popularizaciju ženskog kuglanja. Utakmica je bila neizvesna do kraja, sa mnogo preokreta i uzbuđenja. Čestitke svim mojim igračicama i treneru Mariji Kresović na izuzetnoj borbenosti. Maji Đukić jedno ogromno hvala jer je, iako povređena, izašla na staze i mnogo nam je pomogla. Ove sezone Kristal obeležava 72 godina plodnog rada i biće lepo da godišnjicu proslavimo i sa titulom šampiona Srbije.

Meč su pratili Uroš Dragojlović i Vojko Pavlović predsednik i generalni sekretar KSS. Uroš Dragojlović je, u izjavi za lokalne TV stanice, podvukao:

- Čestitke i Sremu i Kristalu, odigrali su izvanredan meč. Pokazali su zašto su dve najbolje ekipe u srpskom ženskom kuglanju. Srem je već dugo u vrhu i zaslužuje da mu gradske vlasti Rume, pomognu da dobije novu kuglanu, pogotovo jer postoji prostor gde je sada stara kuglana sa šest szaza. Ako ima volje, sigurno bi se našla i sredstva koja, u odnosu na objekte u drugim sportovima, nisu velika. Grad mora da bude ponosan na ovaj klub jer u njemu, uz iskusne kuglašice, stasava i sjajna, mlada generacija.

Na lepom druženju posle utakmice, predsednik kluba i igračica Srema Jovanka Ralić, čestitala je Kristalu na pobedi, ali i svojim igračicama na borbenosti:

- Borile smo se, malo je bilo i treme i pritiska zbog značaja utakmice. Srem postoji 27 godina i bilo je mnogo uspeha. Od 2014. smo tri puta bile druge i jednom treće u šampionatu... U prvom delu prvenstva bili smo domaćini u Novom Sadu, u drugom delu smo rivale dočekivali u Golubincima i hvala svim kuglaškim radnicima ovog mesta, a posebno Mirku Peršiću, predsedniku Kuglaškog kluba Jadran na izuzetnoj podršci i pomoći. Bili su nam najverniji navijači. Nismo nesrećne zbog drugog mesta, posebno jer kao vicešampionke učestvujemo u Evropskom kupu čiji je domaćin u oktobru Sarajevo, a to je bila i želja Jelene Bogdanov. Nadam, se da će nam ovaj sjajan plasman, koji je  prosto neverovatan obzirom na teške uslove treninga i takmičenja, pomoći da otvorimo vrata do onih koji odlučuju u Opštini Ruma, da ih zamolimo da nam srede kuglanu, da dobijemo „ploče“ i elektroniku, kako bismo bodove osvajali uz podršku naših navijača.

Jovanka Ralić je posebno istakla doprinos Marine Jokić koja je u ovom prvenstvu  često bila najbolja igračica Srema:

- U poslednje četiri sezone, koliko je u našem klubu, za neke utakmice putovala je iz Kruševca i po 800 kilometra. Nikada nije pomislila da ode u klub koji joj je bliži i hvala joj na vernosti. Malo je takvih igračica u našem kuglanju.

MEČ 17. KOLA SUPER LIGE SRBIJE ZA KUGLAŠICE: SREM (RUMA) - KRISTAL (ZRENjANIN) 3.208:3.251 (2:6). Rezultati igračica: Ana Marton -  Dragana Dorožan 0:1 (538:550, 2:2), Jelena Bogdanov - Marija Kresović 1:0 (542:531, 3:1), Marina Jokić - Ana Budai 0:1 (518:542, 1:3), Biljana Vukelić - Hermina Lukač 0:1 (544:585, 1:3), Tatjana Mandić - Vladana Obrenić 1:0 (537:510, 3:1), Jovanka Ralić - Maja Đukić 0:1 (529:409, igrala zamena Milena Jurišić 124 ukupno 533, 1:3). Sudio je Marjan Kolić.

Datum: 18.03.2018. Autor: Kuglaški savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...