x

Vojko Pavlović izabran za selektora seniorske reprezentacije Srbije u kuglanju

Vojko Pavlović izabran za selektora seniorske reprezentacije Srbije u kuglanju

Vojko Pavlović, trener kuglaša šampiona i pobednika Kupa Srbije Beograda izabran je za selektora muške seniorske reprezentacije Srbije, četvrostrukih prvaka sveta, na sednici Upravnog odbora Kuglaškog saveza Srbije održanoj u Beogradu u restoranu „Petica“ na Adi Ciganliji.

Za izbor Pavlovića, koji je bio jedini kandidat Stručnog saveta KSS, glasali su predsednik KSS Uroš Dragojlović, Bosiljka Božić, Mladen Praštalo, Đorđe Jovanić i Predrag Kovačić, dok su uzdržani bili potpredsednik Zoran Stanojević „Šumar“ i Radovan Simović. U stručnom štabu seniorske reprezentacije asistiraće mu i Vilmoš Zavarko. Doskorašnji selektor Miloš Ponjavić je posle osvajanja svetske titule u maju prošle godine u Detenhajmu, podneo ostavku.

Pavloviću je dat mandat da u funkciji vršioca dužnosti vodi i juniorsku reprezentaciju Srbije na pojedinačnom i ekipnom Šampionatu sveta u maju u Klužu u Rumuniji. Pavlović je kao seletor juniorske reprezentacije Srbije osvojio četiri uzastopne ekipne svetske titule, podvig nezabeležen u istoriji svetskog kuglanja.

- Zahvaljujem se na ukazanom poverenju,  obećavam da ću se truditi da svim srcem, onako kako sam radio sa omladincima, vodim i seniorsku reprezentaciju – rekao je posle imenovanja Pavlović.-  Svakom stručnjaku je velika čast i izazov da radi sa seniorskom reprezentacijom Srbije koja je na pet poslednjih šampionata sveta osvojila četiri titule i jednu bronzu, ali, ujedno i ogromna odgovornost  jer nosi i teško breme obaveze da ostanemo u svetskom vrhu...

Predsednik KSS Uroš Dragojlović je čestitao Pavloviću na izboru i pozvao sve kuglaške radnike, klubove i organizacije, a posebno reprezentativce, da mu pruže maksimalnu podršku:

- Veoma je važno da kuglaška organizacije bude, u ovom trenutku, jedinstvena sa samo jednim ciljem da se naše selekcije nastave putem uspeha, jer od toga zavisi  i naša pozicija u kategorizaciji sportova – rekao je Dragojlović.- Na prihvatam konstatacija koja se čula u diskusiji da je „srpsko kuglanje u haosu“. Mislim da je prejake i izrečena u trenutku pojačanih emocija,  jer  beležimo izuzetne rezultate  i u međunarodnoj kuglaškoj federaciji, uz slovenački savez, važimo za najorganizovaniju nacionalnu federaciju. Za to ogromne zasluge ima Pavlović, koji je pre tri godine izabran i za najboljeg generalnog sekretara u Srbiji. Bilo je predloga da Zavarko preuzme seniorsku reprezentacije, pa sam, se, zbog toga, konsultovao i Ministarstvo omladine i sporta, gde mi je sugerisano da  ne bi bilo dobro da aktivni sportista, uz to još i najbolji kuglaš sveta, bude selektor jer bismo time degradirali struku. Pitanje je i da li bi, posle ovakve naše odluke,  treneri imali volju da se školuju...

Predsednik Stručnog saveta Voja Gajinov, rekao je da nije bilo dileme oko predloga za Pavlovića:

- Odlučivali smo isključivo u intresu srpskog kuglanja. Predlog direktora reprezentacije Milana Jovanovića „Cvike“ da Zavarko bude selektor nas je, ne malo, iznenadio jer nismo bili upoznati. Smatrali smo, takođe, da, ako bi se Zavarko našao u dvostrukoj ulozi, da bi se to sigurno odrazilo na njegovu igru a on nam je dragoceniji na stazama nego na klupi raprezentacije. Stavovi Jovanovića u njegovom pismu, da će Pavlović biti preopterećen, nam nisu bili najjasniji, jer je i do sada bio u trostrukoj ulozi - generalnog sekretara KSS, selektora juniorske reprezetacije i trenera Beograda, pa to nikome nije smetalo.

Radovan Simović, član UO KSS je rekao da smatra da bi Pavlović morao da se, kao prvi operativac, više posveti radu u kancelariji i problemima na terenu jer je „ispod Save i Dunava haos u srpskom kuglanju“. Istakao je da u tom delu Srbije postoje samo tri uslovne kuglane u Beogradu, Kragujevcu i Kruševcu tako da može da se dogodi da se do naredne sezone pogase klubovi u Trsteniku, Boru, Kragujevcu i čak dva u Kraljevu.

– Kolaju i priče da igrači ne žele Pavlovića. Da li smo spremni da se suočimo sa situacijom da ostanemo bez najboljih reprezentativaca? Imam pouzdanu informaciju da su bili spremni da napišu peticiju za ovaj sastanak, a da ih je upravo direktor Milan Jovanović odvratio. Mislim da je Pavlović i u sukobu interesa kao gensek i trener kluba. Odmah bih bio za njegov izbor, ako bi se povukao sa mesta generalnog sekretara...

Član UO KSS Mladen Praštalo je u raspravi ukazao na činjenicu da je Pavlović i ranije bio sa više funkcija i da tada niko nije pominjao sukob interesa:

-  Voleo bih da, na ovom sastanku,  imamo tu peticiju ili bar spisak reprezentativaca koji ne žele Pavlovića. I izbor Zavarka bi, po meni, bio veoma problematičan u smislu sukoba intersa jer je aktivan igrač a određivao bi sastav reprezentacije. Zato je bolje  i za njega i za nas da, trenutno, ne bude selektor.

Đorđe Jovanić, član UO KSS je istakao da Milan Jovanović „Cvika“ kao direktor reprezentacije i velika mecena srpskog kuglanja, ima ogromne zasluge za uspehe, ali da je njegov predlog da Zavarko bude selektor mnoge iznenadio:

- Nisu, prethodno, sa time bili upoznati svi članovi UO, ali i članovi Stručne komisije i to je moje velika zamerka. Voleo bih da smo imali priliku da porazgovaramo i sa Zavarkom. Zahtevam da se u što skorije vreme organizuje sastanak članova UO KSS sa svim reprezentativcima da ih upoznamo sa našim stavovima, ali i čujemo kako oni razmišljaju. Šta nam vredi što smo izabrali Pavlovića, ako ga igrači budu bojkotovali.

Predrag Kovačić se osvrnuo na  neke prošlogodišnje događaje koji još imaju odjeka u kuloarima:

- Problemi nastali uoči SP u Detehnajmu u maju prošle godine bili su izraz solidarnosti četvorice igrača koji  primaju domaće stependije sa onima koji  ne primaju i njihovim zahtevom da dobiju određenu nadoknadu. Moj čvrst stav da kuglaška organizacija ne sme da prihvatiti bilo kave ucene i da, ko ucenjuje, neće igrati za reprezentaciju.

Potpredsednik KSS Zoran Stanojević „Šumar“  sa nezadovoljstvom je konstatovao da sastanak koji je organizovao Kuglaški savez Vojvodine o kanditima za selektore, kome su prisustvovali predsednik KSS Dragojlović i samo članovi UO KSS iz Vojvodine, nije ispravan način za rešavanje gorućih kadrovskih pitanja:

- Imao sam utisak da moje potpredsedničko zvanje nema nikavu težinu i da  da sam isključen iz rasprave o važnim stvarima koje se tiču budućnosti ovog sporta. Ne želim da budem samo običan posmatrač i glasač, želim i spreman sam da i ponesem, ako treba, i veliki deo tereta odgovornosti za bitne odluke. Takođe, nisam zadovoljan što se na ovom sastanku iz pojedinih diskusija  stekao utisak da je direktor reprezentacije Milan Jovanović „Cvika“, naneo zlo našem kuglanju svojim predlozima. Ubeđen sam da je sve što je napisao i uradio učinio iz najboljih namera, jer on veoma voli kuglaški sport i mnogo mu je, do sada,  dao...

Srpski kuglaši i kuglašice igraće  u maju u Klužu u Rumuniji na tri velika takmičenja – pojedinačnom pionirskom Svetskom kupu (12-15. maj), pojedinačnom i ekipnom juniorskom Šampionatu sveta (15-20. maj) i pojedinačnom seniorskom Šampionatu sveta (20-26. maj). Srbija će na seniorskom prvenstvu učestvovati sa maksimalnim brojem kuglašica i kuglaša, po šest.  

Odgraće se i tri pripremne utakmice, sa Rumunijom u gostima (20-23. mart, pioniri i juniori) a bićemo domaćini Sloveniji (27-29. mart) i Mađarskoj (4-6. maj). Pripreme će biti u Vrbasu od 19. do 24. marta, potom u još dva ciklusa  od 15. do 20. aprila i od 6. do 11. maja.

Predsednik TK KSS Miloš Mitrović je informisao da takmičenja idu po planu,  da je „preguran“ januar sa mnogo takmičenja i da su tri utakmice rešene za „zelenim stolom“ zbog hladih kuglana. TK KSS će pripremiti predlog za izmenu pravilnika o takmičenju u delu koji se odnosi na temperaturu u objektima, kao i novi predlog o obaveznom postrojavanju ekipa u superligaškim utakmicama.

Izvlačenje parova za polufinale Kupa Srbije je u četvrtak 15. marta u 12 časova u kancelariji KSS na Obilićevom vencu.

Sednici su prisustvovali svi članovi  UO KSS, predsednik i član Stručnog saveta KSS Voja Gajinov i Aleksandar Ljubenković, predsednik i član TK KSS Miloš Mitrović i Mirko Čukvas, predsednik KS Beograda Novak Obradović, predsednik Komisije za informisanje KSS Branimir Vasić i kao gost dugogodišnji istaknuti sportski radnik i stručnjak Darinka Timotijević. 

Datum: 10.03.2018. Autor: Kuglaški savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...