Na evropskim takmičenjima podela 52 olimpijske kvote

Evropska streljačka konferederacija (ESK) objavila je sistem kvalifikacija za Olimpijske igre 2020. na takmičenjima pod njenim okriljem. Na kontinentalnim prvenstvima i kvalifikacijama biće dodeljene ukupno 52 kvote za Igre u Tokiju 2020, po četiri u većini disciplina, izuzev u gađanju vazdušnom puškom i u skitu (po pet).  


Na Evropskim igrama u Minsku (20 – 30. juni 2019) biće podeljeno 12 kvota, po jedna u svakoj pojedinačnoj disciplini: vazdušna puška (muškarci i žene), vazdušni pištolj (muškarci i žene), MK puška trostav (muškarci i žene), MK sportski pištolj (žene), MK pištolj brza paljba (muškarci) i četiri discipline u gađanju glinenih golubova (trap i skit muškarci i žene).


Sledeće godiće, u Italiji, biće održano i Evropsko prvenstvo malokalibarskim oružjem i u gađanju glinenih golubova. U svakoj disciplini biće dodeljne po dve kvote (ukupno 16): MK puška trostav (muškarci i žene), MK pištolj brza paljba (muškarci) , MK sportski pištolj (žene),glineni golubovi trap (muškarci i žene) i glineni golubovi skit (muškarci i žene).


Na EP vazdušnim oružjem 2020. strelci će imati priliku da izbore osam „olimpijskih viza“, dve po disciplini (vazdušna puška muškarci i žene, vazdušni pištolj, muškarci i žene).


Poslednja šansa je Evropski kvalifikacioni turnir za pušku i pištolj, koji će biti održan 2020. Učesnici će se nadmetati za 10 kvota, po dve vazdušnom puškom u obe konkurencije i po jednu u ostalih šest disciplina (MK puška trostav muškarci i žene, vazdušni pištolj muškarci i žene, MK sportski pištolj žene i MK pištolj brza paljba muškarci). Posebno će biti održan i kvalifikacioni turnir za discipline u gađanju letećih meta, u trapu će biti dodeljena po jedna, a u skitu po dve kvote.


Od Tokija u olimpijskom programu je i takmičenje mikseva, ali na evropskim nadmetanjima u naredne dve godine, će biti deljene samo pojedinačne kvote. Na Olimpijskim igrama 2020. učestvovaće 360 strelaca (po 180 muškaraca i žena), jedna zemlja može da ima najviše dva takmičara po disciplini. Uskoro će i Svetska streljačka federacija ozvaničiti sistem dodele kvota u svojim takmičenjima. Prva šansa za „vađenje viza“ za Tokio biće Svetsko prvenstvo, koje će u septembru biti održano u Čangvonu (Južna Koreja).


Kvote su vlasništvo nacionalnih federacija i olimpijskih komiteta, a ne takmičara.


Poznat je i sistem kvalifikacija za Evropske igre u Minsku naredne godine. U svakoj pojedinačnoj disciplini učestvovaće po 26 strelaca (najviše dvojica iz jedne zemlje). Po 24 kvote biće dodeljene na osnovu plasmana na rang listama Evropske streljačke konfederacije 31. decembra 2018, za domaćina je rezervisano jedno mesto po disciplini, a 26. učesnik biće predstavnik zemlje koja dobije „vajld kartu“ u toj disciplini.  


Posebnih kvalifikacija za mikseve vazdušnom puškom i pištoljem neće biti. Nacionalna federacija ima pravo da prijavi po dva mešovita para po disciplini. U miksevima mogu da gađaju samo strelci koji učestvuju i u pojedinačnim takmičenjima. Kvalifikaciono takmičenje za „dabl trap“ biće Evropsko prvenstvo u gađanju glinenih golubova u Austriji ove godine.


Datum: 06.03.2018. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...