x

EP u Đeru: Sreća okrenula leđa srpskim juniorkama

EP u Đeru: Sreća okrenula leđa srpskim juniorkama Autor fotografije: Ivan Manojlović

Sreća je okrenula leđa srpskim juniorskim reprezentativcima trećeg dana Evropskog prvenstva vazdušnim oružjem u Đeru. Održana su ekipna takmičenja vazdušnom puškom. Prvi put borba za timska odličja je organizovana odvojeno od pojedinačnih. Ženska juniorska selekcija Srbije je ostala pred vratima četvrtfinala, zauzevši deveto mesto, dok su se juniori plasirali na 13. poziciju.


U kvalifikacijama svaki strelac tročlanog tima gađa po 30 hitaca. Osam najboljih ekipa po zbiru pojedinačnih rezultata prošlo je u četvrtfinale, u kome se međusobno sastaju po „nokaut“ sistemu (prva sa osmom, druga sa sedmom, treća sa šestom, četvrta sa petom).


Srpkinje su ukupno „ubile“ 926,5 krugova, a Češka, koja je kao osma prošla dalje, je pogodila samo 0,3 kruga više. U izjednačenoj borbi za četvrtfinale, sedmoplasirana Norveška je zabeležila 926,9. Francuska, koja je zauzela desetu poziciju, je za Srbijom zaostala puna dva kruga. Učestvovalo je 19 ekipa.


Nešto slično desilo se i u sredu kad je miksu Marija Malić/Đorđe Savić za 0,4 kruga izmaklo peto mesto i plasman u finale mešovitih parova.


Članice srpskog tima su gađale na ujednačenom nivou. Marija Malić je „ubila“ 309,1 krug, a Marija Zavišić i Ivana Marić po 308,7. U pojedinačnom plasmanu, koji u ekipnom takmičenju nema poseban značaj, poređale su se od 26. do 28. mesta, s tim što je, zbog bolje poslednje serije, Zavišićeva bila 27, ispred Marićeve.


Juniorski muški tim Srbije (Đorđe Savić, Veljko Ilić, Aleksa Mitrović), jedan od najmlađih na prvenstvu, je  sa 917,4 kruga zauzeo 13. poziciju. Najprecizniji sa 307,0 krugova bio je Đorđe Savić, što je bio ukupno 31. rezultat.


Srbija je u takmičenjima u omladinskoj konkurenciji na EP u Đeru osvojila jednu medalju. Marija Malić je „ubila“ bronzu uz svetski rekord kvalifikacija vazdušnom puškom. Aleksa Mitrović je bio peti vazdušnom puškom u konkurenciji juniora, a visok plasman zabeležio je i miks Marija Malić/Đorđe Savić, koji je zauzeo šestu poziciju


U petak na scenu izlaze seniori i seniorke. Sutra su na programu takmičenja puškom u obe konkurencije. Srbiju predstavljaju Andrea Arsović, Milica Babić, Sanja Vukašinović, Milutin Stefanović, Lazar Kovačević i Stevan Jovanović. Biće podeljene i medalje u miksevima pištoljem, a u ovom takmičenju učestvuju aktuelni evropski šampioni – par Zorana Arunović/Damir Mikec, kao i tandem Bobana Veličković Momčilović/Dimitrije Grgić.

U subotu će biti održano pojedinačno takmičenje pištoljem, u kome će, sem članova mikseva učestvovati i Jelena Tomić i Duško Petrov. U nadmetanju mešovitih parova puškom zlatnu medalju će braniti Andrea Arsović i Milutin Stefanović, a na vatrenu liniju će i par Milica Babić/Lazar Kovačević. Prvenstvo se u nedelju završava ekipnim takmičenjem seniorskih reprezentacija.


Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem, Đer 2018, treći dan

  • Puška ekipno, juniorke, kvalifikacije: 1. Danska 935,9, 2. Finska 932,7, 3. Rusija 931,6... 9. Srbija 926,5.. Ukupno 19 ekipa. Za četvrtfinale 926,8.
  • Puška, ekipno, juniori kvalifikacije: 1. Češka 931,6, 2. Norveška 930,3, 3. Mađarska 928,5... 13. Srbija 917,4... Ukupno 14 ekipa. Za četvrtfinale 926,5.

Datum: 23.02.2018. Autor:

PROČITAJTE JOŠ...