x

Sezona za pamćenje Čongora Baranja najboljeg igrača Super lige Srbije

Sezona za pamćenje Čongora Baranja najboljeg igrača Super lige Srbije

Čongor Baranj kuglaški reprezentativac Beograda, pamtiće prošlu godinu kao jednu od najuspešnijih u karijeri! Sa reprezentacijom je osvojio šampionsku titulu na Prvenstvu sveta u Detenhajmu u maju, gde je odigrao sve mečeve, izgubio samo jedan igrački poen i imao četvrti prosek u ekipi, sa klubom se u Kupu NBC federacije u Minhenu okitio bronzom, pobedio je na turniru za svetsku rang listu u Segedinu,  slavio na turniru u Skoplju povodom Dana oslobođenja, trijumfovao na “Memorijalu Đuro Štikovac” u Apatinu i 2017. godinu završio na trećem mestu (iza dvojice kuglaša iz Srbije Zavarka i Vlajkova) na svetskoj rang listi za gran pri turnire.

Trenutno je nabolji igrač Super lige Srbije, u 11 ligaških utakmica sedam puta je bio igrač kola i sa drugom iz kluba Goranom Ostojićem ima največi ovosezonski rezultat (686 čunjeva).

- Super liga Srbije je ove sezone izjednačenija i uzbudljivija, uz nas  ima još nekoliko ekipa koje konkurišu za vrh – smatra Čongor Baranj.- Možda je i ta borba za svaki igrački poen u svakom meču i bila razlog što sam  beležio tako dobre rezultate. Ušli smo u odbranu titule veoma oslabljeni, bez Vlajkova i Simijonovića,  ali smo prvih 11 kola superligaške trke završili bez poraza. Međutim,  nije sve gotovo  i nema opuštanja.

U Minhenu na Kupu NBC federacije u oktobru, bronza Beograda ima zlatan sjaj, ali Baranj smatra da je moglo i bolje:

- Otišli smo dobro pripremljeni, bilo je, doduše, i pritiska da moramo da postignemo visok rezultat. Odlično  smo odigrali kvalifikacije, ali smo u polufinalu protiv Štafelštajna imali zaista slab dan, kao da se sve urotilo protiv nas  i  otišli smo u meč za bronzu, gde smo savladali Beč i postigli  sa 3.865 čunjeva najbolji ekipni rezultat na celom turniru,  70 čunjeva bolji nego u polufinalu.

Beograd se trećim mestom u Kupu NBC federacije plasirao i u Ligu šampiona.  Početak u prvom kolu je bio sjajan, pobeda u gostima protiv “srpskog Nojkirhena” gde ove sezone igraju  reprezentativci Radovan Vlajkov i Miloš Simijonović, u sezoni 2016-2017. prvotimci Beograda. Baranj je sa 690 čunjeva oborio i rekord kuglane:

- Pobedili smo sa 6:2, ali  smo na Banjici u revanšu izgubili sa 6:2 i Nojkirhen je, zbog boljeg odnosa set poena, otišao dalje. U zaista sjajnoj godini,  najviše mi je žao ispadanja u ovom takmičenju…

U ovoj godni,  sve je podređeno prinovi u porodici?

- Supruga i ja čekamo bebu  tako da je sve usmereno ka tom srećnom trenutku. Termin je u maju u vreme pojedinačnog Šampionata sveta u Klužu u Rumuniji i za sada je neizvesno da li ću moći da učestvujem.  Sa Jasminom Anđelković u miksu imam bronzu sa SP u Brnu 2014. i to mi je jedina svetska pojedinačna medalja u karijeri, tako da će mi, naravno,  biti žao ako propustim šamionat u Rumuniji. Teši me što će ih biti još… Beba je, ipak,  najvažnija…

Čongor Baranj je učestvovao u osvajanju  tri ekipna zlata (2011, 2015. i 2017) i bronze (2013) na poslednjih pet Šampionata sveta. O poslednja dva prvenstva kaže:

-  U Špajherzdorfu 2015,  kao da nisam “sto posto” učestvovao u osvajanju titule, za razliku od Detenhajma 2017. kada sam odigrao sve utakmice i moram da kažem da sam uživao, reprezentacija Srbije je bila mnogo jaka, apsolutno najbolja. Savladali smo u finalu na dva uzastopna Šamionata sveta u Nemačkoj, na domaćem terenu,  dva puta Nemce  što je dokaz snage ove generacije. Mislim da  možemo još dugo da budemo u svetskom vrhu…

Baranj je u lane odigrao  19 zvaničnih mečeva. Najbolji rezultat mu je 690 čunjeva  u Nojkirhenu u Ligi šampiona, najslabiji  621 čunj protiv Dunava iz Bačke Palanke u  Kupu Srbije. Interesantno da je  drugi i treći rezultat u  šampionatu zabaležio protiv Crvene zvezde i oba puta bio igrač kola: 668 čunjeva u 11. kolu i  666 čunjeva u drugom kolu!  Na “Memorijalu Štikovac” u Banji Junaković je slavio sa 661 čunjem, a na turniru Vardara u Skoplju sa 644 čunja.

Beograd nastavlja borbu za titulu u 12. kolu Super lige Srbije narednog vikenda. Rival će mu, u Novom Sadu biti petoplasirani Radnički. U Kupu Srbije, gde brani titulu, Beograd  se plasirao u polufinale i čeka žreb koji će mu odrediti protivnika...

Datum: 06.02.2018. Autor: Kuglaški savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...